Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Εκατομμύρια πουλιά έφτασαν στον προορισμό τους κάνοντας στάση για ξεκούραση κι ανεφοδιασμό στη Γαύδο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της Γαύδου στο υπερατλαντικό ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών και η ανάγκη να προστατευθούν τα ενδιαιτήματα των πτηνών και να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία.

Κάθε χρόνο περίπου 30 εκατ. μεταναστευτικά πουλιά (σε σύνολο 185 εκατ.), πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουραστούν και «ανεφοδιαστούν» μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, οι ερευνητές εκτιμούν –πολύ συντηρητικά, όπως επισημαίνουν– ότι κάθε χρόνο διασχίζουν την Ελλάδα περί τα 185 εκατ. αποδημητικά πουλιά, για να έχουν φτάσει στον προορισμό τους, μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε χρόνο δισ. πουλιά ξεκινούν ένα τεράστιο ταξίδι από  στην Αφρική έως στη βόρεια Ευρώπη, για να αναπαραχθούν. Ωστόσο, η διαδρομή που καλούνται να διασχίσουν είναι τόσο μεγάλη και με πολλούς κινδύνους, που εκατομμύρια από αυτά, αναζητούν σταθμούς για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, καθώς αυτή η δραστηριότητα απαιτεί σημαντική ενέργεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί,αιχμαλώτισαν και έπειτα απελευθέρωσαν μεταναστευτικά πουλιά στη Γαύδο, στα Αντικύθηρα και στους Στροφάδες, προκειμένου να υπολογίσουν αν μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους, ή να παραμείνουν στα εν λόγω νησιά για λίγες ημέρες, προκειμένου να τραφούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου 30 εκατ. πουλιά κάθε χρόνο φθάνουν στα ελληνικά νησιά τόσο εξαντλημένα, που πρέπει να παραμείνουν εκεί για λίγες ημέρες, προκειμένου να ξεκουραστούν και να τραφούν.

Παράλληλα, μέσα από την μελέτη εκτιμάται πως τα πουλιά είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν τα μεταναστευτικά τους ταξίδια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι περιοχές αναπαραγωγής ενδέχεται να μετακινηθούν βορειότερα, επομένως θα πρέπει να διασχίσουν μεγαλύτερη απόσταση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μοντέλα, η έρημος της Σαχάρας θα μεγαλώσει, επομένως θα περιοριστούν οι δυνατότητές τους για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.

Συνεπώς, ο ρόλος των ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων και η Γαύδος, κρίνεται, πλέον, ιδιαίτερα σημαντικός, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθούν τα ενδιαιτήματα των πουλιών, αλλά και να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία, ιδίως στο Ιόνιο».

Σημειώνεται ότι τα πουλιά μεταναστεύουν δύο φορές τον χρόνο. Την άνοιξη ταξιδεύουν από τον νότο προς τον βορρά, ενώ το φθινόπωρο ταξιδεύουν από τον βορρά προς τον νότο, ώστε να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, να βρουν περισσότερη τροφή και ένα ασφαλές μέρος για να φωλιάσουν.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ