Κόσμος
Ιστορική μέρα για την ανθρωπότητα και το Σύμπαν – Ίχνη νερού σε πλανήτη
Ήταν να μη γίνει η αρχή, καθώς μετά τη δημοσίευση της πρώτης φωτογραφίας από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, νέες εικόνες από το μακρινό Διάστημα έρχονται να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε για τα ουράνια σώματα που βρίσκονται σε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.
Δείτε LIVE από τη ΝASA
Οι εικόνες που μεταδίδει η NASA μέσω του τηλεσκοπίου είναι μοναδικές.
LIVE: NASA unveils James Webb space telescope’s first full-color images https://t.co/smyFs6Z4Jb
— Reuters (@Reuters) July 12, 2022
Σύμφωνα με τη Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, η αυγή μιας νέας εποχής στην αστρονομία έχει ξεκινήσει, καθώς ο κόσμος βλέπει για πρώτη φορά τις πλήρεις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, μια συνεργασία της NASA με την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την CSA (Καναδική Διαστημική Υπηρεσία).
Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες και τα φασματοσκοπικά δεδομένα του τηλεσκοπίου δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που ξεκινά στις 10:30 π.μ. EDT (14:30 UTC) την Τρίτη 12 Ιουλίου από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ. Οι εικόνες αντιπροσωπεύουν το πρώτο κύμα έγχρωμων επιστημονικών εικόνων και φασμάτων που έχει συγκεντρώσει το παρατηρητήριο και την επίσημη έναρξη των γενικών επιστημονικών εργασιών του Webb.
Επιλέχθηκαν από μια διεθνή επιτροπή εκπροσώπων της NASA, της ESA, της CSA και του Space Telescope Science Institute.
Clouds on another world. @NASAWebb captured the signature of water on giant gas planet WASP 96-b, which orbits a star 1,150 light-years away. For the first time, we’ve detected evidence of clouds in this exoplanet’s atmosphere: https://t.co/63zxpNDi4I #UnfoldTheUniverse pic.twitter.com/f3HOX0HKis
— NASA (@NASA) July 12, 2022
Ίχνη νερού σε πλανήτη – γίγαντα αερίων
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε την ευδιάκριτη υπογραφή του νερού, μαζί με ενδείξεις για σύννεφα και ομίχλη, στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει έναν καυτό, υπερμεγέθη πλανήτη – γίγαντα αερίου σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο.
Η παρατήρηση, η οποία αποκαλύπτει την παρουσία συγκεκριμένων μορίων αερίου με βάση μικροσκοπικές μειώσεις στη φωτεινότητα ακριβών χρωμάτων του φωτός, είναι η πιο λεπτομερής του είδους της μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας την πρωτοφανή ικανότητα του Webb να αναλύει ατμόσφαιρες σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός.
Ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει αναλύσει πολυάριθμες ατμόσφαιρες εξωπλανητών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφοντας την πρώτη σαφή ανίχνευση νερού το 2013, η άμεση και λεπτομερέστερη παρατήρηση του Webb σηματοδοτεί ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια χαρακτηρισμού δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών πέρα από τη Γη.
Το «Κουιντέτο του Στέφαν» (Stephan’s Quintet), μια ομάδα πέντε γαλαξιών, είναι γνωστό από το γεγονός ότι εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στην κλασική ταινία των γιορτών, «It’s a Wonderful Life».
Σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτει το κουιντέτο του Stephan υπό νέο πρίσμα. Αυτό το τεράστιο μωσαϊκό είναι η μεγαλύτερη εικόνα του Webb μέχρι σήμερα, καλύπτοντας περίπου το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.
Περιέχει πάνω από 150 εκατομμύρια εικονοστοιχεία και έχει κατασκευαστεί από σχεδόν 1.000 ξεχωριστά αρχεία εικόνων. Οι πληροφορίες από τον Webb παρέχουν νέες πληροφορίες για το πώς οι γαλαξιακές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν.
Με την ισχυρή, υπέρυθρη όρασή του και την εξαιρετικά υψηλή χωρική του ανάλυση, ο Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν σε αυτή την ομάδα γαλαξιών. Αστραφτερά σμήνη εκατομμυρίων νεαρών άστρων και περιοχές αστροταχύτητας με φρέσκια γέννηση άστρων κοσμούν την εικόνα.
Σαρωτικές ουρές αερίων, σκόνης και άστρων έλκονται από αρκετούς από τους γαλαξίες λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Webb καταγράφει τεράστια κρουστικά κύματα καθώς ένας από τους γαλαξίες, ο NGC 7318B, διαπερνά το σμήνος.
Η πρώτη εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb
Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Τρίτης το τηλεσκόπιο James Webb «έδωσε» την πρώτη εικόνα από το πρώιμο Σύμπαν και ήταν τόσο καταπληκτική όσο θα περιμέναμε.
Απεικονίζει ένα σμήνος γαλαξιών αποκαλύπτοντας την πιο λεπτομερή εικόνα του πρώιμου σύμπαντος που έχουμε δει ποτέ.
Η πρώτη εικόνας υψηλής ανάλυσης του Webb ήρθε την παραμονή μιας μεγαλύτερης αποκάλυψης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που η NASA σχεδιάζει να παρουσιάσει στο Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ.
Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον στον Λευκό Οίκο δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας – μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός – χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.
Αυτό το κάνει μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από τη Μεγάλη Έκρηξη, το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: cnn.gr
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε