Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής που θέλει να μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής που θέλει να μπλοκάρει πώληση όπλων στην Τουρκία, φοβάται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο»: με τα λόγια αυτά, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας περιγράφει στο CNN Greece έναν από τους σημαντικούς λόγους πίσω από την προσπάθειά του να μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Άγκυρα μέσω της αμερικανικής Βουλής. 

Ο Δημοκρατικός βουλευτής εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας για οπλισμό μέχρι να αλλάξει τη στάση της.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο «αρχιτέκτονας» των τροπολογιών που θα απαγορεύσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία αναφέρεται εκτενώς στις εν εξελίξει ζυμώσεις στην Ουάσινγκτον και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η προσπάθειά του θα αποδώσει τελικά καρπούς.

«Το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να θέτει όρους στις πωλήσεις όπλων σε τρίτες χώρες και εν τέλει να εγκρίνει τις όποιες πωλήσεις. Έχω δημιουργήσει ένα ποικιλόμορφο, διακομματικό συνασπισμό υποστηρικτών στη Βουλή και είμαι αισιόδοξος ότι οι τροπολογίες μου θα περάσουν σε διακομματική βάση, ως μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμύνης (NDAA). Βρίσκομαι σε συζητήσεις με τη Γερουσία για να εισαχθεί μια αντίστοιχη τροπολογία και εκεί, και ελπίζω να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε μια διακομματική στήριξη και στα δύο σώματα» δήλωσε ο ίδιος στο CNN Greece.

Οι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Ένα πρώτο βήμα προς την επικύρωση έγινε το βράδυ της Τρίτης με το «πράσινο φως» της Επιτροπής Κανονισμών της Αμερικανικής Βουλής.

Επόμενος «σταθμός» η υπερψήφιση από το Κογκρέσο, κάτι που αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πάπας, το Κογκρέσο επέμεινε τόσο πολύ στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 λόγω των σημαντικών κινδύνων της συνύπαρξης των S-400 και των F-35.

Μάλιστα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει και με τα κιτ αναβάθμισης των F-16.

Το επίσημο πορτρέτο του Κρις Πάπας

«Δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για εμάς και τους αξιόπιστους συμμάχους μας, πρόκειται για ένα ρίσκο που προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο» υπογραμμίζει ο βουλευτής.

Για τον Κρις Πάπας ιδιαίτερα προβληματικό είναι και το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και να παραβιάζει χιλιάδες φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα F-16 που ήδη διαθέτει:

«Και δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στην κατάσταση αυτή. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να προστατεύει την κυβέρνηση Ερντογάν από το να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά της στους Αμερικανούς νομοθέτες και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό νατοϊκό σύμμαχο».

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής ελπίζει ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα «τιμωρήσουν» τον Τούρκο πρόεδρο για την εμπρηστική ρητορική, τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες και τη στενόμυαλη πολιτική του -όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρη τη νατοϊκή συμμαχία.

Τα ανατολίτικα παζάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Μαδρίτης αλλά και η τακτική των αντικρουόμενων δηλώσεων που πολλές φορές επιστρατεύει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους φαίνεται πως έχουν προκαλέσει δυσφορία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι το «κατηγορώ» του Τούρκου προέδρου για την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως πρόκειται για μια εχθρική πράξη, που στρέφεται εναντίον της χώρας του -ξεχνώντας ότι στο παρελθόν έχει αναφερθεί πολλές φορές στους δεσμούς της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16(AP Photo/Michael Varaklas)

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πάπας απάντησε:

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ακολουθούν ένα ατυχές αλλά προβλεπόμενο μοτίβο. Ο Τούρκος πρόεδρος πολλάκις έχει επιλέξει να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ με εμπρηστική ρητορική και αποσταθεροποιητικές ενέργειες, ως μέρος μιας εγωιστικής, στενόμυαλης πολιτικής για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας. Ένας πραγματικά αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν απειλεί άλλα μέλη της Συμμαχίας -όπως την Ελλάδα- με πόλεμο, δεν αγοράζει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 που απειλούν την αρχιτεκτονική ασφαλείας μας αλλά ούτε εκμεταλλεύεται την αλληλεγγύη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, την ώρα που εκείνη αντιμετωπίζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» λέει ο κ. Πάπας.

Συμπληρώνει δε:

«Δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε την κυβέρνηση Ερντογάν για την επιθετικότητά της ούτε να της επιτρέψουμε να μην λογοδοτήσει για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των νόμων των ΗΠΑ και των κανόνων της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

«Οι ΗΠΑ μπορούν και οφείλουν να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας»

Και παρότι η Τουρκία έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ, ο Κρις Πάπας θεωρεί πως η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία δεν πρέπει να «μαλακώσει» -για οποιονδήποτε λόγο.

Ξεκαθάρισε δε, πως οι ΗΠΑ «μπορούν και οφείλουν» να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας μέχρι να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος νατοϊκός εταίρος, όπως άλλωστε ισχυρίζεται.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής εμφανίζεται, μάλιστα, ανήσυχος για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, εξηγώντας πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει τις συνέπειες της αδράνειας.

«Ανησυχώ βαθύτατα για την απειλή που θέτουν οι ενέργειες και η ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να σημειωθεί θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία προχωρά τακτικά σε υπερπτήσεις πάνω από ακατοίκητα ελληνικά νησιά με τα F-16 της, έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί τακτικά με ένοπλη σύρραξη την Ελλάδα -μάλιστα, τελευταία φορά το είπε πριν από ένα μήνα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει τις συνέπειες της αδράνειας απέναντι σε μια αναθεωρητική δύναμη, αποφασισμένη να ξαναγράψει την ιστορία, να παραβιάσει την κυριαρχία του γείτονά της και να αλλάξει με τη βία τα σύνορά της μέσω του εκφοβισμού και των απειλών πολέμου».

«Η Τουρκία να λογοδοτήσει»

Εκτός από την εμπρηστική ρητορική και τις συνεχιζόμενες απειλές, η τουρκική προκλητικότητα έχει μια ακόμη διάσταση: τη στάση της Άγκυρας στο θέμα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η αγορά και εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος –ιδιαίτερα μετά από τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ- αποτελεί τεράστιο «αγκάθι» για την αμερικανική διπλωματία και έχει δυσαρεστήσει τους νομοθέτες της χώρας.

«Η αγορά και ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος εδάφους – αέρος S-400 από τη Ρωσία παραβίασε τον αμερικανικό νόμο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να τεθεί εκτός του προγράμματος για τα F-35 και να της επιβληθούν κυρώσεις CAATSA (σ.σ. Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων). Η Τουρκία έλαβε αρκετές προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της παραβίασης της εν λόγω Πράξης και της δόθηκαν άφθονες ευκαιρίες να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Πίστεψε ότι δεν θα υπήρχαν επιπτώσεις και προχώρησε με την αγορά και την ενεργοποίηση του συστήματος S-400» τονίζει ο Κρις Πάπας, και συμπληρώνει:

«Η Τουρκία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και για τις όποιες συνέπειες μπορεί να ακολουθήσουν, όπως και για τις κυρώσεις CAATSA με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη. Δεν τίθεται θέμα “δίκαιου ή μη δίκαιου” η Τουρκία παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία και πρέπει να συνεχίζει να λογοδοτεί για τις πράξεις της».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στο θέμα των S-400 ούτε και να αντιμετωπίσει τα υποβόσκοντα ζητήματα που οδήγησαν στην αποβολή της από το πρόγραμμα F-35 επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον.

«Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφράσει έκτοτε πολλές φορές την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400» λέει κλείνοντας ο κ. Πάπας.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ