Κόσμος
«Μαύρη μέρα» για το ευρώ: Βυθίστηκε σε ισοτιμία 1/1 με το δολάριο
Το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο σήμερα, με την ισοτιμία του να υποχωρεί σήμερα 0,3% στα 1,0004 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων.
Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.
Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.
Στις 13:28 το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς με την ισοτιμία να φτάνει στο 1,0014 με το δολάριο.
Ένας από τους λόγους της «κατρακύλας» του ευρώ είναι οι φόβοι πως η Ρωσία ίσως να μην ξανανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1.
H ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το δολάριο ήταν ένα στοίχημα από traders και επενδυτές που προεξοφλούσαν οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να ελέγξει τον πληθωρισμό ή την ύφεση και πως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η τελευταία φορά που η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν στο ένα προς ένα ήταν τον Δεκέμβριο του 2002.
Σήμερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ εμφανίστηκε αρκετά δυσοίωνος για την πορεία της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη λέγοντας πως δεν «έχουμε βιώσει ακόμα τα χειρότερα».
Ειδικότερα για την Ευρώπη, έκανε λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Όπως είπε, ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε μια αναταραχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία, όπως είπε, ήταν εκείνη την περίοδο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παράγοντα στα εμπορεύματα.
«Αυτό είναι μια εξέλιξη που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο παγκόσμιο σύστημα».
Οι συνεχείς ανατιμήσεις αυξάνουν το κόστος πλήρωσης δεξαμενών αερίου, θέρμανσης κατοικιών και ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας σε θανατηφόρες διαμαρτυρίες από την Αφρική έως τη Σρι Λάνκα, ανέφερε ο Φατίχ Μπιρόλ.
Όπως οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, που σημείωσαν τεράστια κέρδη στην απόδοση καυσίμου και έκρηξη στην πυρηνική ενέργεια, ο κόσμος τώρα αντίστοιχα μπορεί να δει ένα άλμα σε πολιτικές που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια καθαρότερη ενέργεια, είπε ο Birol.
Την ίδια στιγμή, η ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές, είπε.
«Η κίνησή μας προς την καθαρή ενέργεια παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης από όλα», δήλωσε από πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ στο ίδιο φόρουμ.
«Θέλουμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε καθαρότερες μορφές ενέργειας»
Κρίσιμη η 21η Ιουλίου για την Ευρώπη
Η Ευρώπη στο μεταξύ κρατάει την ανάσα της έως τις 21 Ιουλίου για να δει αν θα ξανανοίξει η στρόφιγγα του Nord Stream 1 που έχει κλείσει για την ετήσια συντήρησή του. Στην Ευρώπη φοβούνται για πλήρη διακοπή του ρωσικου φυσικού αερίου τη στιγμή που προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον επερχόμενο χειμώνα.
Σε πολύ δύσκολη θεση βρίσκεται η πιο πλούσια οικονομία της Ε.Ε., η Γερμανία, η βιομηχανία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο δεύτερο από τα τρία επίπεδα που έχει θέσει η κυβέρνσηη.
«Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung προ ημερών, το οποίο σημειώνει: «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».
Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης. «Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Εάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν».
Ήδη, ο γερμανικός κολοσσός Uniper – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – ζήτησε κρατική στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση.
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Οικογενειακή τραγωδία: Θρήνος για τον 20χρονο Άκη – Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη αδερφή του
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Αμαλιάδα: To ηχητικό ντοκουμέντο με την Ειρήνη Μουρτζούκου που σόκαρε – «Κλείσ’ το θα το μετανιώσεις»
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Θρήνος για το θάνατο του Κρητικού δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη