Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Χρυσάφι 250 δισ. σε κοιτάσματα Κρήτης – Ιουνίου – Ηπείρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, χαρακτηρίζεται από την ΕΔΕΥΕΠ ως “η πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου”.

 Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 22 χρόνια (στην Ζίτσα των Ιωαννίνων) και η πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου μετά από 43 χρόνια (στον Πρίνο) παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης σε ορίζοντα λίγων μηνών, παράλληλα με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, την περασμένη εβδομάδα από το πλοίο Sanco Swift.

Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών. Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση των ερευνών, στηριζόμενοι αφενός στα σεισμικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί τα προηγούμενα χρόνια στις εν λόγω περιοχές αλλά και στα “γεωλογικά ανάλογα” με γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Ιταλία) όπου έχουν εντοπιστεί ή υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο βεβαιότητα θα υπάρξει μόνο μετά από γεωτρήσεις.

   Με τα τωρινά δεδομένα οι εξελίξεις ανά περιοχή ενδιαφέροντος διαμορφώνονται ως εξής:

-Στον Πρίνο όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει η μοναδική εκμετάλλευση πετρελαίου στον ελληνικό χώρο, η Energean που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προχωρά στην εγκατάσταση νέας θαλάσσιας εξέδρας για την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα “Έψιλον”, εκτιμώμενου μεγέθους 23 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση εξέδρας μετά τη δεκαετία του ’70, επίσης στην ίδια περιοχή.

-Η Energean έχει επίσης τα δικαιώματα έρευνας στα Ιωάννινα, όπου εφόσον εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες θα προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά το 2001 (οι προηγούμενες είχαν γίνει το 2000 στα Ιωάννινα και την Αχαΐα). Εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Σύμφωνα με την εταιρεία η περιοχή (όπως προκύπτει από τις σεισμικές έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί) είναι ανάλογη με την περιοχή Δελβίνου της Αλβανίας όπου έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου.

-Στην θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy επίκειται η έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση το 2024.

-Στην περιοχή 2 του Ιονίου έχουν ξεκινήσει οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες το αποτέλεσμα των οποίων, ομοίως, θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση το 2024. Τα δικαιώματα έρευνας στην περιοχή ανήκουν κατά 75 % στην Energean και 25 % στην Helleniq Energy. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ενδιαφέρον για την εν λόγω περιοχή είναι ευρύτερο καθώς γειτνιάζει με περιοχή της Ιταλίας για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Edison, η οποία εν τω μεταξύ έχει εξαγοραστεί από την Energean.

-Στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου). Αναμένεται η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την έναρξη της εκμετάλλευσης.

-Τέλος η θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, χαρακτηρίζεται από την ΕΔΕΥΕΠ ως “η πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων”. Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με στόχο την πρόσκτηση 11,000 km δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, η ερμηνεία των οποίων θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα. Η ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στο 2025 και χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους στην περιοχή, ενώ η έναρξη της παραγωγής, εφόσον εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα αναμένεται στα μέσα του 2026. Τα δικαιώματα έρευνας ανήκουν στην Κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy (70-30 %).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστας Σκρέκας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενεργειακή κρίση, τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, αλλά και για τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για την ενεργειακή πολιτική που την χαρακτήρισε «πολυεπίπεδη».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει μία πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική, που αυξάνει και θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε αρχικά.

Για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και την ενεργειακή επάρκεια είπε πως, «εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα με καλή ποιότητα, θα έχουμε όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας από φυσικό έριο, της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άρα υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, γι΄ αυτό μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επενδύουν πολύ σημαντικά ποσά, γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αέριων υδρογονανθράκων».

Πότε προγραμματίζονται αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις;

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως, «αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα ξεκινήσει μία δοκιμαστική γεώτρηση στη στεριά, στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου εκεί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρούμε αέριους υδρογονάνθρακες, δηλαδή φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Αλβανία, ήδη υπάρχει δραστηριότητα και έχουν βρει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί σε έναν χρόνο θα έχουμε μία δοκιμαστική γεώτρηση και οι επόμενες που προσδοκούμε να έχουμε αφορούν στα μεγάλα πεδία στην νοτιοδυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο και τα πεδία του Ιονίου».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρωπαϊκής αρωγής για το φυσικό αέριο.

«Σε ό,τι αφορά στην ελληνική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία κατέθεσε τον προηγούμενο Μάρτιο, έχουμε συντονιστεί 15 κράτη μέλη. Καταρχάς τέσσερα μέλη, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πρότασης αυτής, με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή  επιτροπή και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 11 μέλη που έχουν προσαρτηθεί σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας να κατατεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή μία πρόταση κανονισμού και ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες που πιστεύουν ότι θα μειωθεί η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, να ενεργοποιηθούν κάποιοι μηχανισμοί. Πρέπει να συνολικά να αποφασίσουμε γι΄ αυτό. Έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να στηρίξουμε το νοικοκυριό γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά, ώστε να θερμάνουν το σπίτι τους», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

«Έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε  να διατηρήσουμε την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που είναι βασικό προαπαιτούμενο για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας στο επόμενο διάστημα που θα μας δώσει τα έσοδα προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχουμε προτεραιότητα το σπίτι και την επιχείρηση απέναντι στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια εφόσον δούμε ότι συνεχίζεται αυτή η αύξηση και στις αντλίες και εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», συμπλήρωσε αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ