Διαφήμιση

Κόσμος

Σεισμοί στην Τουρκία: Φόβοι για μετατόπιση επικέντρων και η εκτίμηση για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί, δεκάδες από τους οποίους από 6 έως 6,7 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί μετά τους δυο φονικούς χθεσινούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησαν την Τουρκία, κοντά στην Γκαζιαντέπ.

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κάτω από τα χαλάσματα, οι σεισμολόγοι παρατηρούν την εξέλιξη των φαινομένων και περιμένουν να δουν αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων που θα σημαίνει ίσως και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Άλλωστε κανείς δεν περίμενε πως 9 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ θα ακολουθούσε από άλλο επίκεντρο του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας άλλος σεισμός 7,7 Ρίχτερ.

«Εντύπωση κάνει η μεγάλη έκταση της μετασεισμικής ακολουθίας. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε περιοχές με μήκος όσο είναι η απόσταση Αθήνας- Λαμίας ουσιαστικά να έχει γίνει ένα ρήγμα. Είναι μεγάλη η ζώνη που ενεργοποιήθηκε και αυτό είναι κάτι που επιστημονικά εντυπωσιάζει. Η μισή πλάκα έχει κοπεί. Είναι μεγάλη η διασπορά της μετασεισμικής ακολουθίας και είναι τεράστια καταστροφή και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους», αναφέρει στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Βέβαια το ερώτημα που μας απασχολεί μετά τους δυο ισχυρότατους σεισμούς στη γειτονική χώρα είναι κατά πόσο αυτοί μπορούν να επηρεάσουν τη σεισμικότητα στη χώρα μας. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι φέρνουν στη μνήμη το 1999 όταν μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στο Ιζμίτ στις 17 Αυγούστου, έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου ο φονικός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα.


Οι Έλληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και σύμφωνοι στο ότι οι δυο σεισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας με κάποιο ισχυρό σεισμό. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς εξηγεί στο protothema.gr ότι «δεν περιμένω κάποιο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, αλλά είναι πιθανόν να παρατηρήσουμε μια παροδική αύξηση της σεισμικότητας στο Αιγαίο με μικρά μεγέθη σεισμών της τάξεως των 2 και 3 Ρίχτερ τις επόμενες ημέρες.

Αυτό οφείλεται στην μεγάλη έκλυση ενέργειας που είχαμε από τους δυο ισχυρότατους σεισμούς. Αλλά και πάλι τονίζω ότι ίσως παρατηρηθεί μια παροδική σεισμική έξαρση. Ίσως από τους σεισμούς να επηρεαστούν ρήγματα που βρίσκονται στην Κύπρο γιατί η απόσταση είναι περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Ίσως λοιπόν διεγερθούν κάποια μικρότερα ρήγματα και γιάυτό πρέπει να παρακολουθηθεί η περιοχή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η απόσταση των δυο σεισμών της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι περίπου 1000 χιλιόμετρα ανατολικά από το Αιγαίο, ενώ ο σεισμός της Τουρκίας το 1999 είχε απόσταση 400 χιλιόμετρα από τη χώρα μας. «Ο σεισμός του 1999 με μέγεθος 7,4 Ρίχτερ στην Τουρκία και το κατά πόσο επηρέασε το σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση. Δηλαδή δεν έχει καταλήξει η επιστημονική κοινότητα για το εάν ο σεισμός της Πάρνηθας προήλθε από το σεισμό της Τουρκίας το 1999», λέει ο κ. Γκανάς.

Όσον αφορά τους χθεσινούς σεισμούς στην γειτονική χώρα ο κ. Γκανάς επισημαίνει: «Έχουμε δυο διαφορετικούς σεισμούς στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας. Είναι μια ζώνη ρήγματος η οποία έχει διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική και ενεργοποιήθηκαν δυο κλάδοι. Ο ένας που πηγαίνει προς Συρία και είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και μετά από 9 ώρες ενεργοποιήθηκε ο δεύτερος κλάδος με 7,7 Ρίχτερ ο οποίος βρίσκεται βόρεια κοντά στην πόλη Ελμπιστάν».

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους και γεωλόγους η μετασεισμική ακολουθία των δυο σεισμών της Τουρκίας θα είναι αρκετά πλούσια με μετασεισμούς ισχυρούς ακόμη και 7 Ρίχτερ. Ήδη δεκαπέντε λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ καταγράφηκε μετασεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, ενώ τον δεύτερο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Σε ανάρτησή του στο facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ανέφερε τον μηχανισμό του φαινομένου εξηγώντας ότι η πλάκα της Αφρικής πιέζει προς ανατολή την πλάκα της Αραβία η οποία με την σειρά της πιέζει προς τα βόρεια την πλάκα της Τουρκίας η οποία κινείται «σαν σφήνα» προς τα δυτικά και η κίνηση αυτή γίνεται πάνω στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας. Παράλληλα ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μήνες με πολύ ισχυρούς μετασεισμους που θα φτάνουν ακόμη και τα 7 Ρίχτερ.

Πηγή: protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version