Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Πάσχα στην Κρήτη με την οικογένεια: Η «ιεροτελεστία» που δεν αλλάζεις με τίποτα, ακόμα κι αν δεν είσαι εκεί!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Κρητικός θα κάνει Πάσχα στην Αθήνα αλλά βρήκε τον τρόπο να φέρει την… Κρήτη στην πρωτεύουσα!

Αν μου λέγατε να παρομοιάσω τις εορταστικές περιόδους της χρονιάς με αθλητικές διοργανώσεις, τότε, το Πάσχα στα Σαχτούρια του Ρεθύμνου μαζί με τους δικούς μου θα το κατέτασσα μεταξύ Champions League και Μουντιάλ. Μάλλον το πρώτο, αφού στη δεύτερη περίπτωση θα έπρεπε οι γονείς μου να με βλέπουν κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε φανταστείτε φρίκη η μάνα μου. Μόνο που ο δικός μας αγώνας διεξάγεται μέσα σε τέσσερις γραμμές γραφικότητας μίας “τρελής-τρελής” οικογένειας που βάζει κρητικά στα σαμπγούφερ και κουνάει… σεντόνι στην αυλή για να υποδεχτεί τον κανακάρη της.  Μίας οικογένειας που της αρέσει κάθε, ΜΑ ΚΑΘΕ Πάσχα να κάνει, να λέει και να τρώει τα ίδια. Ξεκινώντας με αυτό: “Το πρωί θα ξυπνήσεις στις 6 να πας με τον πατέρα σου να πάρετε το αρνί”.

«Αγαπημένο μου νοσταλγόμετρο…»

Βλέπετε, η πίστη μας στα έθιμα, στην παράδοση, στο οικογενειακό αντάμωμα, στο ξεφάντωμα, στο πολύ, πάρα πολύ, MA ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ φαγητό, στις κλασικές ατάκες που ακούγονται ξανά και ξανά, είτε στο γήπεδο της σούβλας είτε στο “Βατερλώ” του πασχαλινού τραπεζιού, μας αρέσει να τηρείται απαρέγκλιτα χωρίς τις παραμικρές αλλαγές. Ούτε καν στις θέσεις που παίρνουμε στο τραπέζι. Είναι λες και κάποτε ο παππούς του προπάππου μου έγραψε ένα ευαγγέλιο για το Πάσχα, το οποίο έπρεπε να ακολουθεί ευλαβικά ολόκληρο το γενεαλογικό μας δέντρο.

Το παράδοξο είναι πως αυτό που πολλοί αποκαλούν «μάστιγα», εγώ δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Κι ας είναι όλα τόσο ΜΑ ΤΟΣΟ ίδια κάθε χρονιά, κι ας χτυπάνε τα deja κόκκινο με το που ανοίξω την πόρτα κι ακούσω το “αδυνάτισες, θα φας” του παππού μου, κι ας με ακούσετε να σιγοτραγουδώ ειρωνικά και κάπως εκνευριασμένα το “όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν” όταν θα μου χτυπήσει το χέρι η μάνα μου κλέβοντάς μου τη μαγειρίτσα από το στόμα επειδή “δεν αναστήθηκε ακόμα”. Θες να το πεις εμμονή, θες “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”, εγώ το λέω “ταυτότητα” της κλασικής και πολύ αγαπημένης ελληνικής οικογένειας που τιμά και σέβεται αυτή τη μικρή ιεροτελεστία.

Είναι αυτή η μοναδική νοσταλγία που σπάει τα κοντέρ και κάνει την καρδιά σου να φτερουγίζει από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις. Από τη χωριάτικη μυρωδιά στην άφιξη της Μεγάλης Παρασκευής. Το λίγο τσουρεκάκι που θα “χτυπήσεις” παράνομα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Τα φαντασμαγορικά “Χριστός Ανέστη” και τα μεγαλοπρεπή “πάρτα” στο πρώτο τσούγκρισμα του αυγού. Την πρώτη “τζούρα” μαγειρίτσας το βράδυ. Την πρωινή τσίκνα της Κυριακής.

Μέχρι τον πραγματικό ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ, την ώρα που αυτός ο πραγματικός σταρ των γιορτών, ο βασιλιάς του σπορ της μάσας, θα εμφανιστεί στο τραπέζι, με εμάς από κάτω να φωνάζουμε “όλε”, να ανταλλάσσουμε φιλοφρονήσεις για το “ποιος το γύρισε καλύτερα” και να ανοίγουμε ξανά το κουτάκι με τις κλασικές ατάκες τύπου “πετσούλα πρώτα”.

Καλά πήγε και καλά θα πάει αυτό…

Αυτή την υπέροχη ρουτίνα, όπου τα πάντα γύρω σου μοιάζουν τόσο κοινά, μα και τόσο οικεία, φέτος δεν θα μπορέσω να τη ζήσω μιας και οι υποχρεώσεις θα με κρατήσουν εγκλωβισμένο στην Αθήνα μακριά από την πιο όμορφη πασχαλινή ρουτίνα των μικράτων μου. Κλαψ.

Δεν το βάζω κάτω, όμως. Έχω βρει λύσεις! Πρώτον θα βάλω να το δω στο DVD. Δεύτερον, θα στήσω όλο το σκηνικό έτσι που να θυμίζει Κρήτη. Θα βάλω στο τραπέζι φωτογραφίες των δικών μου και θα “στολίσω” το τραπέζι μου με αυθεντικά Κρητικά προϊόντα που θα βρω, θα παραγγείλω και θα έρθουν στην πόρτα μου μέχρι να πω “Χριστός Ανέστη” από το eshop του Χαλκιαδάκη.

Μπήκα ήδη στο kritis.gr και βρήκα όλα τα καλούδια που θα φτιάξουν ένα 100% κρητικό τραπέζι, χάρη στις μοναδικές “Γεύσεις Κρήτης” του ηλεκτρονικού καταστήματος που φέτος, ακόμη κι αν μείνω στην Αθήνα, θα συνοδεύσει ιδανικά, γευστικά, Κρητικά την παράδοση και το πασχαλινό τραπέζι.

Αν, λοιπόν, για κάποιο λόγο, μείνεις κι εσύ φέτος στην Αθήνα, που το απεύχομαι, να ξέρεις ότι μπορείς γρήγορα, εύκολα και χωρίς μεταφορικό κόστος (για παραγγελίες άνω των 30 ευρώ) να περιηγηθείς στο eshop που στέλνει σπίτι σου όλα τα ντόπια προϊόντα που θα έβρισκες και στα κρεοπωλεία των φυσικών καταστημάτων Χαλκιαδάκης.

Με βασικότερο φυσικά τον πραγματικό MVP της Κυριακής του Πάσχα, αρνί ή κατσίκι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την Κρήτη, που εκτός από ποιότητα με την υπογραφή του Χαλκιαδάκη φέρνουν και ταυτότητα στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, καθώς το καθένα συνοδεύεται με την ταυτότητα του παραγωγού και τον τόπο εκτροφής του.

Με την ταυτότητα παραγωγού, μπορείς να γνωρίζεις όλα τα στοιχεία για τον κτηνοτρόφο και το μέρος εκτροφής και σφαγής για το αρνί ή κατσίκι που αγοράζεις. Μπορείς επίσης να γνωρίζεις με ακρίβεια και όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προέλευση όλων των προϊόντων στα κρεοπωλεία των καταστημάτων Χαλκιαδάκη, όπως τον προμηθευτή, την ημερομηνία σφαγής καθώς και τη χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου. Όλες οι παραλαβές στα κρεοπωλεία Γεύσεις Κρήτης Χαλκιαδάκης, παίρνουν ένα μοναδικό lot number, το οποίο επιτρέπει την πλήρη ιχνηλασιμότητα από την γέννηση του ζώου ως τον τελικό καταναλωτή. Στα ειδικά ταμπελάκια στις βιτρίνες των καταστημάτων μπορείς να τα δεις κι εσύ.

Έτσι, είσαι σίγουρος για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζεις για το Πασχαλινό σου τραπέζι.

Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ