Κόσμος
«Όχι» στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λέει ο Ρον Ντε Σάντις – «Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ»
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογών των ΗΠΑ, Ρον Ντε Σάντις, δήλωσε αντίθεση με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως κατά την άποψή του μια τέτοια εξέλιξη «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».
Σημειώνεται πως πρόκειται για μια θέση που αποτελούσε στο παρελθόν βασικό δόγμα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, ωστόσο ανετράπη τα τελευταία χρόνια.
«Το μόνο που θα έκανε θα ήταν να μας προσθέσει περισσότερες υποχρεώσεις, οπότε αν προσθέτεις περισσότερες υποχρεώσεις, τότε ποια είναι τα οφέλη που θα έχουμε σε αντάλλαγμα;», τόνισε ο Ντε Σάντις στο δημοφιλές podcast «The Glenn Beck Program».
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δώσουν «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε πως εάν εκλεγεί Πρόεδρος η βοήθεια που θα παρείχε «θα ήταν και μια μόχλευση για το τέλος του πολέμου».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι χώρα που έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία, με το κόστος μέχρι σήμερα να εκτιμάται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγάλο κεφάλαιο – οικονομικό και πολιτικό – που δαπανάται για το Κίεβο έχει ενισχύσει τις φωνές που εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό και επιφυλάξεις για τη συνέχιση της υποστήριξης.
Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στις τάξεις του ρεπουμπλίκανικού κόμματος. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Ντε Σάντις, ο οποίος σημείωσε πως τα χρήματα που δαπανώνται για την Ουκρανία θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν για την καταπολέμηση της επιρροής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, που θεωρεί πως είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ουάσινγκτον σε σχέση με τη ρωσική απειλή για την Ευρώπη.
Ανησυχίες εκφράζονται πλέον – έστω και παρασκηνιακά – και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πληθαίνουν οι συζητήσεις για το κόστος μιας αέναης υποστήριξης του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έχει ποντάρει στην κόπωση της Δύσης και τα πρώτα ρήγματα στο δυτικό μπλοκ.
Σημειώνεται πως η συνέντευξη του Ντε Σάντις στο podcast «The Glenn Beck Program» κυκλοφόρησε μόλις δύο 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους αμερικανούς βουλευτές να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον ουκρανικό στρατό.
Η τελευταία του έκκληση πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είχε την ίδια απήχηση με αυτές στο παρελθόν. Στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου εκφράζουν με όλο και μεγαλύτερη ένταση επιφυλάξεις και διαφωνίες. «Ο Ζελένσκι εξελέγη στο Κογκρέσο; Είναι ο πρόεδρός μας; Δεν νομίζω. Έχω ερωτήσεις για το πού είναι η λογοδοσία για τα χρήματα που έχουμε ήδη δαπανήσει.
Ποιο είναι αυτό το σχέδιο για τη νίκη;», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, μπλόκαρε και την ομιλία του Ζελένσκι σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ενώ συμφώνησε επίσης να παράσχει έναν μικρό αριθμό πυραύλων ATACMS, ένα όπλο που θέλουν εδώ και καιρό οι Ουκρανοί. Ωστόσο τα νέα πακέτα βοήθειας θα πρέπει εγκριθούν από το Κογκρέσο μετά την εξάντληση των υφιστάμενων πιστώσεων στο τέλος του μήνα.
Όπως αναφέρει το Newsweek, ένα μικρό, αλλά όχι ασήμαντο μπλοκ Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει επικρίνει την ιδέα της συνέχισης της βοήθειας, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιβολή των αμερικανικών συνόρων.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.