Κόσμος
Ο Έλληνας αστρονόμος που ανακάλυψε νερό σε εξωπλανήτη!
Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης που έκανε τον γύρο του πλανήτη για την ανακάλυψη της ύπαρξης υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, το newsbeast κατάφερε να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα, τον Έλληνα αστρονόμο που ζει και εργάζεται στη Βρετανία κ. Άγγελο Τσιάρα.
«Η ανακάλυψη αυτή μας φέρνει πιο κοντά στις απαντήσεις θεμελιωδών ερωτημάτων: Πόσο σπάνια είναι η Γη; Μπορεί η ζωή να αναπτυχθεί σε άλλους πλανήτες;» είναι το πρώτο του σχόλιο όταν τον καλούμε να κάνει μια δήλωση για την τεράστιας σημασίας ανακάλυψη.
Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε για το τι ακριβώς εντόπισε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, τι λέει για τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και για το μέλλον της Γης.
Τι ακριβώς ανακαλύφθηκε και ποια η σημασία του;
Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά νερό στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη ο οποίος έχει θερμοκρασία παρόμοια με αυτή της Γης. Να σημειώσω ότι εξωπλανήτες είναι οι πλανήτες που γυρίζουν γύρω από αστέρες έξω από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Στο παρελθόν είχε εντοπιστεί νερό σε εξωπλανήτες, οι οποίοι όμως είναι θερμοί αέριοι γίγαντες πλανήτες (σαν τον Δία και τον Ποσειδώνα). Είναι η πρώτη φορά όμως που ανακαλύπτονται υδρατμοί σε έναν γαιώδη πιθανά κατοικήσιμο εξωπλανήτη. Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για να μπορέσει να αναπτυχθεί ζωή όπως τη γνωρίζουμε εδώ στη Γη. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από συνθήκες που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η ζωή. Στην ανακάλυψη μας τρεις απαραίτητες σημαντικές συνθήκες πληρούνται: νερό, ατμόσφαιρα για την προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία και κατάλληλη θερμοκρασία του πλανήτη.
Θα μπορούσε κάποτε να φτάσει ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη;
Είναι αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος στον πλανήτη αυτόν καθώς βρίσκεται σε απόσταση 110 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόμασταν 110 έτη για να φτάσουμε. Με τις τρέχουσες τεχνολογίες και τους πυραύλους που διαθέτουμε, θα χρειαζόμασταν περίπου δυο εκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Είναι λοιπόν σημαντικό κατά τη γνώμη μου να φροντίζουμε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω και να τον αγαπάμε.
Η συνέχεια στο newsbeast
-
ΚΡΉΤΗ14 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ