Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι σήμερα το πρωί, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος», προσήλθαν συνολικά σαράντα τρεις πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και δέκα φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι ασθενείς έλαβαν αγωγή και όπως διαπιστώθηκε από τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε νοροϊό. Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού ωστόσο ο οποίος εμφανίζει υπερμεταδοτικότητα, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έθεσε άμεσα σε ισχύ μέτρα και περιορισμούς, αντίστοιχα με την περίοδο της πανδημίας.
Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αντώνης Παπαδάκης, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα αναλύσεων κοπράνων. Για τον νοροϊό, είπε ότι έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικός στις επιφάνειες και το δεύτερο η μεταδοτικότητα του. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ένα πολύ μικρό ιικό φορτίο της τάξης των δεκαοκτώ σωματιδίων του ιού, μπορούν να κολλήσουν κάποιον. Είναι ένα πολύ δυνατό παθογόνο από πλευράς μετάδοσης. Ευτυχώς τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, πλην όμως χρειάζεται ενυδάτωση», εξήγησε ο κ. Παπαδάκης. Τις επόμενες ώρες ο ΕΟΔΥ αναμένεται να στείλει λεπτομερή ενημέρωση προς το νοσοκομείο Χανίων και την διεύθυνση δημόσιας υγείας.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Μπέας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα δύο πρώτα δείγματα που ελέγχθησαν με τη μέθοδο pcr αφορούν σε νοροϊό και περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ΤΕΠ του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα είχαμε έντεκα επισκέψεις. Από τις δώδεκα και μέχρι τις οκτώ το πρωί είχαμε άλλες τριάντα δύο». Σύμφωνα με την παθολόγο, πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου κ. Ειρήνη Λαγουδάκη, «Ο νοροϊός είναι από τους πιο συνηθισμένους, απλά έτυχε να υπάρχει μεγάλη συρροή. Δεν είναι ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται, δεν είναι βακτήριο και δεν θα πρέπει όσοι προσβληθούν να πάρουν αντιβίωση. Είναι ένα αυτοπεριοριζόμενο νόσημα , συνήθως τα συμπτώματα κρατάνε τρεις μέρες. Δεν υπάρχει λόγος αντιβιοτικής κάλυψης, απλά χρειάζεται μια καλλιέργεια κοπράνων, γιατί μέσα σε αυτά τα περιστατικά μπορεί να τύχει να είναι κάτι βακτηριακό».
Αρχικά υπήρξε υποψία μικροβιακής γαστρεντερίτιδας από κατανάλωση τροφής ή νερού, κάτι που δεν επαληθεύτηκε καθώς τα αποτελέσματα εξετάσεων έδειξαν νοροϊό. Η πρώτη έρευνα της επιτροπής λοιμώξεων δείχνει ότι τα περιστατικά προέρχονται από διαφορετικές περιοχές των Χανίων και πως τα περισσότερα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18 – 23 ετών.
Στο νοσοκομείο Χανίων βρέθηκε σήμερα ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αριστομένης Αντωνιάδης ο οποίος συναντήθηκε με φοιτητές οι οποίοι προσήλθαν με συμπτώματα στο νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς και με την διοίκηση.
Η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας οδήγησε την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος των Χανίων στην άμεση λήψη μέτρων, για να αποφευχθεί πρωτίστως η μετάδοση του ιού σε νοσηλευόμενους. Το επισκεπτήριο απαγορεύεται, οι διευθυντές των κλινικών θα αποφασίζουν για την ανάγκη συνοδών, ενώ επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και αντισηπτικών.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων κ. Ειρήνη Λαγουδάκη συστήνει καλή υγιεινή ενώ τονίζει ότι δεν απαιτείται εξειδικευμένη νοσηλεία όσων προσβάλλονται από γαστρεντερίτιδα.