ΚΡΉΤΗ
Λεοντόψαρο στα δίχτυα Κρητικού ψαρά
Σχεδόν οχτώ μήνες μετά την εμφάνιση που έκανε ένα λεοντόψαρο στα νερά του Μακρύ Γιαλού, ένα δεύτερο ψάρι πιάστηκε στα δίχτυα επαγγελματία ψαρά στις αρχές Μαρτίου στην περιοχή Πρασονήσια του Γούδουρα αυτή τη φορά.
Όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι ο Νίκος Εικοσιπεντάκης, κάτοικος Γούδουρα και συνεργάτης του περιοδικού Boat & Fishing που ανέδειξε το θέμα, το δηλητηριώδες ψάρι που φαίνεται στη φωτογραφία, πιάστηκε σε βάθος 35 μέτρων, ενώ ο ψαράς που το εντόπισε ενημέρωσε και το παρέδωσε τις αρμόδιες αρχές.
Το ψάρι βρίσκεται στο Αλιευτικό Ινστιτούτο του ΕΛΚΕΘΕ όπου θα γίνουν αναλύσεις για να μελετηθεί η εξάπλωση και η συμπεριφορά του συγκεκριμένου είδους. Μέχρι τώρα και μετά την εμφάνιση του πρώτου ψαριού στον Μακρύ Γιαλό έχουν εντοπιστεί ακόμα 2-3 σε περιοχές νότια του Ηρακλείου. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ψαράδες οι οποίοι πρώτοι έρχονται σε επαφή και η βασική οδηγία που δίνεται σε περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από λεοντόψαρο είναι να βάλει το σημείο σε πολύ ζεστό νερό. Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ένα λεοντόψαρο μπορεί να επικοινωνεί με το Αλιευτικό Ινστιτούτο του ΕΛΚΕΘΕ και την κ. Νότα Περιστεράκη στα τηλ: 2810 337830 και 2810 337818
Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και δηλητηριώδη που κολυμπούν στις θάλασσες αυτού του πλανήτη και έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες της Μεσογείο μετά τη διάνοιξη της νέας Διώρυγας του Σουζε. Παρότι βρώσιμο, αν κάποιον τον τρυπήσουν τα αγκάθια του, και στη περίπτωση που είναι αλλεργικός, το τσίμπημα μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Στην περίπτωση που δεν είναι κάποιος αλλεργικός, το τσίμπημα του πονάει τρομερά και ο πόνος διαρκεί ακόμα και μήνες.
Το λεοντόψαρο τρέφεται αποκλειστικά με γόνο ενώ το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν έχει κανένα φυσικό εχθρό εκτός από τον άνθρωπο. Μάλιστα στις ακτές της Αμερικής που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, το κράτος επιδοτεί με το κομμάτι κάθε λεοντόψαρο που αλιεύεται ενώ υπάρχουν οργανώσεις που ψαρεύουν το λεοντόψαρο και ταΐζουν καρχαρίες. Ο λόγος είναι για να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να προσθέσουν αυτό το είδος στην τροφική συνήθεια του καρχαρία καταπολεμώντας έτσι την αλόγιστη αναπαραγωγή του.
Πηγή: cretapost
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε