Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα Χανιά: Πάνω από 400 κρούσματα σε δέκα μέρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας παρατηρείται στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο (14-24 Οκτωβρίου ) στο νοσοκομείο Χανίων είχαν καταγραφεί 422 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο, στο νοσοκομείο είχαν μεταβεί 26 κάτοικοι των Χανίων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Δώδεκα ήταν παιδιά και οι 14 ενήλικες.
Τα πρώτα δείγματα από τους εξειδικευμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν, κάνουν αναφορά για παθογόνο νοροϊό, το κοινό βακτήριο που προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και αρκετά ανθεκτικό σε απολυμαντικά μέσα.
Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και ο ΕΟΔΥ, που εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί η εστία της μόλυνσης και να ελεγχθεί η διασπορά.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από νοροϊό εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε 12 έως 48 ώρες από τη μόλυνση. Περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, εμετό (σε μεγάλο ποσοστό) και κοιλιακό άλγος διάρκειας περίπου 1-3 ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πονοκέφαλος και ήπιος πυρετός. Ακόμα όμως και μετά την ανάρρωσή τους, τα άτομα παραμένουν μεταδοτικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο νοροϊός συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, μπορεί όμως να είναι επικίνδυνος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Λόγω της έντονης διάρροιας και του έμετου, πιθανώς να προκύψει στον ασθενή αφυδάτωση. Η άμεση πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη.

Μέτρα πρόληψης

Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή βασικών μέτρων πρόληψης. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το πιο βασικό και αποτελεσματικό μέτρο. Οι πολίτες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από την προετοιμασία ή κατανάλωση τροφίμων. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σε χώρους μαζικής εστίασης, τα τρόφιμα θα πρέπει να προετοιμάζονται και να σερβίρονται τηρώντας ορθές υγειονομικές πρακτικές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ευπαθή τρόφιμα, όπως τα ωμά θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία μπορεί να μολυνθούν κατά τη διαδικασία παραγωγής ή προετοιμασίας. Τα οστρακοειδή, για παράδειγμα, πρέπει να μαγειρεύονται καλά, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό. Σημαντικό επίσης είναι οι επιφάνειες, ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Σε περιπτώσεις επιδημιών, η απολύμανση των χώρων κρίνεται απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Με την επαγρύπνηση και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης και βέβαια η λήψη προληπτικών δειγμάτων θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη αντίστοιχων καταστάσεων.

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ