Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Η ιστορία της Violet Jessop που γλίτωσε από τρία ναυάγια | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Violet Jessop είχε την τύχη με το μέρος της κι αυτό φάνηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Άλλοι της έδωσαν το παρατσούκλι «γκαντέμω» κι άλλοι την αποκαλούσαν η «Δεσποινίς Αβύθιστη».

Ο λόγος; Η Violet Jessop είναι η γυναίκα που επιβίωσε από τα ναυάγια και των τριών υπερπολυτελών υπερωκεάνιων της εταιρίας White Star Line, το Ολύμπικ, τον Τιτανικό και τον Βρεταννικό.

Η τύχη της χαμογελούσε από μικρή ηλικία και χάρη σε αυτήν μπορούσε να ξεπερνάει τις δύσκολες καταστάσεις. Αγαπούσε τη θάλασσα και τα ταξίδια και κατάφερε να βρεθεί τρεις φορές μέσα σε πλοία που ναυάγησαν, προκαλώντας την… καλή της τύχη αλλά και μεγάλη έκπληξη με την γκαντεμιά της.

Γεννήθηκε το 1887 στην Αργεντινή και οι γονείς της ήταν ιρλανδοί μετανάστες. Σε μικρή ηλικία αρρώστησε από φυματίωση με τους γιατρούς να την δίνουν μόνο λίγους μήνες ζωής. Η Jessop κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει την αρρώστια της αλλά και να ζήσει αρκετά χρόνια.

Όταν ο πατέρας της πέθανε, η Violet μαζί με την οικογένεια της μετακόμισαν στη Βρετανία. Εκεί η μητέρα της εργάστηκε ως θαλαμηπόλος σε ένα μεγάλο πλοίο, ενώ η ίδια παρακολουθούσε μαθήματα σε μοναστήρι. Δυστυχώς λίγα χρόνια αργότερα η μητέρα της αρρώστησε βαριά και έφυγε από τη ζωή. Εκείνη ανέλαβε την ανατροφή των αδερφών της. Η νεαρή κοπέλα αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρα της κι έτσι ακολούθησε το επάγγελμά της. Αυτό που έπρεπε να βρει ήταν ένα πλοίο για ξεκινήσει η επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Το 1911, η Violet Jessop επιβιβάστηκε στο υπερωκεάνιο «Ολύμπικ». Ήταν μόλις 21 ετών και οι γυναίκες που ασκούσαν το συγκεκριμένο επάγγελμα ήταν συνήθως μέσης ηλικίας. Η ηλικία και η εξωτερική της εμφάνιση αποτελούσαν το μεγάλο της «ατού», ενώ για τους εργοδότες ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα.

Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσαν ότι η ομορφιά της κοπέλας δημιουργούσε προβλήματα τόσο στο πλήρωμα όσο και στους επιβάτες. Μάλιστα δεν άργησαν και οι προτάσεις γάμου από επιβάτες της πρώτης θέσης. Η Jessop επέλεξε να μην μακιγιάρεται καθόλου, φορούσε παλιά ρούχα και ήταν άκρως τυπική στη συμπεριφορά της απέναντι στους άντρες επιβάτες.

Ωστόσο έτσι πέτυχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η φυσική της ομορφιά αλλά και η «ψυχρή» στάση της την έκαναν ακόμα πιο ποθητή.

vythk10shut

Αν και τα χρήματα που κέρδιζε ήταν ελάχιστα, της άρεσε να δουλεύει σε αυτό το τεράστιο πλοίο. Ανησυχούσε μόνο όταν ο καιρός δεν ήταν καλός.

Η σύγκρουση του «Ολύμπικ» και η βύθιση του «Τιτανικού»

vythk6wom2

Το 1911 το «Ολύμπικ» συγκρούστηκε με το HMS Hawke. Και τα δυο πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όμως το Olympic γέμισε νερά. Παρά την σφοδρή σύγκρουση το πλοίο δεν βυθίστηκε αλλά κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι του Southampton και η Violet αποβιβάστηκε χωρίς να έχει τραυματιστεί.

vythk2oly

Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία White Star Line έψαχνε να βρει το προσωπικό που θα εξυπηρετούσε την πρώτη θέση στο αβύθιστο πλοίο «Τιτανικός», το νέο απόκτημα της εταιρείας και το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο υπερωκεάνιο εκείνης της εποχής. Η κοπέλα είχε βρει τη νέα της δουλειά χωρίς να το πολυσκεφτεί.

Το μεγαλοπρεπές πλοίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, παρασύροντας στον βυθό πάνω από 1.500 επιβάτες. Η βύθιση του Τιτανικού ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία.

vythk3titan

Το ατύχημα έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν στις καμπίνες τους.

Μέσα στον πανικό που ακολούθησε, η Violet Jessop ανέλαβε τους επιβάτες που δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη χρήση των σωστικών μέσων και στην κατανόηση των οδηγιών του πληρώματος.

Η κοπέλα έχοντας για ακόμα μία φορά την τύχη με το μέρος της, σώθηκε μπαίνοντας στη σωσίβια λέμβο 16. Μαζί της διέσωσε κι ένα βρέφος.

vythk9shut

«Μου έδωσαν την διαταγή να βρίσκομαι στο κατάστρωμα. Στάθηκα στη μέση με τις υπόλοιπες συνοδούς και βλέπαμε τις γυναίκες να πέφτουν στις αγκαλιές των συζύγων τους, προτού μπουν στις λέμβους μαζί με τα παιδιά τους. Λίγο μετά, ένας αξιωματικός του πλοίου μας διέταξε να μπούμε στη βάρκα, αφού πρώτα είδε ότι πολλές γυναίκες είχαν σωθεί» είχε πει η ίδια.

Η τρίτη φορά που η τύχη της χαμογέλασε

vythk1brit

Η κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Jessop να εργάζεται στο πλοίο «Βρεταννικός», τον δίδυμο αδελφό του «Τιτανικού». Ο Ερυθρός Σταυρός το μετέτρεψε σε πλωτό νοσοκομείο.

Η Violet Jessop, στις 21 Νοεμβρίου του 1916, βρέθηκε να ταξιδεύει με τον «Βρεταννικό» ανοιχτά της Κέας. Το πλοίο όμως προσέκρουσε σε νάρκη -σύμφωνα με άλλους χτυπήθηκε από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου- και βυθίστηκε παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον τριάντα άτομα.

Αυτή τη φορά, η Violet δεν ήταν τόσο τυχερή, ώστε να μπει σε μία από τις σωσίβιες λέμβους, καθώς το πλοίο βυθιζόταν πολύ γρήγορα. Έτσι, πήδηξε στη θάλασσα.

«Πήδηξα μέσα στο νερό, όμως παρασύρθηκα από την καρίνα του πλοίου και χτύπησα το κεφάλι μου. Κατάφερα να ξεφύγω, όμως χρόνια αργότερα, όταν πήγα στον γιατρό επειδή υπέφερα από πονοκεφάλους, ανακάλυψα ότι είχα υποστεί κάταγμα στο κρανίο».

vythk5wom1Η Violet έφυγε από την White Star Line και πήγε στην Red Star Line, όπου εργάστηκε σε ένα πλοίο που έκανε κρουαζιέρες σε όλον τον κόσμο.

Ακόμα και αυτή η τραγωδία δεν στάθηκε ικανή να απομακρύνει την Jessop από τη θάλασσα και τα πλοία. Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα 60 της χρόνια, όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Πέθανε το 1971 σε ηλικία 84 ετών από ανακοπή καρδιάς. Η Jessop δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε απέκτησε δικά της παιδιά.

Το παρατσούκλι της «Δεσποινίς Αβύθιστη» της δημιουργούσε ανάμεικτα συναισθήματα, αφού μπορεί εκείνη να σώθηκε από τρεις ναυτικές τραγωδίες αλλά ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

 

 

Πηγή: newsbeast

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ