1. Καλτσούνια
Τα καλτσούνια είναι ένα από τα γλυκά που προσφέρονται στο τέλος ενός γεύματος στην Κρήτη. Φτιάχνονται με μυζήθρα ή χόρτα και βότανα τυλιγμένα σε ζύμη. Αυτά που περιέχουν μυζήθρα συνήθως σερβίρονται με άφθονο μέλι και κανέλα.
Τα καλτσούνια είναι ένα από τα γλυκά που προσφέρονται στο τέλος ενός γεύματος στην Κρήτη. Φτιάχνονται με μυζήθρα ή χόρτα και βότανα τυλιγμένα σε ζύμη. Αυτά που περιέχουν μυζήθρα συνήθως σερβίρονται με άφθονο μέλι και κανέλα.
Το γαμοπίλαφο είναι ένα χαρακτηριστικό κρητικό πιάτο με ρύζι που σερβίρεται στους κρητικούς γάμους. Για την ακρίβεια είναι το κεντρικό και πιο σημαντικό πιάτο στο γλέντι ενός γάμου, μιας βάφτισης και γενικότερα οποιασδήποτε εκδήλωσης με φαγητό στο νησί. Μάλιστα, στην Κρήτη το λέμε απλά πιλάφι. Το όνομα γαμοπίλαφο του το κόλλησαν όσοι κατέβαιναν από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη για κάποιο γάμο.
Το ρύζι, βράζεται στο ζωμό του κρέατος (συνήθως αρνί) που έχει βράσει νωρίτερα. Οσο πιο “ηλικιωμένο” το ζώο, τόσο καλύτερος ο ζωμός! Το βράσιμό του ρυζιού γίνεται με την προσθήκη βούτυρου και λεμονιού. Σερβίρεται καυτό, μαζί με το βραστό κρέας, με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αυτή η “απλή” συνταγή, βασίζει την νοστιμιά της, στην ποιότητα του κρέατος που έχει επιλεγεί για το ζωμό.
Ο ντάκος (αλλιώς γνωστός και σαν κουκουβάγια ή παξιμάδι) είναι παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα κρητική μυζήθρα. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.
Αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Δυτικής Κρήτης, “μετανάστευσε” σε όλο το νησί, λόγω της υπέροχης γεύσης του. Το βασικό του συστατικό είναι η Κρητική αίγα (κατσίκι) ή αρνί μαγειρεμένο σε ελαιόλαδο. Το κρέας θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και μαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα
Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος χόρτου που μοιάζει εξωτερικά με το ραδίκι αλλά είναι πικρούτσικο και με μεστή και έντονη γεύση. Συναντάται σε μεγάλη ποσότητα στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα σημεία της Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σικελία. Συνήθως σερβίρεται βραστό με ελαιόλαδο και λεμόνι και μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αυγά ή κρέας.
Οι χοχλιοί, δηλαδή τα σαλιγκάρια, αφθονούν σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ για καλοφαγάδες και όχι μόνο. Η λέξη “μπομπουριστοί” προέρχεται από την Κρητική λέξη “αμπούμπουρα” που σημαίνει “ο γυρισμένος μπρούμητα, με τη μούρη προς τα κάτω”. Πρώτα καθαρίζονται, βράζονται και μετά τους τοποθετούμε με το στόμιο προς τα κάτω σε ένα τηγάνι αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει τον πάτο του με λίγο αλάτι και τους τηγανίζουμε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά σβήνονται με ξύδι και αν θέλουμε προσθέτουμε αρισμαρί (δενδρολίβανο).
Η μαραθόπιτα είναι μια πεντανόστιμη πλακουτσωτή πίτα, με μαλακό φύλλο, που ψήνεται με ελάχιστο λάδι στο τηγάνι. Είναι παραδοσιακή συνταγή των Χανίων, αλλά συναντάται σε ολόκληρη την Κρήτη. Για τη γέμιση χρειάζεστε φρέσκο μάραθο, που δίνει το υπέροχο άρωμα στην συγκεκριμένη πίτα, ενώ συνήθως προσθέτουν και σπανάκι, λάπαθα και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Το παραδοσιακό, γνήσιο κρητικό απάκι παρασκευάζεται από ψαρονέφρι, που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό. Το κρέας αλατοπιπερώνεται, πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι και μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξίδι από καλό κρασί. Στη συνέχεια, κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται σιγά σιγά με κλαδιά από ελιά, κέδρο, κυπαρίσσι κ.ά. και φυσικά από αρωματικά φυτά, που του δίνουν φοβερή γεύση. . Οι τρόποι να το απολαύσετε πολλοί και όλοι τους πεντανόστιμοι: Τρώγεται σκέτο ή ζεσταμένο λιγάκι στο τηγάνι ή τον φούρνο παρέα με καλή ρακή ή κρασί. Απογειώνει τη φασολάδα, τα όσπρια και τα λαδερά που αγαπάτε, γίνεται τηγανιά, εκπληκτική βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή νοστιμίζει απίστευτα διάφορες σούπες, πίτσες, δροσερές σαλάτες και τις πολυαγαπημένες μας ομελέτες.
(olivemagazine.gr)
Αυτή η Κρητική σπεσιαλιτέ είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κρητικής κουζίνας. Συνήθως μαγειρεύεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, μιά περίοδο που τα μάραθα αναπτύσοονται στην Κρητική ύπαιθρο. Οι σουπιές με το μάρατο δημιουργούν έναν απίστευτα γευστικό συνδυασμό που συμπληρώνεται από τις ελιές με την ελαφρώς ξυνή τους γεύση.
Το χανιώτικο μπουρέκι είναι ουσιαστικά μια ιδιαίτερη, παραδοσιακή κολοκουθο-πατατόπιτα από τα Χανιά. Τα βασικά του υλικά είναι τα κολοκυθάκια και οι πατάτες που αφθονούν το καλοκαίρι, το λευκό τυρί –φέτα ή ξινομυζήθρα- και μπορεί να είναι με φύλλο ή ξέσκεπο. Είναι ελαφρύ, γρήγορο, εύκολο, καλοκαιρινό και πεντανόστιμο.
Πηγή: bites.gr
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.