Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Πόλεμο στη Χαμάς κήρυξε και επίσημα το Ισραήλ!

στρατος ισραηλ
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή, θέτοντας τις βάσεις για μια μαζική απάντηση κατά της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας, σε συνέχεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο – αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική. Η κίνηση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, που ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρονικό της πρωτοφανούς επίθεσης

Για λόγους που προκαλούν παγκόσμια απορία και έχουν τεθεί υπό διερεύνηση από το ίδιο το κράτος του Ισραήλ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου 2023 οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μία άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική, θεαματικά σχεδιασμένη και συντονισμένη επίθεση στους αντιπάλους τους.

Ο ξαφνικός καταιγισμός πυρών από τη Χαμάς έγινε με 5.000 ρουκέτες, οι οποίες έπληξαν στόχους σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της πρωτεύουσας της χώρας, το Τελ Αβίβ καθώς και την Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, οι κομάντο της Χαμάς εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος χρησιμοποιώντας ακόμη και αλεξίπτωτα πλαγιάς, σκοτώνοντας αδιακρίτως και συλλαμβάνοντας ομήρους Ισραηλινούς, πολίτες και στρατιώτες.

Η ισραηλινή πλευρά, παρότι σε πρώτη φάση συνελήφθη κοιμώμενη, κινητοποίησε τάχιστα τον αμυντικό μηχανισμό της, εκκινώντας μια αντιστοίχως σφοδρή αντεπίθεση στους Παλαιστινίους αυτονομιστές. Το Ισραήλ, εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρισμού στην περιοχή.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ εκδηλώθηκε ακριβώς 50 χρόνια και μία ημέρα μετά από το ξέσπασμα της αιματηρής αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης η οποία ονομάστηκε «πόλεμος του Γιόμ Κιππούρ». Και, καθόλου τυχαία, η σύγκριση ανάμεσα στις δύο πολεμικές αναφλέξεις ήταν αυτόματη. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η εν εξελίξει επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι ήδη η πλέον φονική από την εποχή του Γιόμ Κιπούρ, ενός πολέμου που ξέσπασε στις 6 Οκτωβρίου του 1973 και προκάλεσε το θάνατο περίπου 2.800 Ισραηλινών και 8.000 στην επιτιθέμενη συμμαχία Αιγύπτου-Συρίας.

Στην τρέχουσα σύρραξη, στο πλευρό των μαχητών της Χαμάς έχει τεθεί το Ιράν. Με επίσημες ανακοινώσεις σε πανηγυρικό τόνο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης συγχαίρει τη Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι προσδοκά την «απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τους κατακτητές».

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ένα πρώτο διάγγελμα αμέσως μετά τον αιφνιδιασμό, απάντησε στην πρόκληση της Χαμάς προαναγγέλοντας μια μακρά και λυσσαλέα αντεπίθεση, «έως την τελική νίκη του Ισραήλ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πολίτες του Ισραήλ. Βρισκόμαστε σε πόλεμο» ήταν οι πρώτες λέξεις που πρόφερε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Αυτό που γίνεται δεν είναι μια επιχείρηση, δεν είναι κλιμάκωση. Είναι πόλεμος. Σήμερα το πρωί [σσ: 7/10/2023] η Χαμάς εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική, δολοφονική επίθεση ενάντια στο κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του. Αυτό ζούμε από σήμερα και από τις πρώτες πρωινές ώρες.

» Έχω συγκαλέσει σύσκεψη των επικεφαλής του συστήματος ασφαλείας της χώρας. Κατ’ αρχάς έδωσα εντολή να εκκαθαριστούν οι περιοχές όπου έχουν εισχωρήσει οι τρομοκράτες -και αυτή η επιχείρηση εκτελείται τις ώρες αυτές.

» Την ίδια στιγμή, διέταξα εκτενή κινητοποίηση των εφεδρειών μας και την εκκίνηση πολεμικής αντεπίθεσης. Με δυνάμεις και εύρος που ο εχθρός δεν έχει ξαναδεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Ο εχθρός θα πληρώσει πιο ακριβά από ποτέ. Στο μεταξύ, καλώ τους πολίτες του Ισραήλ να υπακούουν πλήρως στις οδηγίες του στρατού και της πολιτοφυλακής. Είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».

Στον ίδιο τόνο με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε δηλώσεις του αποκάλεσε «θανάσιμο σφάλμα» την επίθεση της Χαμάς. Εννοώντας, προφανώς, ότι οι Ισραηλινοί δεν θα σταματήσουν την αντεπίθεση εάν δεν εξολοθρεύσουν πλήρως την αυτονομιστική οργάνωση, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, είναι προφανές ότι, εκτός από τις έμψυχες και υλικές απώλειες, το γόητρο του Ισραήλ έχει δεχθεί συντριπτικό πλήγμα από τον αιφνιδιασμό της Χαμάς, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας, αντικατασκοπείας, πρόληψης εχθρικών κινήσεων κ.ο.κ. του Ισραήλ θεωρούνται οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές του κόσμου.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς αντιδράσεις από τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και αυτή τη φορά με το Ισραήλ να βρίσκεται άμεσα στο επίκεντρο -για ακόμη μία φορά στην ιστορία του, η Δύση τάχθηκε σύσσωμη στο πλευρό των αμυνόμενων. Ενδεικτικά, η αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βάσει της δήλωσής του ήταν ότι «ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί φρικιαστικές εικόνες. Χιλιάδες ρουκέτες πέφτουν σαν βροχή σε πόλεις του Ισραήλ. Οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν σκοτώνουν μόνο Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά και πολίτες σε δρόμους και σπίτια. Αυτό είναι απαράδεκτο και ασυγχώρητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να αυτοπροστατευθεί -τελεία και παύλα. Το πρωί μίλησα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για τις φρικτές και συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα αυτή την τρομακτική επίθεση κατά του Ισραήλ από τους τρομοκράτες της Χαμάς που εδρεύουν στη Γάζα. Κατέστησα σαφές στον Νετανιάχου ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα υποστήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ. Η τρομοκρατία δεν δικαιολογείται ποτέ. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν προειδοποίηση σε οποιοδήποτε άλλο, εχθρικό προς το Ισραήλ κράτος, το οποίο επιδιώκει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση: Η υποστήριξη της κυβέρνησής μου για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και ανυποχώρητη. Οι σκέψεις μας, οι δικές μου και της Τζιλ, βρίσκονται μαζί με όλες τις οικογένειες που έχουν πληγωθεί από τη βία. Είμαστε συντετριμμένοι από τις ζωές που χάθηκαν με τραγικό τρόπο και ελπίζουμε σε ταχεία ανάρρωση όλων όσοι τραυματίστηκαν. Μαζί με το επιτελείο μου παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα παραμείνω σε επαφή με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε σαν «τρομοκρατία του χειρίστου είδους» την επίθεση της Χαμάς, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι «η βία και οι ρουκέτες εναντίον αθώων πολιτών πρέπει να σταματήσουν τώρα», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε κατηγορηματικά την ενέργεια της Χαμάς και πρόσθεσε ότι «εκφράζω την πλήρη συμπαράστασή μου στα θύματα, τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογδάνοφ, επισήμανε ότι «ανυπερθέτως τασσόμαστε πάντοτε υπέρ της αυτοσυγκράτησης».

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο «X» (Twitter) δήλωσε τα εξής: «Καταδικάζω σθεναρά τη σημερινή αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

«Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε. Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα». «Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της ΕΕ». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ, σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

Οι καταβολές της σύγκρουσης

Ως προς τις καταβολές της σύγκρουσης, ασφαλώς η Λωρίδα της Γάζας είναι μια ιδιαιτέρως εύφλεκτη ζώνη της Μέσης Ανατολής, διαχρονικά. Πρόκειται για μια περιοχή επιμήκη στα παράλια της Μεσογείου, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έκτασης μόλις 365 τετ. χλμ. Η Γάζα είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένα και φτωχά μέρη του κόσμου (η ανεργία υπερβαίνει το 50%), όπου διαβιούν 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι. Ύστερα από τις εκλογές του 2007, τη διοίκηση της Γάζας ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς -μολονότι από το 1967, τόσο αυτή όσο και η Δυτική Όχθη του Ιορδάνη -δηλαδή τα εδάφη που συναπαρτίζουν το Παλαιστινιακό κράτος- βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

Η εχθρότητα ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς είναι διαρκής και αμείωτη. Οι αψιμαχίες και οι συγκρούσεις, ποικίλης έντασης, ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Ωστόσο, ύστερα από το τελευταίο σοβαρό θερμό επεισόδιο, το 2021, με την παρέμβαση της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ, είχε επιτευχθεί ένας κάποιος κατευνασμός. Μάλιστα, το Ισραήλ χορήγησε άδειες εργασίας σε μερικές χιλιάδες Παλαιστινίους της Γάζας, οι οποίοι απέκτησαν έτσι μια βιοποριστική διέξοδο, ενώ υπήρξε παράλληλα και μια ορισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Παρόλ’ αυτά, οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στην περίφραξη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ δεν σταμάτησαν. Και, εν τέλει, αποδείχθηκαν ένα προανάκρουσμα των καθαυτό πολεμικών επιχειρήσεων που εκδηλώθηκαν με τις επιθέσεις της Χαμάς, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023. Δίνοντας το έναυσμα για το ξέσπασμα ενός πολέμου που, βάσει των δηλώσεων Νετανιάχου, θα είναι μακροχρόνιος και αδυσώπητος.

Πηγή: ethnos

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρή 30χρονη που πήγε σε συναυλία στα σύνορα με τη Γάζα

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Στη σύρραξη και ο Λίβανος κατά του Ισραήλ

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ