Κόσμος
Ο κορονοϊός τρομοκρατεί και πάλι την Ευρώπη – Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ζητούν μέτρα
Ο κορονοϊός απειλεί ξανά την Ευρώπη και η Γαλλία καλεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα απέναντι στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Συγκεκριμένα η Γαλλία ζητάει από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν σε τεστ για κορονοϊό τους Κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.
Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.
Από σήμερα η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κόβιντ που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.
“Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ένας Κινέζος ταξιδιώτης με κόβιντ μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: “Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί”.
Έχοντας κρατήσει τα σύνορά του κλειστά επί μια τριετία με την επιβολή ενός αυστηρού καθεστώτος λοκντάουν και αμείλικτων ελέγχων, το Πεκίνο άλλαξε ξαφνικά πολιτική αποφασίζοντας στις 7 Δεκεμβρίου την άρση μέτρων ώστε να συνυπάρξει με τον ιό με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να εκτοξευτούν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Την Τετάρτη θα συζητήσουν οι χώρες της ΕΕ
Όλα θα κριθούν την Τετάρτη οπότε και οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.
Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.
Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.
Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)—το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες—φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.
Χάρη στην πολιτική «μηδενικής covid» ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.
Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.