Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Πόλεμος Ισραήλ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα – Τι ζητάει η Χαμάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Παράταση κατά δύο ημέρες έλαβε η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Την παράταση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δηλώνοντας ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός για δύο ακόμη ημέρες, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για επιπλέον δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στην πλατφόρμα Χ.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε ότι συμφώνησε με το Κατάρ και την Αίγυπτο για διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραή, υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ιράκ: «Κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης εάν δεν εφαρμοστεί μόνιμη εκεχειρία»

Την ανησυχία του Ιράκ για πιθανή περιφερειακή σύγκρουση εάν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία εξέφρασε ο σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες εντός του Ιράκ εξαπέλυαν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Δεν υπάρχουν όμως αναφορές για επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία αφότου ξεκίνησε η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ορισμένες από τις κυριότερες ιρακινές ένοπλες οργανώσεις που ευθύνονται για τις πρόσφατες επιθέσεις, όπως οι Καταΐμπ Σαγίντ αλ Σουχάντα και Καταΐμπ Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός αλλά θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους όταν τερματιστεί. Λένε επίσης ότι θα επιδιώξουν την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Σήμερα στη χώρα αυτή σταθμεύουν περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες, σε μια αποστολή που η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος της είναι να συμβουλεύει και να βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους εναντίον των εναπομείναντων πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους.

«Ολόκληρη η περιοχή είναι στην κόψη μιας καταστροφικής σύγκρουσης που μπορεί να περιλαμβάνει τους πάντες και το πόσο θα επεκταθεί ή πώς θα ελεγχθεί και θα σταματήσει είναι άγνωστο», είπε ο Φαρχάν Αλαντίν, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. «Για τον λόγο αυτόν θεωρούμε οποιαδήποτε εκεχειρία ως ωφέλιμη και σημαντική σε αυτό το στάδιο, πρώτα για τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη και τη Γάζα αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ», πρόσθεσε.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ