Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Οι πιθανοί χώροι φιλοξενίας προσφύγων ανά την Κρήτη – Τα Στρατόπεδα Αρμένων πιθανότατα στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά τις ανακοινώσεις Μουζάλα για μεταφορά 2000 προσφύγων στην Κρήτη από την υπόλοιπη χώρα, “ανάβει” όπως είναι εύλογο η συζήτηση ως προς το πού θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί.

Από τα λεγόμενα του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προέκυψε σαφής, εικόνα ούτε για τον αριθμό των camp φιλοξενίας, ούτε για τις περιοχές που χωροθετούνται.

Ως δεδομένη φιγουράρει η δημιουργία 4 τουλάχιστων μεγάλων δομών, 1 ανά νομό της Κρήτης και από εκεί και πέρα, ανάλογα το πώς θα καταλήξει ο σχεδιασμός, αναμένονται να διαμορφωθούν και άλλοι χώροι.

Σε αυτό το “θολό” επισήμως κλίμα, το neakriti.gr, ξετυλίγει, με βάση πληροφορίες, εκτιμήσεις και όχι επίσημες ανακοινώσεις, το κουβάρι με τους πιθανούς χώρους φιλοξενίας των 2000 προσφύγων που αναμένονται στο νησί μας από το Νοέμβριο. Χώρους, το διευκρινίζουμε, που εξετάζονται, είναι στο “μικροσκόπιο”, παρά τις έντονες σε κάποιες περιπτώσεις αντιδράσεις αυτοδιοικητικών, τοπικών φορέων ή τοπικών κοινωνιών.
Παλιά στρατόπεδα (Ηράκλειο)

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, ψηλά στην λίστα ιεράρχησης πιθανών χώρων φιγουράρων τα παλιά, ανενεργά στρατόπεδα στην ευρύτερη περιοχή Νέας Αλικαρνασσού – Καρτερού.

Στο επίκεντρο εδώ βρίσκεται το στρατόπεδο Μπετεινάκη. Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που άλλοτε, πριν δεκαετίες, έσφυζε από ζωή ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Αλλά σήμερα, είναι ένα απέραντο… ρημαδιό!

Το στρατόπεδο “Αντωνίου Μπετεινάκη” (το οποίο διαθέτει πανοραμική θέα) έχει έκταση 216.709 τ.μ., από τα οποία τα 215.239 τ.μ. ανήκουν στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), ενώ τα υπόλοιπα 1.470 τ.μ. κατέχονται αυθαίρετα.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο το διεκδικεί εδώ και χρόνια ο δήμος Ηρακλείου, επί εποχής Κουράκη. Και τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει συζητήσεις μεταξύ της νυν δημοτικής αρχής και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς η Λότζια, μεταξύ άλλων σκέψεων, προορίζεται για τη στέγαση του νέου σχολικού συγκροτήματος που χρειάζεται για τους μαθητές της περιοχής του Καρτερού.

Ο Δήμος Ηρακλείου, που εμμένει στη διεκδίκησή του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ήδη προχωρήσει τις μελέτες για την αξιοποίησή του.

Υπό διερεύνηση, βρίσκεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το παλιό στρατόπεδο Θεοδοσάκη. Το στρατόπεδο Θεοδοσάκη, έκτασης 8.000 τ.μ. περίπου, είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), χωρίζεται σε δύο τμήματα από την εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου (υπέρ της οποίας απαλλοτριώθηκαν 6 στρ.) και σήμερα είναι άδειο.

Τα 2 αυτά στρατόπεδα αυτά είναι αρκετά ψηλά ως επιλογές λόγω τριών χαρακτηριστικών: Είναι μεγάλης και ανοιχτής έκτασης και μπορούν να φιλοξενήσουν εκαντοτάδες πρόσφυγες. Διαθέτουν κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές. Και είναι περιμετρικά του αστικού ιστού, αλλά όχι μέσα σε αυτόν.
Στρατόπεδο Νικολούδη

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, στο “μικροσκόπιο” βρίσκεται και το παλιό στρατόπεδο “Νικολούδη”, στις Μοίρες. Ένα εγκαταλελειμμένο Στρατόπεδο Πεζικού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το οποίο κατά καιρούς διεκδίκησαν για να εξυπηρετήσουν δικές τους ανάγκες ο Δήμος Φαιστού, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική.

Η συνολική έκταση του εν λόγω στρατοπέδου είναι 47 στρέμματα, ενώ διαθέτει 4 εγκαταλελειμμένα εδώ και πολλά χρόνια κτίσματα. Το στρατόπεδο, όταν ήταν ενεργό για λογαριασμό του Στρατού Ξηράς, ήταν οργανωμένη μονάδα. Είχε κανονικά τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, θαλάμους, μαγειρεία κ.τ.λ. Θεωρητικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν αξιοσημείωτο αριθμό προσφύγων, περί τους 500. Βεβαίως, μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης και φθοράς, είναι προφανές πως θα χρειάζονταν πολλές, εκτεταμένες εργασίες προετοιμασίας του χώρου.

Και στην περίπτωση αυτή βεβαίως το χώρο διεκδικούν αρκετοί δημόσιοι φορείς. Για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Νικολούδη είχε ενδιαφερθεί με πολλή ζέση το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, προσβλέποντας στην εγκατάσταση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς.

Παλιότερα υπήρχε σκέψη για αξιοποίηση του χώρου και από την Πυροσβεστική, ενώ το στρατόπεδο διεκδικεί διαχρονικά και ο πρώην Δήμος Μοιρών και νυν Δήμος Φαιστού. Το 2014 μάλιστα, σε συνεργασία Δήμου Φαιστού και 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, δημιουργήθηκε μια νέα σκέψη για την ιατρική αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου.

Τότε είχε εκτιμηθεί πως, λόγω της γειτνίασης με τις Μοίρες, το στρατόπεδο αυτό ήταν ιδανικό να στεγάσει όχι μόνο το Κ.Υ. Μοιρών, αλλά και άλλες υπηρεσίες, καθώς ο Δήμος Φαιστού δε διαθέτει στη Δ.Ε. Μοιρών ιδιόκτητες εκτάσεις.
Ανακοίνωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαιστού σχετικά με το στρατοπέδο Νικολούδη

Σε ανακοίνωση προέβη λίγο αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση των τοπικών Αρχών για επαναχρησιμοποίηση του πρώην στρατοπέδου Νικολούδη, για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Φαιστού της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Δεδομένου των όσων έχουν προηγηθεί και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, επανερχόμαστε στο θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Νικολούδη διατηρώντας τις αρχικές μας θέσεις, υπενθυμίζοντας ότι:

«Τασσόμαστε υπέρ της αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου “Νικολούδη”! Το στρατόπεδο “Νικολούδη” στην περιοχή της Μεσαράς, είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και 20 χρόνια, έχει έκταση 48 περίπου στρεμμάτων και είχε ενταχθεί στον Πίνακα Αποδεσμευόμενων Στρατοπέδων, με σκοπό την αξιοποίησή του από την Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (Υ.Α.Μ.Σ.), στο πλαίσιο του νόμου 2745/99.

Αν κι έχει επανειλημμένως τεθεί ζήτημα εκποίησής του προς εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, στην εν λόγω περίπτωση, οι προσπάθειες αξιοποίησής του δεν ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του ΓΕΣ.

Συμφωνούμε με την πρόσφατη πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Διοικητηρίου για όλη τη Μεσαρά, όπου θα στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και άλλες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ, το Πυροσβεστικό Τμήμα και οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ.

Δεσμευόμαστε να δράσουμε συντονισμένα και να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση του στρατοπέδου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου και το καλό του τόπου μας!

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άλλη σκέψη για μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών! Είμαστε αποφασισμένοι να εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια!»
Παλιό Ψυχιατρείο Χανίων

Στο νομό Χανίων, εξετάζονται 2 πιθανοί χώροι. Ο επικρατέστερος είναι το παλιό Ψυχιατρείο Χανίων, στη Σούδα. Ο χώρος, δεδομένων και των κτηριακών εγκαταστάσεων που διαθέτει έστω και προβληματικών από τη φθορά μπορεί να φιλοξενήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος, που είχε προταθεί και από τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, φιγουράρει, με βάση δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, και σε έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού με πιθανά νέα hot spots για πρόσφυγες.
Στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Εναλλακτική περίπτωση, στα Χανιά, πολύ πίσω από το παλιό Ψυχιατρείο, αποτελεί το παλιό στρατόπεδο Μαρκόπουλου.

Το στρατόπεδο διαθέτει υποδομές, μη λειτουργικές βεβαίως σήμερα, και θεωρητικά μιλώντας εκτιμάται ότι μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες πρόσφυγες.

Ωστόσο έχει ένα σημαντικό “αγκάθι” σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. Βρίσκεται μέσα στην πόλη των Χανίων, συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.
Στρατόπεδα Αρμένων Ρεθύμνου

Στο νομό Ρεθύμνου, ένας χώρος που εξετάζεται σοβαρά στον υπό κατάρτιση σχεδιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα στρατόπεδα των Αρμένων. Τα στρατόπεδα, τα οποία διεκδικεί να πάρει στα χέρια του ο δήμος Ρεθύμνου από το 2005, έχουν μεγάλη οικοπεδική έκταση, ενώ επίσης έχουν και αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα κτίσματα.

Θεωρητικά έχουν μια δυναμική φιλοξενίας περί των 500 προσφύγων. Ο χώρος, ωστόσο, έχει παραδοθεί σε βαριά φθορά και εγκατάλειψη. Οι φθορές είναι πολύ μεγάλες και για να καταστεί λειτουργικός ο χώρος απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες.
Σχολή Αστυφυλάκων Σητείας

Στο νομό Λασιθίου, μια περίπτωση χωροθέτησης που εξετάζεται, είναι η Σχολή Αστυφυλάκων Σητείας, που τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστή. Το κλείσιμο βεβαίως είναι προσωρινό, καθώς δε μιλάμε για “λουκέτο” αλλά για αναστολή λειτουργίας της σχολής.

Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στην Επάνω Επισκοπή Σητείας, σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων και σε δομημένους χώρους 1.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Παιδαγωγικών Κατασκηνώσεων) και έχει παραχωρηθεί για χρήση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης 120 δοκίμων αστυνομικών με κλειστή διαβίωση και άνω των 300 δοκίμων αστυφυλάκων με ανοικτή διαβίωση.

Δεδομένου του προσανατολισμού φιλοξενίας των προσφύγων σε οικίσκους και όχι σκηνές – όπως τουλάχιστον ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας, η Σχολή Αστυφυλάκων θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν αριθμό περί τους 150 πρόσφυγες.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Νέα Κρήτη

cretedoc

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ