ΚΡΉΤΗ
Αληθινές ιστορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης-Κρητικιές σπάνε τη σιωπή τους
Πριν από μερικούς μήνες το Hollywood πήρε φωτιά με μια σειρά αποκαλύψεων για την σεξουαλική παρενόχληση στις illustration σελίδες των περιοδικών, πίσω από τα χαμόγελα στο κόκκινο χαλί και μέσα στα υπνοδωμάτια των υπερπολυτελών βιλών των μεγαλοσχήμονων παραγωγών και στελεχών της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Έκτοτε τα #Metoo #balanceTonPorc #QuellaVoltaChe και άλλα hashtags έκαναν την εμφάνισή τους στα social media – με την Ελλάδα απούσα για μια ακόμα φορά.
Ερωτική κουλτούρα και συμπεριφορά
Ένα σεξουαλικό ή σεξιστικό αστείο στις ΗΠΑ θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση και διώκεται από το νόμο είτε απευθύνεται σε γυναίκα είτε σε άνδρα! Στην βόρεια Ευρώπη θεωρείται προσβλητικό και προκαλεί συνηθέστερα την λεκτική αντίδραση αυτού που το δέχεται. Ενώ στον “φλογερό” νότο, προκαλεί από …γελάκια ως ελαφρά δυσφορία. Τι είναι όμως σεξουαλική παρενόχληση;
Πότε κινδυνεύει μια γυναίκα πραγματικά; Και πότε η αντίδραση μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερβολική; Ως γενική αρχή, πρέπει να πούμε ότι όταν δεν έχει “σταλεί σήμα” από το αντικείμενο του πόθου ότι του αρέσουμε, τα σχόλια και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ ήπια και προσεκτικά. Ενώ πρέπει να υποχωρούμε άμεσα όταν μας δείξει ή μας πει ότι δεν του αρέσουμε.
Στα Χανιά το θέμα υφίσταται, όμως τα θύματα μιλάνε πιο δύσκολα. Δύο Χανιώτισσες ωστόσο, δέχτηκαν να μιλήσουν και να πουν τη δική τους ιστορία. Το Go Hania δημοσίυεσε τις εμπειρίες τους:
Χανιώτικες ιστορίες
Η Ο. σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία και ενώ έχει χωρίσει από έναν γάμο ζούσε με το μικρό παιδί της – 2 ετών. Μας εξιστορεί το συμβάν:
«Σεξουαλική παρενόχληση λοιπόν δέχτηκα σε εκείνη την φάση της ζωής μου, από έναν πελάτη μου, ο οποίος ήταν δάσκαλος δημοτικού σχολείου, παντρεμένος και που η γυναίκα του ήταν επίσης πελάτισσα μου. Ήρθε στο κομμωτήριο ένα μεσημέρι την ώρα που έκλεινα και μου ζήτησε να κουρευτεί. Ήμουν μόνη μου στο κομμωτήριο και τα στόρια ήταν κατεβασμένα. Με πλησίασε κοντά και προσπάθησε να πιάσει το χέρι μου να το βάλει στα γενετικά του όργανα. Εγώ φυσικά έφερα αντίσταση. Καθόμουν εκείνη την στιγμή και εκείνος είχε έρθει από πάνω μου .
Με είχε στριμώξει και μου έλεγε κοίτα πως έχει ερεθιστεί και ότι τον έχω τρελάνει και να συνεχίζει να προσπαθεί να βάλει το χέρι μου στα γεννητικά του όργανα. Εγώ άρχισα να ουρλιάζω και έφυγε. Δεν είπα τίποτα σε κανένα ούτε στην γυναίκα του . Δεν ήθελα μπλεξίματα ούτε συζητήσεις γύρω από το όνομα μου.
Η Μ. εργάζονταν σε κουζίνα στα 22 της χρόνια κατά κύριο λόγο απογευματινή βάρδια. Ο προϊστάμενός της εκείνη την μέρα είχε κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοολ και την φώναξε στο επαγγελματικό ψυγείο όπου όχι απλά την στρίμωξε στον τοίχο αλλά την φίλησε και άρχιζε να τρίβει το μόριο του στο πόδι της, με την κοπέλα του να εργάζεται την ίδια ώρα σε κοντινό χώρο.
Η Μ. όπως μας είπε τον εξέθεσε όμως ανάλογα περιστατικά θεωρεί ότι συμβαίνουν συχνά στους εργασιακούς χώρους.
Ας δούμε ποια είναι η σεξουαλική παρενόχληση που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και πρέπει να την καταγγέλλουμε αμέσως στους ανωτέρους στην δουλειά, στους μεγαλύτερους στο σπίτι αλλά και στην Αστυνομία:
Αν κάποιος με τον οποίο έχουμε τυπικές σχέσεις, μας αγγίξει ή μας χαϊδέψει ή μας χτυπήσει ελαφρά ή μας φιλήσει σε σημεία του σώματος που έχουν άμεση σχέση με την σεξουαλική πράξη και την ερωτική οικειότητα, όπως είναι το στήθος, ο λαιμός, η βουβωνική χώρα, τα οπίσθια και οι μηροί.
Αν κάποιος μας προτείνει πιεστικά για δεύτερη φορά να βγούμε μαζί του ραντεβού ενώ ήδη του έχουμε αρνηθεί με απόλυτο τρόπο την πρώτη.
Αν κάποιος σχολιάσει κατ ΄ιδίαν ή παρουσία άλλων, την ανατομία του σώματός μας λέγοντας -για παράδειγμα- “έχεις πολύ ωραίο στήθος” ή “τα πόδια σου με αναστατώνουν”.
Ομοίως σεξουαλική παρενόχληση είναι αν κάποιος δεν σχολιάσει την ανατομία μας αλλά την κοιτάει επίμονα και κάνει νοήματα υπονοώντας ότι τον εξάπτει ερωτικά.
Παρενόχληση είναι επίσης αν επειδή αρνηθήκαμε να συνάψουμε σχέση με κάποιον στην εργασία ή το σχολείο ή την γειτονιά ή αλλού, εκείνος εκδικητικά μας μιλάει στο εξής απότομα, μας αδικεί, μας επιτίθεται λεκτικά, μας εμποδίζει να κάνουμε την εργασία μας ή και μας προσβάλλει.
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο “θύτης” να γίνει μελλοντικά πιο επιθετικός οπότε είναι καλό να αντιδρούμε έντονα.
Τι είναι η Σεξουαλική παρενόχληση
Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος (άρθρο 2, παρ. 1δ του νόμου 3896/2010).
Όσο πιο σαφής και σοβαρή είναι μια παρενοχλητική συμπεριφορά τόσο πιθανότερο είναι να θεωρηθεί και από τα δύο φύλα σεξουαλική παρενόχληση. Οι διαφορές στις αντιλήψεις των δύο φύλων για τη σεξουαλική παρενόχληση μειώνονται καθώς αυξάνει η σοβαρότητα των παρενοχλητικών συμπεριφορών.
Τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης συνήθως:
- Έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης.
- Δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση.
- Απομονώνονται και είναι αγχωμένα.
- Κατηγορούν τον εαυτό τους.
- Είναι μελαγχολικά, απογοητευμένα και αισθάνονται άρρωστα.
- Δεν μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους.
- Επηρεάζεται η προσωπική τους ζωή.
Όσον αφορά τους θύτες:
- Δεν μπορούν να αποδεχτούν το όχι ως απάντηση.
- Τριγυρνούν συνεχώς γύρω από το θύμα με πολλά υπονοούμενα.
- Καταστρατηγούν τον προσωπικό χώρο του θύματος.
- Αποκαλούν το θύμα με τρόπους αναξιοπρεπείς και προσβλητικούς.
Πηγή: zarpanews.gr
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Γιατί η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με δεκάδες μικρά καφέ;