ΚΡΉΤΗ
Απαγορευτικά τα ενοίκια για τους φοιτητές στην Κρήτη – Στρέφονται στη συγκατοίκηση
Μονόδρομος για τους φοιτητές θεωρείται πλέον περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συγκατοίκηση στο φοιτητικό τους σπίτι, προκειμένου να μπορέσουν οι οικογένειές τους να σηκώσουν το βάρος των απλησίαστων ενοικίων, που κυριολεκτικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χτυπήσει “κόκκινο”.
Μάλιστα, η Κρήτη μαζί με την Κέρκυρα και τη Ρόδο έχουν την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών. Έτσι, η ακρίβεια σπρώχνει τους νέους φοιτητές στη συγκατοίκηση, η οποία φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Αναλυτικότερα, σήμερα η μέση τιμή ενοικίου μιας φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 9,1€/τ.μ. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 10,8 ευρώ ανά τ.μ.
Με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο κέντρο, καθώς για ένα διαμέρισμα 25 με 30 τ.μ. σε καλή κατάσταση τα ενοίκια μπορεί να ξεπεράσουν και τα 600 ευρώ. Εξίσου ακριβά είναι και τα φοιτητικά σπίτια προς τα νότια προάστια, καθώς για ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα 25 τ.μ. ημιυπόγειο ένας φοιτητής πρέπει να πληρώσει πάνω από 400 ευρώ τον μήνα.
Η ακρίβεια αυτή στρέφει το ενδιαφέρον στις περιοχές οι οποίες είναι απομακρυσμένες από το κέντρο, όπως ο Πειραιάς, η Νίκαια και ο Κορυδαλλός.
Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των διαθέσιμων σπιτιών είναι εξαιρετικά μικρός, με τα ζητούμενα μισθώματα στη συμπρωτεύουσα να ξεκινούν από 350 ευρώ και να φτάνουν έως 600 ευρώ.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.
Στην Κρήτη
Την ίδια ώρα, “φωτιά” χαρακτηρίζονται σε επίπεδο Κρήτης οι τιμές στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς ένα διαμέρισμα μόλις 40 τετραγωνικών μπορεί να αγγίξει τα 550 ευρώ.
Στο επίκεντρο του προβλήματος το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, καθώς δέχονται κύματα φοιτητών στα πανεπιστημιακά τους Ιδρύματα, τη στιγμή που διαθέσιμα διαμερίσματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ όσα είναι προς ενοικίαση έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κόστος.
Η εύρεση στέγης προκαλεί “πονοκέφαλο” στην εκπαιδευτική κοινότητα, με καθηγητές του νησιού να εξηγούν ότι το εν λόγω ζήτημα εξελίσσεται σε μάστιγα.
Μάλιστα, η επιβίωση των περιφερειακών πανεπιστημίων δείχνει να απειλείται από τη δυσεύρετη φοιτητική στέγη.
Την ίδια στιγμή, η βραχυχρόνια μίσθωση φαίνεται να διογκώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Με τα αυξημένα κόστη φοιτητικής στέγης εξανεμίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών, η συγκατοίκηση φαίνεται λύση μονόδρομος για τους νέους.
«Τσουχτερά τα μισθώματα, ελάχιστα τα διαμερίσματα»
Στις τσουχτερές τιμές, οι οποίες είναι απαγορευτικές για αρκετές οικογένειες φοιτητών, αναφέρθηκε μιλώντας πρόσφατα στην “ΚΡΗΤΗ TV” η πρόεδρος των μεσιτών της Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, λέγοντας μάλιστα πως τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 8% τα τελευταία πέντε χρόνια!
«Γενικά δεν υπάρχουν διαμερίσματα στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Όχι μόνο για γκαρσονιέρες και δυάρια, αλλά ακόμα και διαμερίσματα για οικογένειες είναι δύσκολο να βρεθούν», όπως σημείωσε η Άρτεμις Μαυράκη. Και συνέχισε λέγοντας ξεκάθαρα: «Και αν θα είσαι τυχερός να βρεις διαμέρισμα, θα πρέπει να πληρώσεις ένα πολύ τσουχτερό μίσθωμα».
Τιμές… “ρετιρέ”…
Οι πιο ακριβές περιοχές στο Ηράκλειο είναι το κέντρο ή οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα πανεπιστήμια. Έχουν δηλαδή κοντινές στάσεις λεωφορείου και δε χρειάζεται να αλλάξει δύο λεωφορεία κάποιος για να πάει στο Πανεπιστήμιο.
Και είναι χαμηλότερα τα ενοίκια σε περιοχές που δεν εξυπηρετούν τους φοιτητές.
Έτσι, για παράδειγμα, οι τιμές για μια γκαρσονιέρα στο κέντρο του Ηρακλείου ξεπερνούν τα 400 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι οι τιμές “αγγίζουν” ακόμη και τα 600 ευρώ.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος των μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, λίγα είναι τα διαθέσιμα διαμερίσματα στο Ηράκλειο, κάτι που οφείλεται και στην αύξηση του φαινομένου του Airbnb, αλλά και στην απόσυρση κατοικιών που ήταν σε κακή κατάσταση.
«Οι τιμές σιγά-σιγά των ενοικίων πλησιάζουν τα ενοίκια που είχαν τα διαμερίσματα προ κρίσης, αλλά με μισθούς πολύ χαμηλότερους και εισοδήματα γενικά και οικονομική κατάσταση χειρότερη απ’ ό,τι ήταν το 2009», σύμφωνα με την Άρτεμις Μαυράκη, που συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Για μια γκαρσονιέρα των 30 τετραγωνικών, εάν βρίσκεται εκτός κέντρου, τότε το μίσθωμα θα είναι γύρω στα 300 με 350 ευρώ».
Και συνέστησε στους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν θύματα εξαπάτησης.
«Να μη δίνουν προκαταβολές αν δεν είναι σίγουροι ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί τους είναι είτε ιδιοκτήτης, είτε επαγγελματίας κτηματομεσίτης»…
Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει η πεποίθηση πως λύση στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης μπορεί να δώσει η κατασκευή φοιτητικών εστιών, που θα μπορούν να στεγάσουν 3.000 φοιτητές στο Ηράκλειο και 3.500 φοιτητές στο Ρέθυμνο, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Το ερώτημα είναι βέβαια σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν για τον σκοπό που προορίζονται.
Πηγή: neakriti
-
ΚΡΉΤΗ2 ώρες πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Άσπες: H πιο καλά κρυμμένη παραλία της νότιας Κρήτης! ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα τον 21χρονο Ρονάλντο
-
Κόσμος2 ημέρες πριν
Τραγωδία στη Bαλένθια: Πνίγηκε με το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της