Διαφήμιση

Κόσμος

«Μπαρούτι μυρίζει» η Μέση Ανατολή – Φόβοι για γενική σύρραξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς εξελίσσεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω τεράστιων φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν αλλά και των συμμάχων του.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε. Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα -και πρωτίστως η προστασία των αμάχων- πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα». «Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συνέχισε.

Φρουροί της Επανάστασης: Το καθεστώς του Ισραήλ θα πέσει θύμα του εαυτού του

Ο αρχηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) αποκάλεσε το ισραηλινό καθεστώς μια οντότητα που γεννήθηκε από την τρομοκρατία, λέγοντας ότι το καθεστώς θα πέσει θύμα των δικών του παραβάσεων. «Το σιωνιστικό καθεστώς έχει γεννηθεί σε μια κοιτίδα τρομοκρατίας και δεν κατέχει κανένα από τα στοιχεία που συνιστούν ένα έθνος», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Τεχεράνη με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας των Δημοσιογράφων σήμερα, Δευτέρα 5/8. Ουσιαστικά αναφερόταν στη δημιουργία του καθεστώτος στην περιοχή της Δυτικής Ασίας το 1948 που ακολούθησε τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων σ’ έναν πόλεμο που υποστηρίχθηκε έντονα από τη Δύση. Από εκείνη τη χρονιά, το καθεστώς επιδίδεται σε καθημερινές τρομοκρατικές ενέργειες κατά των εθνών της περιοχής ως μέσο για την καταπολέμηση της αντίθεσης στη βίαιη ύπαρξή του και για την επέκταση των περιοχών υπό κατοχή του.




«Δίνη της φωτιάς» οι θανατηφόρες ενέργειες του Ισραήλ

Ο Σαλαμί παρομοίασε τις επαναλαμβανόμενες θανατηφόρες ενέργειες του ισραηλινού καθεστώτος με μια «αυτοδημιούργητη δίνη φωτιάς» που έχει περικυκλώσει το καθεστώς. Απαρίθμησε ορισμένες από τις περιπτώσεις επιθετικότητας όπως τη δολοφονία Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων από το καθεστώς και την πρόσφατη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη του παλαιστινιακού αντιστασιακού κινήματος της Χαμάς, στην Τεχεράνη. «Νομίζουν ότι μέσω αυτών των μέτρων θα καταφέρουν να παρατείνουν την επιβίωσή τους». Αυτές οι φρικαλεότητες είναι, ωστόσο, τρύπες που οι Ισραηλινοί άνοιξαν για τον εαυτό τους, και σταδιακά θα θάψουν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Σαλαμί προσθέτοντας πως «Μόλις έλαβαν μια ισχυρή απάντηση. Θα καταλάβουν ότι έκαναν άλλον έναν λάθος υπολογισμό».

Στα πρόθυρα του λιμού ο πληθυσμός της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς άφησε να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι το μπλοκάρισμα από το Ισραήλ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» ακόμη και αν αυτό οδηγήσει 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, λέγοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. «Φέρνουμε βοήθεια γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε ο ακροδεξιός υπουργός σε ένα συνέδριο, σύμφωνα με τους Times of Israel. «Δεν μπορούμε, στην τρέχουσα παγκόσμια πραγματικότητα, να διαχειριστούμε έναν πόλεμο. Κανείς δεν θα μας αφήσει να αφήσουμε 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι μας (…) Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμότητα για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε. Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής στα πρόθυρα του λιμού. Ο ακροδεξιός υπουργός επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες προτάσεις κατάπαυσης του πυρός είναι «άδικες και ανήθικες», καθώς θα επέστρεφαν μόνο ορισμένοι όμηροι και θα έθετε σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αυτοί «θα επέστρεφαν για να σκοτώσουν Εβραίους».




Σιγοβράζει η ολοκληρωτική μετωπική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο Λίβανος έλαβε σήμερα έκτακτες ιατρικές προμήθειες για να εξοπλίσει τα νοσοκομεία του για πιθανούς τραυματίες πολέμου και το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι γεμάτο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται πλήρους κλίμακας σύγκρουση. Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί από την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστια της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν ορκιστεί αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες αυτές, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι μάχες που μαίνονται σε πολλαπλά μέτωπα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθούν σε μια ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση. Τα νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης και τους τελευταίους 10 μήνες πασχίζουν να φροντίσουν τους τραυματίες. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέδωσε 32 τόνους ιατρικών προμηθειών στο λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 σετ υλικών αντιμετώπισης τραυμάτων για τα θύματα τυχόν πολέμου. «Ο στόχος είναι να φθάσουν αυτές οι προμήθειες και τα φάρμακα σε διάφορα νοσοκομεία και στον ιατρικό τομέα στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες (σε εχθροπραξίες) ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε δημοσιογράφους στον διάδρομο προσγείωσης όπου έφθασε η βοήθεια. Στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, οικογένειες λιβανέζικης καταγωγής που πήγαν στην πατρίδα τους για το καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές για να κάνουν ckeck in και να αναχωρήσουν, εκφράζοντας τη λύπη τους που φεύγουν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα όσο ακόμα υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις. «Είναι πολύ λυπηρό, Θεέ μου, η κατάσταση είναι πραγματικά λυπηρή. Βγαίνουμε από μία κρίση, μπαίνουμε σε άλλη», δήλωσε η Σερίν Μάλαχ, Λιβανέζα και κάτοικος Ιταλίας που πήγε στον Λίβανο για να επισκεφθεί τη μητέρα της και τώρα επιστρέφει νωρίτερα πίσω στην Ιταλία.




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version