Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας είναι στην Κρήτη | ΦΩΤΟ

ΧΑΝΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αποστολή στον Γουργούθακα Χανίων, το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας και το δεύτερο βαθύτερο των Βαλκανίων ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, φέρνοντας στην επιφάνεια πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα για τη ζωή κάτω από τη γη και επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της ελληνικής σπηλαιολογικής κοινότητας.

Ανάβαση στα 1.600 μέτρα στα Λευκά Ορη και μετά κατάβαση στα 1.208 μέτρα στα έγκατα της γης. Σκοτάδι, κρύο, υγρασία στο 100%, αλλά και υπόγειες λίμνες, φαράγγια, καταρράκτες και η μοναδική, απόκοσμη αίσθηση ότι πατάς σε μέρη που ποτέ δεν έχει πατήσει άνθρωπος.

Το σπηλαιοβάραθρο Γουργούθακας βρίσκεται στην τοποθεσία Ατζίνες των Λευκών Ορέων και ένας από τους στόχους της φετινής αποστολής ήταν η επιφανειακή έρευνα σε μια περιοχή 3,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων για νέα και ήδη γνωστά σπήλαια. Παράλληλα η ομάδα εξερεύνησε και το διπλανό σπήλαιο Λιοντάρι, που έχει βάθος 1.110 μέτρα.

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος που κατεβαίνουμε. Του χρόνου ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε ακόμα πιο βαθιά», λέει στον «Ε.Τ.» ο επικεφαλής της αποστολής, διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος. «Η αίσθηση κάθε φορά είναι μοναδική. Πάμε σε μέρη ανεξερεύνητα από τον άνθρωπο και αντικρίζουμε υπόγεια φαράγγια, στολισμένους θαλάμους, εντυπωσιακούς καταρράκτες. Δεν νομίζω πως είναι εύκολο να περιγραφεί το δέος που αισθάνεσαι».

Οπως μας λέει, η κατάβαση στα πρώτα 700 μέτρα διαρκεί 3 με 4 ώρες, αλλά η ανάβαση είναι πιο απαιτητική και χρονοβόρα και απαιτεί 5 με 6 ώρες. Η κατασκήνωση στήθηκε σε μια οριζόντια αίθουσα στα 650 μ., ενώ το νερό για τις ανάγκες της αποστολής έφερναν μέλη της ομάδας από άλλο σπήλαιο, όπου κατέβαιναν στα 30 και στα 60 μέτρα βάθος.

Μία από τις εργασίες εντός του σπηλαίου ήταν η έρευνα για µικροπλαστικά και για ισότοπα οξυγόνου, καθώς και για την προέλευση των νερών, αν δηλαδή προέρχονται από ποτάµι ή από τα χιόνια και αν συνδέονται µε το Λιοντάρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα άφησε θερμόμετρα μέσα στο σπήλαιο, για να καταγραφούν οι θερµοκρασίες στη διάρκεια όλου του χρόνου.

Χορηγία για drone

Τώρα η ομάδα έχει βάλει έναν ακόμα μεγαλύτερο στόχο: Την εύρεση χορηγών για την αγορά ενός drone για τη μεταφορά του νερού, του εξοπλισμού και των τροφίμων από την είσοδο των σπηλαίων, καθώς πρόκειται για μια επιχείρηση ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα, η οποία ξεκινά μήνες πριν με προκαταρκτικές αποστολές.

Οπως σημειώνουν τα μέλη της αποστολής, «μέχρι την έναρξη της φετινής αποστολής γνωρίζαμε ότι υπάρχουν 51 σπήλαια σε μια έκταση 3,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τον Γουργούθακα. Κατά τη διάρκεια των μόλις 3 εξορμήσεων που κάναμε επισκεφθήκαμε 30 από αυτά, εκ των οποίων τα 9 είναι καινούργια ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 60 !!! Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην περιοχή των Λευκών Ορέων έχουν βρεθεί περίπου 1.400 σπήλαια. Αραγε είναι κάποιο από αυτά βαθύτερο από τον Γουργούθακα; Ο χρόνος θα δείξει!»

Η αποστολή

Για τρίτη συνεχή χρονιά η αποστολή «Γουργούθακας-Λιοντάρι 2024» διοργανώθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Κοινότητα με την υποστήριξη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σπηλαιολογικών συλλόγων. Συνολικά συμμετείχαν 40 σπηλαιοεξερευνητές, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες από Σερβία, Κροατία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Πολωνία, Νορβηγία και Μ. Βρετανία. Η πρώτη ανακοίνωση των επιστημονικών ευρημάτων έγινε στα Πεμόνια Αποκορώνου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αποκορώνου.

WI-FI ΣΕ 700 ΜΕΤΡΑ ΒΑΘΟΣ

Τα μέλη της πολυμελούς ομάδας έστησαν μόνιμο αρμάτωμα στα δύο βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας, έκαναν αναρρίχηση σε υπόγειο καταρράκτη και κατάφεραν για πρώτη φορά, εκτός από τηλεφωνική γραμμή, να έχουν και Ιντερνετ στα 700 μέτρα βάθος! «Είχαμε Wi-Fi καλύτερο από ό,τι στην επιφάνεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επικοινωνία και την ασφάλεια των μελών. Βάλαμε ρούτερ στην επιφάνεια και ασχολήθηκαν συστηματικά τέσσερα μέλη της ομάδας που ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες. Το 2022 είχαμε πετύχει τηλεφωνική σύνδεση στα 200 μέτρα», εξηγεί ο κ. Βαξεβανόπουλος.

ΧΑΝΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ «ΣΙΦΩΝΙ»

Οπως λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Βαξεβανόπουλος, του χρόνου θα επιχειρήσουν να βουτήξουν στο «σιφώνι» (σ.σ: μικρή λίμνη με νερό) που βρίσκεται στον πυθμένα του σπηλαίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει παγκοσμίως, καθώς και να εξερευνήσουν νέες συνέχειες των σπηλαίων. Επίσης, θέλουν να συνεχίσουν τη χαρτογράφηση στο Λιοντάρι ψάχνοντας για νέα, ακόμα μεγαλύτερα βάθη. Κάτι διόλου απίθανο δεδομένης της πλούσιας γεωμορφολογίας του υπεδάφους. Αλλωστε, τα Λευκά Ορη είναι µαζί µε τη Χαβάη οι περιοχές που έχουν τη µεγαλύτερη συγκέντρωση σπηλαίων στον κόσµο.

eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ