Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Απάτη με τις πατάτες στην Κρήτη: Πληρώνουμε Μεσαράς τρώμε… Αιγύπτου

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Στην πλυμένη πατάτα βρίσκονται τα “παιχνίδια” στην Κρήτη, με όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει ως προς τις ελληνοποιήσεις της αιγυπτιακής πατάτας που τώρα το Πάσχα βρίσκονται στο “φόρτε” τους, που καλούν τις νοικοκυρές και γενικότερα τους καταναλωτές να προτιμούν την αγορά της άπλυτης πατάτας, για να μην πέφτουν θύματα αυτών των κυκλωμάτων.

Η μεγάλη διαφορά των τιμών στην κατανάλωση της πατάτας, αφού η πατάτα Μεσαράς πωλείται στα 1,20 ευρώ το κιλό και η αιγυπτιακή γύρω στα 0,80 ευρώ το κιλό, αποτελεί το “δέλεαρ” για τα κερδοσκοπικά κυκλώματα στην Κρήτη, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι της παραγωγής, αλλά και του εμπορίου!

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο εκπρόσωπος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης τόνισε ότι αυτές τις μέρες ειδικά, με αυτές τις απάτες, γίνεται στην Κρήτη χαμός. «Η διαφορά των τιμών είναι μεγάλη. Και αυτοί, που τα κάνουν αυτά, στόχο έχουν να επωφεληθούν από τις τιμές αυτές», σύμφωνα με τον ίδιο. Το μεγάλο μυστικό, όπως επισημαίνει, είναι να προτιμούν οι καταναλωτές τις άπλυτες πατάτες, γιατί από το χώμα φαίνεται αν η πατάτα είναι αιγυπτιακή ή είναι κρητική. Συγκεκριμένα, στην αιγυπτιακή πατάτα το χώμα είναι μαύρο και κανείς δεν μπορεί να εξαπατήσει τον καταναλωτή ότι πρόκειται για πατάτα Μεσαράς, Λασιθίου ή Μαλίων. Εξάλλου, αυτήν την περίοδο μόνο πατάτα Μεσαράς διακινείται στην Κρήτη από την ντόπια παραγωγή και πολύ μικρές ποσότητες πατάτας Μαλίων.

Βασικοί και ουσιαστικοί οι λόγοι

Εκτός όμως από τους οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, για την προτίμηση της μη πλυμένης πατάτας υπάρχουν και λόγοι δημόσιας υγείας:

-Όταν η πατάτα έχει πλυθεί, μέσα στα πλυντήρια που τις βάζουν, ο φλοιός εξωτερικά τραυματίζεται και από τα σημεία του τραυματισμού εισέρχονται διάφορα μικρόβια.

-Επειδή υπάρχει ο τραυματισμός του φλοιού, η πατάτα γρήγορα πρασινίζει και γίνεται ακατάλληλη για να καταναλωθεί.

-Τα νερά στα οποία πλένουν τις πατάτες είναι ανακυκλώσιμα και είναι μολυσμένα.

-Εκτός της Ε.Ε. η πατάτα παράγεται με φυτοφάρμακα, πολλά από τα οποία στην Ε.Ε. έχουν απαγορευτεί. «Στις τρίτες χώρες, επιτρέπεται ακόμα για να καταλάβετε το DDT και το Λανέιτ», όπως λέει ο ίδιος. Μάλιστα, στην Κρήτη η αιγυπτιακή πατάτα σήμερα έχει έρθει σε χιλιάδες τόνους με… “καραβιές”. Από τώρα και μετά, όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, το 70% είναι πατάτα εισαγόμενη και μόλις ένα 30% είναι πατάτα Κρήτης.

Οι κομπίνες γίνονται σε σημεία όπου στήνουν πάγκους οι πλανόδιοι και όχι μέσα στα οργανωμένα καταστήματα.

«Χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα»

«Είναι αναμενόμενο να προωθούνται από τις επιχειρήσεις οι αιγυπτιακές πατάτες, γιατί τις φέρνουν φτηνότερα σε σχέση με τις δικές μας», λέει στο neakriti.gr ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο κόσμος μπορεί να αγοράσει αν θέλει την αιγυπτιακή πατάτα, αλλά θα πρέπει να το γνωρίζει ότι είναι αιγυπτιακή. «Στην επιλογή που γίνεται, θα πρέπει να λάβει ο καταναλωτής υπόψη του ότι στην πατάτα της Αιγύπτου και γενικότερα στα προϊόντα των τρίτων χωρών χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που στην Ε.Ε. έχουν απαγορευτεί»… Επομένως, σύμφωνα με τον Κωστή Παπαδάκη, είναι εξαιρετικά τραγικό να ελληνοποιούνται οι πατάτες και να μη δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα της επιλογής.

Ξεσηκώνονται στη Μεσσηνία

Μάλιστα, αυτήν την περίοδο υπάρχει ξεσηκωμός των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας. Όπως λένε οι ίδιοι, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τη διάθεση της φρέσκιας πατάτας της Μεσσηνίας στην ελληνική αγορά, καθώς τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ της Αθήνας την έχουν αποκλείσει και προωθούν σχεδόν αποκλειστικά τις αιγυπτιακές πατάτες.

Το πρόβλημα αυτό επισημαίνει στο eleftheriaonline.gr ο τυποποιητής-εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, επισημαίνοντας ότι αν δεν παρέμβει η Πολιτεία, το αδιέξοδο θα είναι τεράστιο για τους παραγωγούς. «Αντί να λύνεται το πρόβλημα, μεγαλώνει και δυσχεραίνεται η θέση των παραγωγών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο κ. Γκούμας τόνισε ότι η συγκομιδή της παραγωγής της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας έχει ξεπεράσει το 50% και ανέφερε πως «οι καιρικές συνθήκες είναι αρνητικές, έχουν δυσκολέψει τη συγκομιδή, ενώ βρισκόμαστε στην έντασή της. Δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε προϊόν στην αγορά».

Παρατήρησε πως «η ποιότητα είναι σχετικά καλή, ενώ παρατηρήθηκε μικροκαρπία σε κάποια χωράφια» και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα οι φορτώσεις για το εξωτερικό σταμάτησαν λόγω του Πάσχα των καθολικών, ενώ αυτή (σ.σ. την εβδομάδα) θα σταματήσουν (σ.σ. σταμάτησαν) τη Μεγάλη Πέμπτη, λόγω του δικού μας Πάσχα. Ενδιαφέρον υπάρχει από το εξωτερικό, κυρίως από την Πολωνία».

«Δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε»

Μιλώντας από την πλευρά του στην εφημερίδα μας, ο αγρότης από το Τυμπάκι Βαγγέλης Τσιμπραγάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι δασμοί για τα προϊόντα των τρίτων χωρών, τόσο στην πατάτα όσο και στη ντομάτα και σε άλλα είδη, οι τιμές των εισαγόμενων είναι τέτοιες, που οι ντόπιοι παραγωγοί δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.

«Γι’ αυτό εμείς ζητάμε να επανέλθουν οι δασμοί στα προϊόντα που μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις τρίτες χώρες», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη. Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος πιστεύει ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι έλεγχοι στα σημεία πώλησης της πατάτας, η απάντησή του είναι αρνητική. «Εγώ θεωρώ ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται στους εισαγωγείς, πριν η πατάτα διοχετευτεί στην αγορά. Διότι στήνονται τα πλυντήρια. Πλένονται οι πατάτες. Και η πλυμένη πατάτα δε δείχνει από πού προέρχεται»…

Πάντως, η Μεσαρά παράγει πατάτες κυρίως από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο κάθε χρόνο, όπως λέει, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η ανοιξιάτικη παραγωγή. Υπάρχει και η παραγωγή η χειμερινή που μπαίνει στην αγορά μετά τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, το καλοκαίρι μπαίνουν στην αγορά οι πατάτες του Λασιθίου και των Μαλίων. Άρα, καλό θα είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει και τους χρόνους αυτούς, για να μπορεί να προστατεύεται ανάλογα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version