Διαφήμιση

Κόσμος

Ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει τρία θραύσματα του Παρθενώνα στην χώρα μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται:

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Συγκεκριμένα, τρία θραύσματα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονταν εδώ και αιώνες στα Μουσεία του Βατικανού αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Βατικανό χαρακτήρισε την ενέργειά του ως «δωρεά» από τον Πάπα στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, «ως συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».

Έτσι, το Βατικανό γίνεται έτσι το τελευταίο παράδειγμα κράτους που επιστρέφει τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο μεταξύ αυτών που δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.

Ωστόσο, καθίσταται σαφές από την Αγία Έδρα ότι η απόφαση δεν ήταν διμερής, αλλά μάλλον μία θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά. Η δήλωση μπορεί να διατυπώθηκε για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα ανεκτίμητα έργα στα Μουσεία του Βατικανού.

Όσον αφορά στα θραύσματα, πρόκειται για απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Πολλά χάθηκαν σε έναν βομβαρδισμό του 17ου αιώνα και περίπου τα μισά αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version