Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκία: «Εμπρηστική» κίνηση με τρεις νέες Navtex σε Αιγαίο & Αν. Μεσόγειο

naxtex αιγαίο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Με μια νέα «εμπρηστική» κίνηση, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απάντηση στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε την Παρασκευή στην έκδοση τριών νέων οδηγιών προς ναυτιλλομένους, με τις οποίες δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, η υδρογραφική Υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε τρεις Navtex που αφορούν στη διενέργεια τριών διαφορετικών στρατιωτικών ασκήσεων: Η πρώτη έχει προγραμματιστεί στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δέυτερη στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η μια από τις τρεις τουρκικές Navtex δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, όπου το Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά από ΕΕ ο Μητσοτάκης

Τη ρητή έκφραση έντονης αποδοκιμασίας της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis και τα Βαρώσια στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου για αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις, ενώ μάλιστα έθεσε και ζήτημα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ειδικότερα κατά τη συνέντευξη τύπου ότι υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι στα κείμενα συμπερασμάτων προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχε γίνει μνεία στις αποφάσεις όχι όλων των κρατών- μελών, αλλά ορισμένων εξ αυτών, για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

“Το υπενθύμισα αυτό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε κράτη που δοκιμάζονται από προκλήσεις είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ή σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, να μην επιτρέπεται η πώληση όπλων στην Τουρκία, καθώς αυτά θα μπορούσαν να απειλήσουν κυριαρχικά δικαιώματα κάποιων κρατών- μελών”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως: “Η θέση μου έγινε κατανοητή”.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε υπενθύμισε την απόφαση των ΗΠΑ να μην πουλήσουν αεροσκάφη F35 στην Τουρκία λόγω της επιλογής της να αγοράσει τους ρώσικους S-400, αλλά και ότι ο Καναδάς σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της ανάμειξης της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα καρφιά Μητσοτάκη αφορούσαν κατά κύριο λόγο την Ισπανία, της αμυντικής βιομηχανίας της οποίας η Τουρκία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες, αλλά και τη Γερμανία και ακόμη και τη Γαλλία.

Το… υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει

Το αποτέλεσμα βέβαια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ήταν το ιδανικό για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες πάντως ζήτησαν και πέτυχαν καταρχάς να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, καθώς και να υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων ρητή αναφορά στην αποδοκιμασία των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis και να κληθεί η Άγκυρα να αντιστρέψει τις ενέργειες της στην Αμμόχωστο σεβόμενη και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης εμμέσως παραδέχθηκε ότι δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό αυτό το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας όμως πως όταν συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής “έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολογους μας γιατί είναι σημαντικό το ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη για τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε λίγο ακόμη δρόμο”.

Υπενθύμισε ότι τα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο κατά την οποία θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. “Ο Δεκέμβριος είναι καταληκτική ημερομηνία” τόνισε.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: “Η ΕΕ δεν παίρνει αποφάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι σαν υπερωκεάνιο. Αργεί να στρίψει, όταν στρίβει όμως παίρνει πορεία πολύ σταθερή, σε μία κατεύθυνση που έχει επιλέξει”.

Εκτίμησε εξάλλου ότι χώρες που προσδοκούσαν σε μία θετική εξέλιξη, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την πρωτοβουλία της Τουρκίας να βγάλει ξανά το Oruc Reis, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία, ενώ διαμήνυσε με το βλέμμα στο Δεκέμβριο ότι δεν πρέπει να αμφισβητεί κανείς ότι Ευρώπη έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, τα οποία θα είναι επώδυνα και όχι συμβολικά.

Η κόκκινη γραμμή για το Oruc Reis

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και εάν τελικά η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας βρίσκεται στα έξι ή στα 12 ναυτικά μίλια και απάντησε: “Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση της απόφασης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα σκληρής κυριαρχίας. Η Ελλάδα επίσης έχει υπογράψει συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, όπου η χώρα ασκεί επίσης κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Σχολίασε πάντως ότι όλη αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως γίνεται από την αντιπολίτευση είναι μία συζήτηση που δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο στα ΜΜΕ. “Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα. Γνωρίζετε όμως γιατί στο Αιγαίο αυτό δεν έχει γίνει ακόμη” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι για την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο είναι casus belli και κατέληξε πως: “Είναι πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται. Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα, όποτε κρίνει όπως κρίνει, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα”.

 

Πηγή: news247, cnn

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ