Διαφήμιση

Κόσμος

Σοκ από την επίθεση αρκούδας σε πόλη της Σλοβακίας: Οι χάρτες με τα άγρια ζώα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Η τελευταία επίθεση αρκούδας την Κυριακή, η οποία έλαβε χώρα στην πόλη Liptovsky Mikulas, άφησε μια 49χρονη γυναίκα με τραυματισμό στον ώμο και έναν 72χρονο άνδρα με μια πληγή στο κεφάλι.

Ένα 10χρονο κορίτσι και δύο ακόμη ενήλικες υπέστησαν μικροτραυματισμούς και μώλωπες, δήλωσαν οι Αρχές, ενώ ένα ζευγάρι που είχε το παιδί του σε καροτσάκι ήταν «τυχερό που γλίτωσε σώο», μεταδίδει η «Daily Mail».

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, ιδίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, καθώς κυνηγοί ζώων έφτασαν στην πόλη για να αναζητήσουν την αρκούδα.

Σε συναγερμό σλοβακική πόλη μετά από επίθεση αρκούδας

Μια αξιωματούχος της σλοβακικής πόλης δήλωσε στο AFP: «Η αρκούδα πέρασε περίπου 20 λεπτά στο κέντρο της πόλης, επιτέθηκε σε πέντε ανθρώπους και υποχώρησε στο δάσος».

 

«Οι κυνηγοί έχουν στη διάθεσή τους ένα drone με θερμική όραση, νυχτερινή όραση, παγίδες με κάμερες και υπηρεσιακά όπλα», πρόσθεσε η ίδια.

Έξι ομάδες περιπολίας, αποτελούμενες από κυνηγούς, αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα άγριας ζωής, προσπαθούσαν να εντοπίσουν την αρκούδα γύρω από την πόλη.

«Η αρκούδα έχει απωθηθεί σε ακατοίκητες ζώνες από τις δυνάμεις διάσωσης και ασφαλείας, ενώ οι ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν εντολή να την εξοντώσουν», ανέφερε το δημαρχείο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η είδηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο μιας γυναίκας, που μαζί με τον φίλο της δέχθηκαν επίθεση από μια καφέ αρκούδα στη Σλοβακία. Η γυναίκα, από τη Λευκορωσία, περπατούσε με τον σύντροφό της στην οροσειρά Low Tatras το βράδυ της Παρασκευής, όταν τους κυνήγησε το ζώο. Σύμφωνα με τον άνδρα, αυτός και η γυναίκα απομακρύνθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ βρίσκονταν στα βάθη του πυκνού δάσους.

Το πτώμα της γυναίκας ανακαλύφθηκε από την υπηρεσία ορεινής διάσωσης της Σλοβακίας το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η αρκούδα παρέμενε σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με το BBC, δεν ήταν σαφές αν η γυναίκα έπεσε νεκρή στην προσπάθειά της να διαφύγει ή σκοτώθηκε από την αρκούδα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σλοβακίας δημοσίευσε νωρίτερα αυτόν το μήνα κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του κινδύνου από την εμφάνιση των καφέ αρκούδων, επιτρέποντας σε ειδικές ομάδες να πυροβολούν κάθε αρκούδα που αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τόμας Ταράμπα, κατηγόρησε την Παρασκευή τις ΜΚΟ και το συνταγματικό δικαστήριο για τον θάνατο της Λευκορωσίδας.

Επίσης, την Παρασκευή, το υπουργείο δήλωσε ότι θα καταθέσει, μαζί με τη Ρουμανία, πρόταση προς την ΕΕ για την επανακατάταξη της αρκούδας σε χαμηλότερη κατηγορία της προστατευόμενης άγριας ζωής, η οποία θα επέτρεπε πιο επιθετικό έλεγχο του πληθυσμού της καφέ αρκούδας.

Πού μπορεί να βρει κανείς καφέ αρκούδες και λύκους

Ένας χάρτης αποκαλύπτει πώς οι αρκούδες και οι λύκοι έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα κάποιοι εντοπίζονται σε τουριστικούς προορισμούς και στην Ελλάδα.

Για χιλιάδες χρόνια, τα χερσαία αρπακτικά ζούσαν σε όλη την ήπειρο, από τους ανατολικούς θύλακες στην Πολωνία και τη Ρουμανία μέχρι την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ο χάρτης της MailOnline Travel βασίζεται σε δεδομένα της Πρωτοβουλίας για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη (LCIE).

Έως και 18.000 καφέ αρκούδες ζουν σε 22 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το LCIE, που επικαλείται στοιχεία από το 2016.

Η Γαλλία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών που έχουν αυξανόμενους πληθυσμούς καφέ αρκούδων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα Κανταβρικά Όρη της Ισπανίας, όπου ζουν 321 έως 335, και τα γαλλικά Πυρηναία, όπου ζουν 30 καφέ αρκούδες.

Τα ζώα, τα οποία μπορεί να ζυγίζουν έως και 320 κιλά, βρίσκονται επίσης σε έναν θύλακα των Άλπεων που καλύπτει την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ελβετία. Εκεί, ο πληθυσμός κυμαίνεται μεταξύ 45 και 69 ζώων.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός (7.360) βρίσκεται στα Καρπάθια Όρη της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβακίας.

Ο πιο απομακρυσμένος πληθυσμός της συγκεκριμένης αρκούδας εκτείνεται στις Δειναρικές Άλπεις και την Πίνδο (3.950), στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Λύκοι

Περίπου 17.000 λύκοι εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το LCIE, με εννέα πληθυσμούς σε 27 χώρες.

Αυξανόμενοι αριθμοί περιφέρονται στις κεντροευρωπαϊκές πεδινές περιοχές της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπου ζουν 780 έως 1.030 λύκοι, καθώς και στις Άλπεις της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Ελβετίας (420 έως 550).

Όπως και για τις καφέ αρκούδες, τα Καρπάθια Όρη έχουν έναν υγιή πληθυσμό λύκων (3.460 έως 3.849). Αλλά σε αντίθεση με τις αρκούδες, αυτός επεκτείνεται στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, καθώς και στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός λύκων είναι η Διναρο-Βαλκανική ομάδα (περίπου 4.000), η οποία βρίσκεται σε όλη την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Άλλες ομάδες περιλαμβάνουν εκείνες της βορειοδυτικής Ισπανίας και της Πορτογαλίας (υπολογίζονταν σε 2.500 το 2007), της Φινλανδίας (περίπου 200), της Νορβηγίας και της Σουηδίας (περίπου 430).

Πηγή: iefimerida

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version