Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Τι κρύβεται κάτω από την πλατεία Μαρκοπούλου στην Δημοτική Αγορά Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή το έργο ανακατασκευής του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ο πρώην προιστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, με άρθρο του στον ομάδα στο facebook, «Χανιά Παλιές Φωτογραφίες» παρουσιάζει την εικόνα που είχε ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν γκρεμιστούν τα ενετικά τείχη και μπαζωθεί η τάφρος.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδριανάκης «υπάρχουν τρόποι για την ανάδειξη και της Δημοτικής Αγοράς και του θαμμένου προμαχώνα, είτε πλήρως, είτε μερικώς, είτε σε υπόγειο με την πλατεία από πάνω», όμως παράλληλα αναρωτιέται για το αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Αναλυτικότερα στο άρθρο του ο κ. Ανδριανάκης αναφέρει:

«Αν αφαιρέσουμε λίγα μέτρα από την κορυφή του προμαχώνα Piata Forma, αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία σώζονται κάτω από τη Δημοτική Αγορά και τη συνεχόμενη προς τα ανατολικά πλατεία Μαρκοπούλου.

Για την ακρίβεια η βόρεια παραστάδα της ανατολικής πόρτας (των κρεοπωλείων) είναι ακριβώς στη γωνία που σχηματίζει ο προμαχώνας με το ευθύγραμμο τμήμα (cortina) προς τον προμαχώνα Santa Lucia ανατολικά, που βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια να περνά από την αυλή του Α΄ Γυμνασίου.

Η Πλατεία Μαρκοπούλου, όπως ήταν το 1902 (φωτογραφία G.Gerola).

Και εδώ, όπως και από τη δυτική πλευρά, η τάφρος μπαζώθηκε για να δημιουργηθούν πλατείες γύρω από την Αγορά. Από τη δυτική πλευρά έχει αναδειχτεί το άνω μέρος του προμαχώνα, όταν πριν από κάμποσα χρόνια ο Δήμος επιχείρησε να τοποθετήσει ένα σιντριβάνι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο μνημείο και χρειάστηκε να επέμβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πολλές φορές έχω πει πως υπάρχουν τρόποι για την ανάδειξη και της Δημοτικής Αγοράς και του θαμμένου προμαχώνα, είτε πλήρως, είτε μερικώς, είτε σε υπόγειο με την πλατεία από πάνω. Και να ανακτηθούν και οι τεράστιοι υπόγειοι χώροι (Casamate), που σώζονται στο εσωτερικό του και φιλοξενούσαν τα κανόνια.

Εδώ πάνω είναι κτισμένη η Δημοτική Αγορά. Σώζεται ακέραιο κάτω από τις πλατείες, που την περιβάλλουν. Η νότια είσοδος της Αγοράς είναι στο μέσο του τείχους αριστερά και η ανατολική ακριβώς στη γωνία του προμαχώνα με το ευθύγραμμο τμήμα, στην Πλατεία Μαρκοπούλου. (Φωτογραφία G.Gerola 1902).

Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται όραμα και πολιτική βούληση, δεν είναι δύσκολο κατά τα άλλα. Δεν γνωρίζω τι προτείνει για τον περιβάλλοντα χώρο η μελέτη που υλοποιείται, θέμα για το οποίο είχαμε διαφωνήσει τότε ως 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι μέσα στις υποχρεώσεις των μελετητών η επανεξέτασή του.

Θα ήταν κρίμα να χαθεί η ευκαιρία για μια έρευνα του μνημείου και μια προσπάθεια, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε στάδια, ώστε να μην διαταραχτεί η ζωή της πόλης και να υπάρξει ευρύτερος σχεδιασμός και προγραμματισμός αποφάσεων και ενεργειών.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Σε μια πόλη όπου ακόμη και οι οχυρώσεις του Michele Sanmicheli θεωρούνται διαχρονικά καταλληλότερες  για χώροι στάθμευσης αντί να αναδειχτούν, είναι νομίζω κάτι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, όταν κάποτε αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες.»

πηγή: flashnews.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ