Διαφήμιση

Κόσμος

Στους «Χιμπακούσα» της Ιαπωνίας το Νομπέλ Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Το Βραβείο Ειρήνης απονέμεται «για τις προσπάθειες του κινήματος για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα»

Η ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα των επιζώντων από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Η Nihon Hidankyo τιμάται με το Βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές της να επιτευχθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και γιατί κατέδειξε μέσω της μαρτυρίας αυτοπτών μαρτύρων πως τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Η Nihon Hidankyo εκπροσωπεί περισσότερους από 300.000 επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, γνωστούς ως hibakusha. Οι αυτόπτες μάρτυρες των δύο μοναδικών πυρηνικών βομβών που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

«Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο, και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε η Επιτροπή.

Η επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ δήλωσε ότι το έτος αυτό σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 80 ετών από τότε που δύο αμερικανικές ατομικές βόμβες σκότωσαν περίπου 120.000 κατοίκους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ενώ ένας αντίστοιχος αριθμός πέθανε από εγκαύματα και τραυματισμούς από ακτινοβολία. «Η μοίρα όσων επέζησαν από την κόλαση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, γνωστών και ως hibakusha, αποκρύφτηκε και παραμελήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται επίσης στη δήλωση της επιτροπής.

Στα 68 χρόνια από την ίδρυσή της, η Nihon Hidankyo έχει κινητοποιηθεί ώστε επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι να μοιραστούν τις εμπειρίες από τη ζωή με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ακτινοβολία από την ατομική βόμβα.

«Η ανθρωπότητα δεν πρέπει ποτέ ξανά να προκαλέσει ούτε να υποστεί τα βασανιστήρια που βιώσαμε», ανέφερε η ομάδα στην ιδρυτική της δήλωση το 1956.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέτει τακτικά στο επίκεντρο το θέμα των πυρηνικών όπλων, πιο πρόσφατα βραβεύοντας την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), αναμένεται να απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, που ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

Πηγή: kathimerini

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version