Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Μετά τις 10 Νοεμβρίου θα μαζευτούν οι ελιές στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τις 10 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί στο νομό Ηρακλείου να ξεκινήσουν, παντού, το ράβδισμα της ελιάς, μετά τη χθεσινή λήξη των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου, που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο. Θα πρέπει οι παραγωγοί, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, να είναι ενήμεροι για τον τελευταίο ψεκασμό, ώστε να υπολογίσουν και το χρονικό περιθώριο των 20 ημερών περίπου που απαιτούνται μέχρι να ξεκινήσουν με ασφάλεια να κάνουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

«Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας, όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο», αναφέρει παρακάτω η ίδια ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Καλούνται επομένως οι παραγωγοί να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο, χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στο χρήστη και στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως».

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καλεί τους ελαιοτριβείς να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου, σε επίπεδο παραγωγού, για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο».

 

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

 

Εξαίρεση από εισφορά

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα και ένας πίνακας με τις τοπικές κοινότητες εκείνες που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2016. Και έτσι «δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα», όπως διευκρινίζει η σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, κάτι που και οι ελαιοπαραγωγοί ανέκαθεν το ζητούσαν, για περιοχές όπου διαπιστωμένα δεν έγιναν ψεκασμοί σε συγκεκριμένες περιόδους.

Τώρα βέβαια και στις υπόλοιπες περιοχές, όπου θεωρητικά έχουν γίνει ψεκασμοί, “ποταμός” είναι τα παράπονα των παραγωγών, που θεωρούν ότι αυτές οι εργασίες “μπάζουν από παντού”…

Αναλυτικότερα, οι περιοχές εκείνες που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, φέτος εξαιρέθηκαν από τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς είναι οι παρακάτω κοινότητες: Αστρακοί-Μυρτιά και Κουνάβοι Αρχανών-Αστερουσίων, Βασιλειές, Καλλιθέα, Σκαλάνι και Φορτέτσα Ηρακλείου, Αγία Τριάδα-Μονή Αγκαράθου Μινώα Πεδιάδος, Αϊτάνια, Άνω-Κάτω Βάθεια, Ανώπολη, Βορίτσι, Γαλίπε, Γαλίφα, Ελιά, Επισκοπή, Κανούργιο Χωριό, Κόξαρη, Σγουροκεφάλι, Σταμνιοί και Χαρασό Χερσονήσου.

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ