Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

«Αν δεν σου δώσει ο Άγιος νερό, δεν σε παντρεύομαι!»-Η μαρτυρία ενός πιστού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κρήτη, από άκρη σε άκρη, σε κάθε σπιθαμή της είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα θαύματα. Άλλα δημιουργήματα της φύσης κι άλλα φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι -σε κάθε περίπτωση όμως θαύματα. Έτσι και ο ναός-σπηλιά στο Νομό Ηρακλείου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να  βρει τον χώρο ανάπαυσης του Άγιου Μύρωνα. Ένα μέρος όπου ο Άγιος δίνει ακόμα την ευλογία του!

Ακολουθεί ένα ταξιδιωτικό, βιωματικό κείμενο που αποκαλύπτει τόσο την ταξιδιωτική ομορφιά του τοπόσημου, αλλά κυρίως την πνευματική του δύναμη.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Είχαμε περάσει κάποτε από τον σπηλαιώδη ναό πού ήταν κάποτε και η σκήτη του Αγίου Μύρωνα πριν τριάντα περίπου χρόνια, τότε ήμαστε ακόμα αρραβωνιασμένοι με την πρώην σύζυγο μου, και κατεβήκαμε να προσκυνήσουμε την εικόνα του Άγιου, να δούμε επιτέλους την πηγή με το Αγίασμα, που υπάρχει σε εσωτερική πηγή μέσα στο ναό.

Υπήρχε η φήμη που έλεγε, πως «ο Άγιος Μύρων δίνει το νερό, μονάχα στους πιστούς, γενικά, αλλά όχι στους κακούς ανθρώπους»!

Ο Άγιος που επιβραβεύει τους καλούς χριστιανούς

Μπήκαμε στο ναό, ανάψαμε το κερί μας, προσκυνήσαμε τις εικόνες, και μετά πήγα πρώτος εγώ, κατέβηκα τα σκαλιά, έσκυψα πάνω στη πηγή, που η στάθμη του νερού είναι χαμηλά, και με μια κουτάλα πήρα νερό και ήπια!

Χάρηκα που μου έδωσε ο Άγιος νερό και ήπια, και μετά έδωσα να πιεί κα η μέλλουσα σύζυγος μου, και τη παρότρυνα να κατέβει τα σκαλιά και εκείνη, «να δούμε κατά πόσο είναι καλός άνθρωπος, και καλή χριστιανή», και άμα θα της επιτρέψει ο Άγιος να πάρει νερό!

Γα κάποιο περίεργο λόγο δεν κατέβηκε, και αρνήθηκε να προσπαθήσει!

Σου λέει προφανώς: «κι άμα δεν μου δώσει ο Άγιος νερό? Να διαλύσει ο αρραβώνας»?

Μπορεί να υπάρχει πράγματι η φήμη, πως ο Άγιος Μύρων «δεν δίδει νερό» στους κακούς και μοχθηρούς ανθρώπους, αλλά προσωπικά πιστεύω στην Αγιοσύνη, και Δύναμη του Αγίου, που αναγνωρίζει την ειλικρινή μετάνοια και συγχωρά τον οποιονδήποτε, οπότε γιατί να μη δώσει νερό σε όλους!

Τι γίνεται σήμερα;

Σήμερα η Ενορία του Αγίου Μύρωνα, έχει κάνει αγνώριστο το μέρος, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο, που τρόμαξα να αναγνωρίσω το σημείο! Το έχει στολίσει με πέτρα, πολλά λουλούδια και δένδρα, και είναι πραγματικά μια όαση, και η στάση στο σημείο αυτό για προσκύνημα είναι απαραίτητη, ακόμα και «για να πάει καλά το υπόλοιπο ταξίδι», όπως λέγανε κάποτε!

Μέσα στον σπηλαιώδη ναό και αριστερά, υπάρχει ακόμα η πέτρινη κλίνη του Αγίου.
Για όσους έχουν πρόβλημα όρασης, στο να διαβάσουν τι αναφέρει σε τοιχοκολλημένο φύλλο η ενορία για τον Άγιο Μύρωνα, μας λέει τα εξής:

«ΙΕΡΆ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΉ ΚΡΉΤΗΣ – ΕΝΟΡΊΑ ΑΓΙΟΥ ΜΎΡΩΝΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΛΑΒΕΊΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΈΣ»

Το ιερόν τούτο σπήλαιο, είναι το μέρος όπου ο Άγιος Μύρων ασκήτευσε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Ο προσκυνητής εισερχόμενος εντός αυτού, βλέπει αριστερά το λίθινο κρεβάτι, όπου ο Άγιος αναπαυόταν, και άφησε την τελευταία του πνοή, τη γούρνα με το θαυματουργό Αγίασμα, το οποίο ανέβλυζε σε περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας, καθώς και το κεφάλι του απολιθωμένου θηρίου από τον Άγιο.

Το θαυματουργό Αγίασμα αναβλύζει αδιάκοπα από τότε που ζούσε ο άγιος ( 250 – 350 μΧ).

Και μετά τη κοίμηση του ρέει από τν τάφο που ευρίσκεται επάνω του Αγιάσματος εντός του Ι Ναού του Αγίου, και ευρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τη γούρνα του Αγιάσματος.

Πάμπολλα τα θαυμαστά σημεία που επιτελούνται στο μέρος αυτό, σε όσους μετά πίστεως προστρέχουν στη προστασία και πρεσβεία του Μεγάλου και Θαυματουργού Αγίου της Κρήτης.

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης

Επάνω του Ι σπηλαίου, ο προσκυνητής μπορεί να επισκεφθεί τον Ι Ναό του Αγίου (κτίσμα του 11ου αιώνος), και να προσκυνήσει τον τάφον και τα Ίερά Λέιψανα του Αγίου Μύρωνος. Να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του ναού, καθώς και το πλούσιο σε ομορφιά τοπίο. Μπορεί επίσης να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού, όπου ο Άγιος λειτουργούσε όταν ζούσε εδώ, και να δει ανατολικά το «Δράκο», το σημείο που κατά την παράδοση απολιθώθηκε το θηρίο από τον Άγιο. Ο Ι Ναός του Σωτήρος Χριστού, είναι το μέρος όπου το 1866 στις 8 Αυγούστου, έγινε δοξολογία με τους οπλαρχηγούς του Μαλεβιζίου, και άρχισε η επανάσταση για την απελευθέρωση της επαρχίας.

Ένα σημείο επίσης που μπορεί να επισκεφθεί, είναι ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κτίσμα του 13ου αιώνος, με τοιχογραφίες σε μουσαμά της εποχής εκίνης, βλέποντας τα σημάδια που προκάλεσαν οι Τούρκοι καταχτητές και όχι μόνον, επάνω σε αυτές.

Η Ενορία του Αγίου Μύρωνος, καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες και προσκυνητές του ιερού αυτού τόπου της παρουσίας και θεωρίας του Αγίου Μύρωνος, και τους εύχεται την ευλογία του Αγίου μας στη ζωή τους.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ