ΚΡΉΤΗ
Τι κάνει το συνεργείο του BBC στο Λασίθι;
Πολυπληθές συνεργείο σκηνοθετών, τεχνικών και νεαρών ηθοποιών, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοτική κοινότητα των Πεύκων Μακρύ Γιαλού, για τις ανάγκες των γυρισμάτων της βραβευμένης νεανικής τηλεοπτικής σειράς «Τhe Dumping Ground», από την προβολή της οποίας ο τουριστικός Λασιθιώτικος Νότος, θα έχει αρκετά οφέλη μέσω της έμμεσης διαφήμισης που θα γίνει στο Αγγλικό τηλεοπτικό κοινό.
«Με την βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου (Φ.ΟΡ.Σ.Σ) και της ΕΔΕΑΚ Σητείας, πάνω σε θέματα καθοδήγησης και ασφάλειας, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στο εντυπωσιακό άλλα άγνωστο στο ευρύ κοινό σπήλαιο Βρέϊκο των Πεύκων, της βραβευμένης νεανικής σειράς «Τhe Dumping Ground» η οποία διανύει τον 5ο κύκλο επεισοδίων για το Βρετανικό κανάλι BBC, και αποτελεί μεγάλη διαφήμιση για την κοινότητα των Πεύκων και του Μακρύ Γιαλού, αφού προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φυσικό πλούτο της περιοχής», λέει ο επικεφαλής της ΕΔΕΑΚ Σητείας κ.Γιάννης Δασκαλάκης.
Η παρουσία του ΦΟΡΣΣ και της ΕΔΕΑΚ είχαν σαν βασικό ρόλο την ασφάλεια των ανθρώπων του συνεργείου και των ηθοποιών, αλλά και την προστασία του σπηλαίου από τυχόν ζημιές.
«Να τονίσουμε ότι όλο το κινηματογραφικό συνεργείο, επέδειξε απόλυτο σεβασμό στο χώρο του σπηλαίου, αλλά και στις οδηγίες που είχαν λάβει γραπτώς από εμάς, μερικές μέρες πριν το γύρισμα», προσθέτει ο κ.Γιάννης Δασκαλάκης.
Στα άγνωστα σπήλαια των Πεύκων
Στην περιοχή των Πεύκων Μακρύ Γιαλού υπάρχουν πολλές σπηλιές. Ξεχωρίζουν και έχουν ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον οι σπηλιές “Βρέϊκου”, “Απολούστρες” και “Ρούσο χαράκι”.
Η σπηλιά του Βρέϊκου βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιόμετρων βορειοανατολικά του χωριού. Είναι Σπηλιά και Λατσίδα (Βάραθρο). Το γνωστό βάθος του είναι 30 μέτρα, και χωρίζεται σε τρία μέρη.
Η είσοδος του αποτελείται από ένα πλάτωμα σαν αλώνι που σε αυτό υπάρχει σκάλα τεσσάρων μέτρων που κάνει την είσοδο και την έξοδο άνετη. Μια μεγάλη συκιά έχει φυτρώσει σε αυτό το μέρος, με τα κλαδιά της να καλύπτουν την είσοδο μιας μεγάλης στοάς που φτάνει σε μήκος τα 60-70 μέτρα. Στην είσοδο αλλά κυρίως στο βάθος αυτής της στοάς διακρίνονται τα ίχνη νεολιθικής περιόδου.
Νότια από την είσοδο βρίσκεται η Λατσίδα. Στο βάθος της υπάρχει μια λιμνούλα με νερό, όμως τους φθινοπωρινούς μήνες στερεύει, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Στο μέρος αυτό της σπηλιάς, έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά στηρίγματα που βοηθούν το κατέβασμα και ανέβασμα του επισκέπτη. Όλα τα μέρη του σπηλαίου στολίζονται με σπάνιας ομορφιάς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Αυτοκινητόδρομος φθάνει 250 περίπου μέτρα έξω από τη σπηλιά από τα δυτικά. Σχεδόν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτες ντόπιοι και ξένοι εξερευνούν αυτό το υπέροχο φυσικό μνημείο. Μπροστά και βόρεια από τη σπηλιά υπάρχει το γνωστό “Φαράγγι του Βρέϊκου”.
«Γνωστοί σπηλαιολόγοι το επισκέπτονται συχνά. Οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα, χωρίς να υπάρχει κάποιος φύλακας η οδηγός να καθοδηγεί τον κόσμο. Ζητούμε από την πολιτεία την τουριστική αξιοποίηση και την προστασία του παράλληλα. Θέλουμε να φωτιστεί με κατάλληλο φωτισμό, όπως το Δικταίον Άντρον, και να μπούνε περισσότερα στηρίγματα και χειρολαβές για να γίνει ασφαλέστερη η κατάβαση και η ανάβαση του», μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλούκ.Φάνης Εικοσιπεντάκης.
Τα άλλα σπήλαια
Η σπηλιά «Απολούστρες» βρίσκεται βόρεια των Πεύκων, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Είναι και αυτή βάραθρο με βάθος 15-20 μ. Έχει μια μεγάλη στοά με την εντελώς αθέατη είσοδο της, που υπήρξε το ασφαλέστερο καταφύγιο των γύρω χωριών στην περίοδο της Κατοχής.
Μέσα σε αυτή το 1930 επισκέπτες βρήκαν χάλκινα νομίσματα και πάνω σε αυτά υπήρχε όπως λέγεται, κεφαλή άνδρα και κυκλικά ήταν γραμμένο το όνομα «Μάρκος Αυρήλιος»
Αυτοκινητόδρομος φτάνει 150 μέτρα έξω από τη σπηλιά και η είσοδος σε αυτή είναι σχετικά άνετη.
Τα σπήλαια «Βρέϊκο» και «Απολούστρες» αποτελούσαν τα καταφύγια των κατοίκων των γύρω χωριών όταν κινδύνευαν από επιδρομές, πειρατείες και διωγμούς. Μέσα σε αυτές σώθηκε πολύς κόσμος λένε οι διηγήσεις των ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής.
Και οι δύο σπηλιές στερούνται φωτισμού, οι επισκέπτες πρέπει να έχουν μαζί τους τα αναγκαία για αυτούς φωτιστικά μέσα.
Η σπηλιά «Ρούσο Χαράκι» βρίσκεται κάτω από ένα θεαματικό γκρεμό, 2,5 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού.
Το 1943 μέσα σε αυτήν ήταν κρυμμένοι 40 Ιταλοί στρατιώτες, από αυτούς μετά την κατάρρευση της Ιταλίας δεν προσχώρησαν στους Γερμανούς και καταδιώχθηκαν με την ποινή του θανάτου. Τους βρήκαν και τους συνέλαβαν χωρίς καμία αντίσταση, αν και ήταν καλά οπλισμένοι, δύο Γερμανοί στρατιώτες βοηθούμενοι από δύο Ιταλούς που είχαν προσχωρήσει σε αυτούς. Ένας που προσπάθησε να φύγει τον σκότωσαν επί τόπου. Τέσσερις απέδρασαν κατά την μεταφορά τους στο χωριό και πέντε που ήταν αξιωματικοί εκτελέστηκαν στη θέση Πετράς Σητείας, αναφέρει στο βιβλίο του «Πεύκοι-Τόπος και Ιστορία», που εκδόθηκε το 1994, ο Γ.Θ. Καναβάκης (η Καναβογιώργης).
Πηγή: neakriti
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!