Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Από πού έρχονται τα βουητά που έχουν αναστατώσει τους Χανιώτες

βουητά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανάστατοι είναι τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι από τα Χανιά έως την Κίσσαμο. Ένας  παράξενος θόρυβος ακούγεται στα ανατολικά του κόλπου της Κισσάμου αλλά και σε περιοχές των Χανίων, όπως ο Γαλατάς, το Καλαμάκι και η Αγία Μαρίνα και μοιάζει με βοή σεισμού έχοντας αναστατώσει τους κατοίκους, ίσως να προέρχεται από τις έρευνες που έγιναν πριν από λίγες μέρες στο ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου.

Το προηγούμενο διάστημα λοιπόν πραγματοποιήθηκαν συνδυαστικές μελέτες εφαρμοσμένης και έρευνας υποδομής από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Αντίμηλος και πέριξ νησίδες) το οποίο αποτελεί ένα από τα 4 ενεργά που βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο, μαζί με τα Μέθανα, τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., κλιμάκιο ερευνητών αποτελούμενο από τους: Δρ Γ. Βουγιουκαλάκη, Ηφαιστειολόγο και Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων, Δρ Χρ. Κανελλόπουλο του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών και Ηλ. Κουφόγιαννη από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων, μετέβη και εργάσθηκε στην περιοχή από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου 2021.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ έκανε χαρτογράφηση και δειγματοληψία από τους σχηματισμούς της νήσου Αντιμήλου, του νεότερου ηφαιστειακού κέντρου της περιοχής, για την εκπόνηση του γεωλογικού χάρτη και την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου του χώρου.

Το kriti360 επικοινώνησε με τον τον κ.Γιώργο Βουγιουκαλάκη, Δρ Ηφαιστειολόγος και ερευνητής ΕΑΓΜΕ, ο οποίος ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θόρυβοι να προέρχονται από τις έρευνες στην Μήλο. Όπως τόνισε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ερευνητικού κλιμακίου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.  “Αποκλείω οι αιτία των θορύβων στα Χανιά να προέρχονται από τις συγκεκριμένες έρευνες στην Μήλο. Αφενός διότι ήταν, έρευνες πεδίου με χαρτογράφηση και δειγματοληψία δίχως να γίνει κάποιο είδος εκσκαφής και αφετέρου διότι όπως αποδείχθηκε το ηφαίστειο της Μήλου βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία” .

Όπως εκτίμησε δε, το πιθανότερο αίτιο που προκαλεί το φαινόμενο, είναι η καθίζηση πετρωμάτων ασβεστόλιθου, είτε από τη διάβρωση του εδάφους είτε από άλλες αιτίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε αυτή είναι η αιτία στο 99% ανάλογων περιπτώσεων.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ