ΚΡΉΤΗ
Αλέξανδρος Πουλακάκης: Ο επιχειρηματίας που έφερε πρώτος το ρεύμα στη Κρήτη
Δεν είναι πάρα πολλοί οι Κρητικοί που με τον χαρακτήρα και κυρίως τις πράξεις τους άλλαξαν για πάντα το νησί. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες είχαν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά την πρόοδο του τόπου καθώς οι επιρροές ήταν σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με την σημερινή εποχή. Μία από αυτές τις προσωπικότητες ήταν ο Αλέξανδρος Πουλακάκης ακόμη και αν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν το όνομά και το έργο του.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Ο Αλέξανδρος Πουλακάκης ήταν ένας ιδιαίτερος Κρητικός που με την αστέρευτη περιέργεια του για αναζήτηση καινοτομιών και την αγάπη του για τις τέχνες, πρόσφερε πολλά ιδιαίτερα στον Νομό Ηρακλείου. Όσοι έχουν αφιερώσει χρόνο να μάθουν την λαογραφία της περιοχής, γνωρίζουν με λεπτομέρειες πως ο Πουλακάκης ήταν διαρκώς μπροστά από την εποχή του και ενδιαφερόταν πραγματικά για τον λαό του νησιού.
Γεννημένος το 1866 στις Στάβιες Ηρακλείου από εύπορη για εκείνη την εποχή οικογένεια, ο μικρός Αλέξανδρος έδειξε από νωρίς τις δυνατότητές του για γνώση όπως και την έντονη επιθυμία του να γνωρίζει νέα πράγματα. Δεν ήταν καθόλου απρόσμενο το γεγονός ότι ασχολήθηκε επιτυχημένα για χρόνια με τις επιχειρήσεις ενώ καθώς μεγάλωνε σε ηλικία τον κέρδιζαν όλο και περισσότερο οι τέχνες.
Στις αρχές λοιπόν του 20ου αιώνα και κυρίως έπειτα από το 1911, ο ιδιαίτερα έμπειρος Αλέξανδρος Πουλακάκης έστρεψε το επιχειρηματικό του «βλέμμα» προς το θέατρο και τον κινηματογράφο. Οι επιχειρήσεις του θεάματος ήταν ένας χώρος που όπως ορισμένοι μπορούν να διηγηθούν από ιστορικά στοιχεία, τον «μάγεψε». Ήταν τέτοιο το πάθος του για την ανάδειξη των συγκεκριμένων τεχνών στην Κρήτη που εκποίησε για τον σκοπό αυτό το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του!
Την περίοδο εκείνη λοιπόν αποφάσισε να κατασκευάσει ένα θερινό κινηματοθέατρο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, το οποίο ονομάστηκε «Πολυθέαμα». Εντός του τότε μεγάρου «Ηλέκτρα», η χωρητικότητα του παλαιού τύπου «κινηματογράφου» έφτανε τα χίλια άτομα ενώ αυτό που τον ξεχώριζε ήταν το δικό του ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, η ύπαρξη γεννήτριας για την παραγωγή ρεύματος ήταν μία τεράστια πρωτοπορία για την πόλη και βεβαίως ολόκληρη την Κρήτη.
Ο πάντα καινοτόμος Κρητικός επιχειρηματίας, με τις τολμηρές αποφάσεις του άλλαξε για πάντα τον τόπο του. Η γεννήτρια που έφερε από την Γερμανία ήταν μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία και δικαιολογημένα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες επιτυχίες για τις επόμενες δεκαετίες.
Η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το φωτιζόμενο με ρεύμα «Πολυθέαμα» ήταν το 1921 όταν τη θέση του πήρε μετά από δύο χρόνια η κλειστή αίθουσα «Πουλακάκη». Ένα ακόμη πολυτελές κινηματοθέατρο που φιλοξένησε πολλούς γνωστούς θιάσους της περιόδου, όπως αυτόν της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1931 έγινε μάλιστα η πρώτη αίθουσα της Κρήτης που πρόβαλλε ηχητικές ταινίες.
Αξιοσημείωτο είναι πως πέρα από τον «ερχομό» του ρεύματος σε αίθουσα, ολόκληρο το θέατρο είχε κατασκευαστεί βασισμένο στα σχέδια της όπερας του Παρισιού! Όλα ενδεικτικά του πνεύματος καινοτομίας για την εποχή που είχε ο σπουδαίος Αλέξανδρος Πουλακάκης.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.