Κόσμος
Ο αθέατος τρόμος που φέρνουν οι Ταλιμπάν προς την Ευρώπη
Πριν από 20-22 χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν ήταν και πάλι στην διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, προέβησαν σε έναν πόλεμο κατά πάντων κι αυτό πελέκισε τα πόδια της καρέκλας τους. Το να τα βάζεις με τα ναρκωτικά, έχει πάντοτε σκληρές επιπτώσεις…
Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα-σταυροδρόμι για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά είναι και μια χώρα που βασίζεται στις εξαγωγές της σε όπιο. Νόμιμο και παράνομο. Το 90% του όπιου που παράγεται στον κόσμο, προέρχεται από το Αφγανιστάν, που ούτως ή άλλως έχει στα εδάφη του ορυκτό πλούτο πολύτιμο για την μεταστροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Το 95% των αναγκών της Βρετανίας καλύπτονται από την παραγωγή των Αφγανών, η οποία υπολογίζεται ότι φτάνει τους 2.300 τόνους το χρόνο. Απ΄αυτούς, δεν είναι νόμιμοι ούτε κάτι το 1/3. Το παράνομο όπιο και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, είναι τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα των Αφγανών και αυτά που φέρνουν τεράστια έσοδα στους γαιοκτήμονες, οι οποίοι δίνουν πενιχρό εισόδημα στους καλλιεργητές τους.
Οι Ταλιμπάν δεν είναι σαφώς υπέρ των ναρκωτικών και γι΄αυτό στην προηγούμενη θητεία τους, εξανάγκασαν την παραγωγή σε μείωση κατά 90%, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. Αυτό δεν απέβη καλό γι΄αυτούς, μιας και εκτός από τους επαναστάτες στις διάφορες επαρχίες, είχαν απέναντι τους και ένα καρτέλ ναρκωτικών που δεν αποτελείται βέβαια από βαρόνους, όπως στη Λατινική Αμερική, αλλά από ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν οικονομικά. Τους έστρεψαν εναντίον τους όμως.
Τούτη τη φορά οι Ταλιμπάν δεν προτίθενται να παρεμποδίσουν τις καλλιέργειες. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ και η μετάφραση πίσω από τη φράση είναι ξεκάθαρη. Δύση, κάνε επενδύσεις στα μέρη μας, ειδάλλως δεν πρόκειται να παρεμποδίσουμε κανένα εμπόριο που θα καταλήξει στα δικά σας εδάφη.
Οι Ταλιμπάν βασίζονται αρκετά στη φορολογία της νόμιμης ποσότητας οπιοειδών που εξέρχονται από το Αφγανιστάν, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα όμως από το παράνομο. Μέσα σε ένα τέτοιο χάος και με τη Δύση να έχει ασφαλίσει τα ποσά που προορίζονταν για βοήθεια της αφγανικής οικονομίας, είναι θέμα χρόνου οι Ταλιμπάν να μην έχουν καμία διάθεση να παρεμποδίσουν τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής, κάτι που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό ποσοτήτων ηρωίνης που θα φτάνουν στην Ευρώπη.
Αυτό μπορεί για την Ε.Ε να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά για τις χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε., θα είναι. Πρώτη απ΄όλους η Αγγλία που είχε στενούς εμπορικούς δεσμούς με το Αφγανιστάν πάνω στο όπιο.
Σύμφωνα με πηγές του Politico, μπορεί το National Crime Agency της Βρετανίας να έχει διατηρήσει συνδέσμους στα αφγανικά εδάφη για να παρατηρούν την παραγωγή, να ενημερώνουν και να κάνουν επιχειρήσεις καταστροφής καλλιεργειών, αλλά η εμφυλιοπολεμική κατάσταση στη χώρα, δε θα αποτρέψει μια ραγδαία άνοδο στην παραγωγή στα επόμενα χρόνια.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με βρετανικά κεφάλαια να έχουν «παγώσει», όλο και περισσότεροι θα στραφούν στην καλλιέργεια της παπαρούνας (Papaver somniferum), απ΄όπου αντλείται το όπιο.
Γι΄αυτό η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να συνδιαλεγεί με τους Ταλιμπάν, καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί έλεγχος της παραγωγής μόνο με μυστικούς συνδέσμους. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει πως αυτά τα κεφάλαια δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προς τους Ταλιμπάν, αν δεν διασφαλιστεί στο έπακρο ότι δε θα γίνει η χώρα το άντρο μιας νέας τρομοκρατίας και ότι θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για κάποιους αναλυτές η λύση είναι να επιτραπεί στους Αφγανούς να καλλιεργήσουν παπαρούνες νόμιμα και να παράξουν όπιο στα εργαστήρια τους. Όμως αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Κάτι τέτοιο είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν, αλλά οι γαιοκτήμονες που νοίκιαζαν τη γη τους σε Αφγανούς, είχαν ληστρικούς όρους στη συμφωνία και κατέληγε να είναι εκμετάλλευση και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά μια ώθηση της αγοράς μακριά από την παρανομία.
Την κατάσταση παρακολουθεί ενεργά και η Κίνα, η οποία σε αντίθεση με τη Δύση, μπορεί να επενδύσει στο Αφγανιστάν χωρίς να τη νοιάζουν τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά μόνο η παρεμπόδιση της τρομοκρατίας. Αυτό ίσως της δώσει ένα πολύ πιο ισχυρό πάτημα στην περιοχή, σε σχέση με τις έτερες δυνάμεις των G7.
Πηγή: menshouse.gr
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Εικόνες σοκ στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει