ΚΡΉΤΗ
Επίτιμος δημότης Ρεθύμνου ο Προκόπης Παυλόπουλος με.. κρητικό μαχαίρι αντί για κλειδί! | ΦΩΤΟ | ΒΙΝΤΕΟ
Το Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, υποδέχθηκε την εξέχουσα προσωπικότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, για να του αποδοθεί από τους Ρεθεμνιώτες η ύψιστη τιμή, της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Ρεθύμνου, ως ένα ελάχιστο “ευχαριστώ” για την ευαισθησία του να δώσει το “παρών” στα δύο μεγάλα γεγονότα του Ρεθύμνου το 2016: τα εγκαίνια του μουσείου στην αρχαία Ελεύθερνα και τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από την Αρκαδική Εθελοθυσία.
Με έναν συγκλονιστικό λόγο για τα τεκταινόμενα στο ηρωικό Αρκάδι της Επανάστασης του 1866, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε μαθήματα Ιστορίας στο κοινό που έσπευσε να τον τιμήσει απονέμοντάς του τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Ρεθύμνου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον αγώνα και τα μηνύματα της Αρκαδικής Εθελοθυσίας μέσα από το Ολοκαύτωμα που προκάλεσε ο Αδελιανός Κωστής Γιαμπουδάκης και σύμφωνα με τον ΠτΔ με τη συνδρομή του Ανωγειανού Εμμανουήλ Σκουλά. Φώτισε άγνωστες πτυχές του πανανθρώπινου Αρκαδικού μηνύματος που ευαισθητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με φιλελληνικό ρεύμα ανάλογο της Εξόδου του Μεσολογγίου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τη διπλή παρουσία του φέτος στο Ρέθυμνο, μετά και τα εγκαίνια στο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας και προσέφερε μεταξύ άλλων στον Επίτιμο Δημότη Ρεθύμνου πλέον, ένα κρητικό μαχαίρι, ανάλογο των μαχαιριών που έφεραν μαζί τους οι Κρητικοί αγωνιστές.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη τις τιμές και τα δώρα και υποσχέθηκε, ότι οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της θητείας του, θα επισκέπτεται συχνότερα το Ρέθυμνο και την Κρήτη.
(Κύριε Δήμαρχε
Το παρόν κείμενο αποδίδει, κατά λέξη, την αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ρεθύμνης, καθώς και τις απόψεις του για το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Οτιδήποτε άλλο προστέθηκε στην προφορική ομιλία, έχει απαλειφθεί.
Με εκτίμηση
Κώστας Μελισσόπουλος
Προϊστάμενος Γραφείο Τύπου της Προεδρίας Δημοκρατίας)
ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ Σ’ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Ρέθυμνο, 8.11.2016
Κύριε Δήμαρχε,
Μου περιποιεί εξαιρετική τιμή η σημερινή ανάδειξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ρεθύμνης, ενός Τόπου με ανυπέρβλητες φυσικές καλλονές, μεγάλη προσφορά στους διαχρονικούς αγώνες του Ελληνισμού για Ελευθερία αλλά και μεγάλη Πνευματική Παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες. Επιφορτίζομαι, με συγκίνηση αλλά και απόλυτη αίσθηση της ιστορικής μου ευθύνης, το ιερό χρέος να φανώ άξιος αυτής της τιμής που σήμερα επιδαψιλεύετε όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιτρέψατέ μου να αιτιολογήσω την θέση μου αυτή με μια και μόνη αναφορά, φυσικά δίχως να υποτιμώ -όλως αντιθέτως- την μακραίωνη, όπως ήδη τόνισα, πορεία του Τόπου σας στην Ιστορία και τον Πολιτισμό. Πρόκειται για την αναφορά που συνδυάζεται με τον σημερινό εορτασμό της 150ης Επετείου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.
- Το 1866 ήρθε η ώρα της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης που διήρκεσε έως το 1869. Οι Κρήτες πολέμησαν, με απαράμιλλο ηρωϊσμό και μοναδική φιλοπατρία, αλλά έμειναν σε μεγάλο βαθμό αβοήθητοι, οπότε τελικώς η Επανάσταση, ως γνωστόν, κατεστάλη. Το πιο σημαδιακό γεγονός αυτής της Επανάστασης, που συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε αναμφιλέκτως το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Το οποίο έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου 1866, ενώ η επίθεση των Τούρκων κατά της Μονής είχε ξεκινήσει την ακριβώς προηγούμενη μέρα.
Α. Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, η οποία σύμφωνα με την παράδοση θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο και ανοικοδομήθηκε, περί τον 5ο αιώνα, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο -ενώ κατ’ άλλους από κάποιον μοναχό ονόματι Αρκάδιο- αποτέλεσε, λόγω της στρατηγικής της θέσης, το επίκεντρο των αγώνων από την έκρηξη κιόλας της Κρητικής Επανάστασης. Σ’ αυτήν άρχισαν να συγκεντρώνονται, από την 3η Μαρτίου του 1866, εξεγερμένοι Κρήτες, μ’ αποτέλεσμα τον Μάιο ο αριθμός τους να έχει φθάσει τους 1500 πολεμιστές. Σκοπός τους ήταν να εκλέξουν πληρεξουσίους για τις διάφορες επαρχίες της Κρήτης.
Β. Οι Τούρκοι ζήτησαν από τον Ηγούμενο Γαβριήλ Μαρινάκη να διώξει την Επαναστατική Επιτροπή από το Μοναστήρι με την απειλή ότι θα το καταστρέψουν, αλλά ο Ηγούμενος αρνήθηκε. Ο τουρκικός στρατός, αποτελούμενος από 15.000 τακτικό στρατό και υποστηριζόμενος από τριάντα κανόνια, υπό τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά, εξεστράτευσε εναντίον της Μονής. Σ’ αυτήν υπήρχαν 964 ψυχές, 325 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναικόπαιδα.
- Η επίθεση ξεκίνησε την 8η Νοεμβρίου. Την δεύτερη όμως ημέρα κι ενώ οι πρώτες τουρκικές επιθέσεις είχαν αποτύχει, ο Μουσταφά Ναϊλή Πασάς έφερε από το Ρέθυμνο τρία μεγαλύτερα πυροβόλα, τα οποία προσέθεσε σε όσα ήδη διέθετε ο στρατός του. Επέφερε έτσι πλήγματα στην θύρα και τα κάτω παράθυρα της Μονής.
Α. Οι Κρητικοί αρχικώς απέκρουσαν την επίθεση που διέταξε ο επικεφαλής των τουρκικών στρατευμάτων. Η εξωτερική γραμμή άμυνας, όμως, τελικώς διασπάται, σκοτώνεται ο Ηγούμενος Γαβριήλ και οι τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής.
Β. Εξαντλημένοι, και με βέβαιη την αιχμαλωσία και όλες τις συνακόλουθες ατιμώσεις, κλείνονται πολεμιστές και γυναικόπαιδα στην πυριτιδαποθήκη. Η πυροδότηση των βαρελιών με το μπαρούτι προκάλεσε την καταστροφή της Μονής και τον θάνατο σχεδόν όλων των Ελλήνων που ευρίσκοντο στην Μονή –πλην ενός μοναχού και τριάντα περίπου γυναικοπαίδων- αλλά και περίπου τριών χιλιάδων Τούρκων.
- Η Μονή Αρκαδίου κορύφωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας και αναθέρμανε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, αλλάζοντας σημαντικά τη νοοτροπία και την τακτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο Κρητικό ζήτημα.
Α. Ενεργοποιήθηκε όλος σχεδόν ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός Τύπος και πολλοί διάσημοι διανοούμενοι, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, μ’ αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης των κυβερνήσεων των ισχυρών της εποχής απέναντι στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση της ελευθερίας και, τελικώς, την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μετά από μερικές δεκαετίες.
Β. Με την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης (1897), η πόλη του Ρεθύμνου άρχισε και πάλι ν’ αναπτύσσεται. Η άφιξη και εγκατάσταση χιλιάδων Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων που γλύτωσαν από την στυγερή Γενοκτονία, άνω των 6000, στο Ρέθυμνο και στα περίχωρά του, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1922-1925, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, η ένταξη των προσφύγων έγινε ομαλά κι αρμονικά και εφεξής το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ρεθύμνου έχει μικρασιατικές ρίζες. Ρίζες που μπόλιασαν ευεργετικά, ιδίως την επέκεινα οικονομική και πολιτισμική ζωή του Ρεθύμνου.
Κύριε Δήμαρχε,
Φεύγοντας από το Ιερό της Μονής Αρκαδίου παίρνω μαζί μου, εκτός από τις νοερές αποσκευές μου, τις άριστες εντυπώσεις της λαμπρής φιλοξενίας που μου επιφυλάξατε, κυρίως δε την πεποίθηση ότι εσείς, οι Ρεθυμνιώτες αλλά και όλοι οι Κρήτες, έχετε βαθιά χαραγμένη στην ψυχή και στον νου σας το αίσθημα της ευθύνης για τη μοίρα του Τόπου, όπως περιγράφεται από τ’ ακόλουθα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη: «Εγώ, εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω την Γης. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω». Αυτά τα διδάγματα, να είσθε βέβαιοι, θα οδηγούν τη σκέψη μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως το τέλος της θητείας μου, και όχι μόνον.
Ευχαριστώ, και πάλι, θερμώς.
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ
«Σπίτι Πολιτισμού», 8 Νοεμβρίου 2016
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε
Μόλις ακούσατε από τον προλαλήσαντα Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, τους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγησή μου για την ανακήρυξη σας σε επίτιμο δημότη του Δήμου μας. Τιμή που την αξίζετε.
Είναι δε, ευτυχής συγκυρία, η χρονική σύμπτωση της τελετής ανακήρυξής σας με τη σημερινή επετειακή ημέρα, η οποία έχει για μας ένα σπουδαίο συμβολισμό και ξεχωριστή αξία,. Είναι πραγματικά η κατάλληλη μέρα για να για να σας ανταποδώσουμε τα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης, που ο ίδιος έχετε εμπράκτως εκδηλώσει για τον τόπο μας.
Σήμερα, που όλοι οι Κρητικοί σε κάθε γωνιά της Γης, διακατέχονται από το δέος και τη συγκίνηση που προκαλεί το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, τούτη την ιερή για την Ορθοδοξία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, ημέρα που μας αφυπνίζει, μας εμπνέει και μας καλεί σε διαρκή αντίσταση και αγώνα, κρίναμε κατάλληλη για να σας αποδώσουμε μια διάκριση που η πόλη μας, απονέμει με πολύ φειδώ σε εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας: Να σας ζητήσουμε δηλαδή, να μας επιτρέψετε την τιμή να σας θεωρούμε επίτιμο δημότη μας.
Στο πρόσωπο σας, καταθέτουμε επίσης το σεβασμό μας στο θεσμό της Δημοκρατίας που με τόση επιμονή υπηρετείτε, προσηλωμένος στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
Επιπλέον, σε ότι αφορά εσάς προσωπικά, με την εν λόγω διάκριση, εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση για τη συνολική προσφορά σας στην επιστήμη και την πνευματική ζωή της χώρας μας αλλά και για τη συμβολή σας στο δημόσιο βίο της χώρας, η οποία αποτυπώνεται στην πολύχρονη και γόνιμη πολιτική σας σταδιοδρομία, σε καίριους πολιτικούς θεσμούς.
Αναγνωρίζουμε επίσης, την τιμή που επιφυλάξατε στο Ρέθυμνο, με τη θερμή σας ανταπόκριση και την τιμητική σας παρουσία σε δύο εξαιρετικής σημασίας για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ρεθύμνου εκδηλώσεις, τα εγκαίνια του Μουσείου της Ελεύθερνας και το φετινό, λαμπρό εορτασμό της συμπλήρωση 150 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
αναμφισβήτητα είστε μια σπουδαία προσωπικότητα.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που ο καθένας ασπάζεται, ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει την ευρύτητα της ακαδημαϊκής σας γνώσης και την παραδειγματική ηθική και επιστημονική σας διαδρομή, την οποία θαυμάσια ισορροπήσατε με την εγνωσμένου κύρους πολιτική σας σταδιοδρομία.
Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να σημειώσω πως σε αυτήν, αποτυπώνονται έκδηλα τα οφέλη που αποκομίσατε από τη θητεία σας ως Γραμματέας ενός εξέχοντος πολιτικού της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η συμπόρευση μαζί του, σας κληροδότησε τη δωρική σκέψη του, την οποία αξιοποιήσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της χώρας μας.
Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσατε, η σοφία ζωής, η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και την αξία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα υψηλά σας προσόντα.
Ως διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος του Δημοσίου Δικαίου και προβεβλημένος πολιτικός, υπηρετήσατε με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, ευγένεια και μεθοδικότητα, υψηλά αξιώματα, χωρίς να διστάσετε να διακινδυνεύσετε τη δημόσια εικόνα σας και το πολιτικό σας κύρος.
Με εγκράτεια και προσήλωση στις βασικές αρχές του σεβασμού και της ελευθερίας του λόγου, που πρέπει να διέπουν το δημόσιο διάλογο, υπενθυμίζατε σταθερά με κάθε σας παρέμβαση, το πλαίσιο του ορθού πολιτικού λόγου και την ευπρέπεια που οφείλει να φέρει κάθε πολιτική επιλογή.
Αποφύγατε συστηματικά τη συμμετοχή στη μάχη των εντυπώσεων και των υπερβολών, που τείνουν να γίνουν συνώνυμα της άσκησης της πολιτικής στη χώρα μας.
Και λίγους μήνες μετά την απόφασή σας να αποσυρθείτε από την ενεργή πολιτική δράση, εκλεγήκατε στο ύπατο πολιτειακό αξιώμα της χώρας μας, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ένα αξίωμα που, και στη σημερινή συγκυρία, απαιτεί κύρος, γνώση και βαθειά προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους μας και της Δημοκρατίας.
Είναι σημαντικό για μας, που ο ανώτερος Άρχων της χώρας έχει την ικανότητα να είναι η φωνή της ηρεμίας στο εσωτερικό της και η φωνή που υπερασπίζεται, με τον προσήκοντα τρόπο, την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια, στο εξωτερικό της περιβάλλον, ενισχύοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Πιστεύουμε ότι ως εγγυητής του Συντάγματος και του Πολιτεύματός μας, έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε τα μέγιστα σε μια Δημοκρατία που πλήττεται από εξωτερικές επιβουλές, οι οποίες, στις μέρες μας, έχουν αποκτήσει συγκεκριμένη μορφή αλλά και μιας Δημοκρατίας, στην οποία επιτίθενται ακραίες φωνές, που, δυστυχώς, βρίσκουν ακροατήριο.
Άλλωστε, διαθέτετε βαθιά γνώση και πλούσια εμπειρία σχετικά με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Γνωρίζετε τις κακοτοπιές του και τις αδυναμίες του. Μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρηθεί αλώβητη η ενότητα του ελληνικού λαού, να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ανασχεθούν οι δυνάμεις που κατατείνουν στο εκφυλισμό του.
Είμαστε βέβαιοι, όμως, πως η προσωπική, ακαδημαϊκή και πολιτική συγκρότηση, θα συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση και υπέρβαση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας μας αλλά και στην αποκατάσταση της θέσης της στο διεθνές, εξαιρετικά ανταγωνιστικό και σκληρό, περιβάλλον.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε
Ο Δήμος Ρεθύμνης, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας βαθιά την απόφασή σας να συνδέσετε, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την τρέχουσα θητεία σας, με δύο επισκέψεις στο Ρέθυμνο μέσα σε λίγους μήνες, για να αποδώσετε τιμή στους ήρωες του τόπου μας και για να συνδράμετε στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ρεθύμνου, σας ευχαριστεί που δεχθήκατε να γίνετε επίτιμος δημότης του.
Ελπίζουμε κι εσείς να νιώθετε υπερήφανος ως δημότης ενός Δήμου και μιας πόλης που φέρει μια σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε. Ένα μέρος της άλλωστε, το διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ελεύθερνας, το οποίο εγκαινιάσατε πριν από λίγους μήνες.
Το Ρέθυμνο είναι ένα ζωηρό μωσαϊκό πολιτισμών και λαών που συναντήθηκαν εδώ, είτε ως φίλοι , είτε ως κατακτητές, αφήνοντας στο διάβα τους μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την πόλη και τους οικισμούς του, αλλά που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν πνευματικά τους κατοίκους του. Ποτέ δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν την ψυχή τους ούτε να ακυρώσουν την αδιάλειπτη, δυναμική παρουσία τους στους τοπικούς αλλά και εθνικούς αγώνες για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.
Το Ρέθυμνο, άλλωστε, είναι μια πόλη σύμβολο Πολιτισμού, η οποία δικαίως φέρει τον τίτλο ως η πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Και είμαστε, στ’ αλήθεια ευτυχείς που σας καλωσορίζουμε στην οικογένεια του.
Με αυτές λοιπόν, τις σκέψεις, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μας και με τη δική τους εξουσιοδότηση, σας παρακαλώ να δεχθείτε την ανακήρυξή σας σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ρεθύμνης, η οποία συνοδεύεται από την παράδοση σε σας του Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενός αναμνηστικού, της τελετής, ασημένιου δίσκου και ενός συμβολικού δώρου, συμβατού με τον επετειακό χαρακτήρα της σημερινής ημέρας: ενός κρητικού μαχαιριού, στο οποίο χαράξαμε τη μαντινάδα που συνέθεσε ο φίλος δικηγόρος Κωστής Καλλέργης, την οποία σας απευθύνουμε, προσυπογράφοντας το συμβολικό της περιεχόμενο:
«Στο Σύνταγμα εγγυητής
Με το Σταυρό στο χέρι.
Όμως βαστάτε Πρόεδρε
και στ’ άλλο το μαχαίρι»
Σας ευχαριστώ πολύ.
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Κύπρος: Σπούδαζε Νομική η 20χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια που σκοτώθηκε στο τροχαίο – Σε λίγες ημέρες θα είχε γενέθλια
-
LIFESTYLE2 ημέρες πριν
Η Κρητικιά Δέσποινα Ασπρά ενθουσίασε τους κριτές του The Voice με το μαντολίνο της
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;