ΕΛΛΑΔΑ
«Συναγερμός» για τη διασπορά κορονοϊού, γρίπης και RSV – Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN 1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού, της γρίπης και του RSV, έχει «εκτινάξει» τις νοσηλείες, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες καλώντας να αποφεύγουμε τις πολλές αγκαλιές και τα… φιλιά. Τονίζουν δε, την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας με ειδική μέριμνα στους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα. «Προσέχουμε να μην έχουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό. Σε περίπτωση νόσησης, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να ληφθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».
«Αν ένα παιδάκι αρρωστήσει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και του λέμε την κατάσταση και εκείνος μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες»
Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στο στέλεχος JN.1 το οποίο «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα» και θεωρείται πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες
Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.
Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται μια πολιτεία, από την οποία προβλέπεται τι θα ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.
«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει. Επιπλέον, και οι υπόλοιπες παραλλαγές συμβάλλουν αναμφίβολα σε περισσότερες νοσηλείες στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί. Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή».
Η ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2 παραμένει πολύ χαμηλή
«Να είμαστε προσεκτικοί»
Την προσοχή εφιστά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Ο κόσμος θα βγει να διασκεδάσει αλλά με προσοχή γιατί αυτές τις ημέρες υπάρχει το ‘’κοκτέιλ’’ ιώσεων. Υπήρξε και ο στρεπτόκοκκος, όπου ανησύχησαν οι μητέρες. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα γνωστό βακτήριο που το αντιμετωπίζουμε εγκαίρως αρκεί να δοθεί η φαρμακευτική αγωγή. Γι’ αυτό αν ένα παιδάκι αρρωστήσει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και του λέμε την κατάσταση και εκείνος μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες».
Σημειώνοντας ότι ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση, πρόσθεσε: «Μπορούμε να βγούμε, να δούμε τους δικούς μας αλλά να αποφύγουμε κάποια πράγματα που είναι η άμεση μετάδοση, όπως το φιλί ή η αγκαλιά. Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και υπάρχει και η μετάλλαξη, άρα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Αν κάποιος δεν αισθάνεται πολύ καλά ας μη βγει, να κάτσει στο σπίτι του».
Τα συμπτώματα της JN.1
Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα.
Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός.
Πολύ σπανιότερα οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως:
Ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα)
Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία)
Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια.
Ασφυξία και στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ιώσεων και κορωνοϊού
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι, στο μεταξύ, η προσέλευση και η νοσηλεία παιδιών στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το κοκτέιλ των ιώσεων που προσβάλλουν τα παιδιά (γρίπη, Covid-19 και ιοί του αναπνευστικού), σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία Παίδων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και την υπερκάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών στις κλινικές των νοσοκομείων.
Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ αναπτύσσονται και ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών.
Στο Παίδων «Αγία Σοφία», υπάρχουν πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και νοσηλεύονται πολλά παιδιά με ιώσεις στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές που δεν είναι για την πάθησή τους.
Εκτός των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, πολλοί εργαζόμενοι, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και λείπουν με αναρρωτική άδεια. Αυτό σημαίνει, τονίζει, ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τώρα που είναι γιορτές και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους μεγάλος.
Αυξημένη είναι η προσέλευση στα παιδιατρικά νοσοκομεία
«Η ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2 παραμένει πολύ χαμηλή»
Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, τ. Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, σημειώνοντας πως«αν και ο τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος (με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτάρνισμα και τον βήχα), παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα».
Ο ίδιος επισημαίνει τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών και τονίζει ότι «φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2 παραμένει πολύ χαμηλή».
Ο κ. Χατζής εξηγεί στη συνέχεια πώς θα κάνουμε με ασφάλεια γιορτές και πώς θα προστατευθούμε από λοιμώξεις, στρεπτόκοκκο αλλά και ατυχήματα:
Αντιμετώπιση των λοιμώξεων
Δυστυχώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς.
Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.
Στρεπτόκοκκος Α
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α.
Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή.
Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.
-
ΚΡΉΤΗ13 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ