Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Πώς θα διώξετε το γλοιοσπόριο από τις ελιές σας;

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Και στα ελαιόδεντρα της Κρήτης έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του το γλοιοσπόριο, μία από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τις ελιές, γνωστό και ως «ανθράκωση της ελιάς».

Η αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου στην καλλιέργεια της ελιάς είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους για να αποφύγουμε τα προβλήματα και να έχουμε μία αξιόλογη παραγωγή ελιών και ελαιολάδου. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα της προσβολής από γλοιοσπόριο, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με βιολογικό τρόπο.

Τονίζεται πως, την περίοδο του χειμώνα, ο μύκητας του γλοιοσπόριου επιβιώνει είτε στους καρπούς που έχουν προσβληθεί και έχουν πέσει στο έδαφος ή στους προσβεβλημένους καρπούς που παρέμειναν πάνω στα ελαιόδεντρα και δεν συγκομίστηκαν.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της προσβολής από γλοιοσπόριο στην ελιά;

Το γλοιοσπόριο προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη και κυρίως τους καρπούς της ελιάς. Σε συνθήκες έντονης προσβολής, τα φύλλα αρχίζουν σταδιακά να κιτρινίζουν, στη συνέχεια να καρουλιάζουν και να πέφτουν. Την περίοδο της άνοιξης, οι ανθοταξίες αρχίζουν να κοκκινίζουν και να ξεραίνονται, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής. Πάντως, τα εντονότερα συμπτώματα προσβολής από την ασθένεια του γλοισπόριου εντοπίζονται στους καρπούς που αρχίζουν να ωριμάζουν την περίοδο του φθινοπώρου. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται αρχικά χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες πάνω στους καρπούς της ελιας που στη συνέχεια αναπτύσσονται σε όλο το μέρος του καρπού, με αποτέλεσμα ο ώριμος καρπός να σαπίζει και να πέφτει στο έδαφος ή παρατηρείται αφυδάτωση και μουμιοποίηση του καρπού πάνω στο ελαιόδεντρο. Το ελαιόλαδο που προέρχεται από προσβεβλημένους καρπούς από γλοιοσπόριο είναι υποβαθμισμένης ποιότητας, με ένα κοκκινωπό χρώμα, υψηλή οξύτητα και χαμηλή περιεκτικότητα των πολύτιμων αρωματικών πολυφαινολών.

 

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ανθράκωσης στις ελιές;

Η ανάπτυξη του γλοιοσπόριου ευνοείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας περίπου 12-25°C. Η δημιουργία πληγών στα δέντρα κατά την περίοδο της ελαιοσυλλογής ή μετά από χαλάζι, ενισχύει την ανάπτυξη των μολυσμάτων της ασθένειας. Η προσβολή από την ασθένεια του γλοιοσπόριου γίνεται εντονότερη σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες ή σε ελαιώνες που δεν έχουν κλαδευτεί, καθώς επικρατούν υγροθερμικές συνθήκες και κακός αερισμός. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ασθένεια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και σημαντικές προσβολές στα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο της ανθοφορίας την άνοιξη, καθώς και στις αρχές τους φθινοπώρου που ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει πλησιάζοντας στην εποχή της συγκομιδής. Η ανάπτυξη της ασθένειας συναντάται στις περισσότερες ελληνικές ποικιλίες όπως στη Λιανολιά Κερκύρας, στην Κορωνέικη, στην Αμφίσσης και στην Καλαμών.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά το γλοιοσπόριο της ελιάς;

Για την αντιμετώπιση του γλοισπόριου με οικολογικό τρόπο πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων:

  1. Κλάδεμα των δέντρων ελιάς κάθε χρόνο

Βασικός παράγοντας για την προληπτική αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου είναι το καλό κλάδεμα που πρέπει να γίνεται στην ελιά κάθε χρόνο προκειμένου να έχουμε καλό αερισμό που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας του γλοιοσπόριου.

  1. Χρήση σκευασμάτων χαλκού

Ο ψεκασμός του φυλλώματος της ελιάς με χαλκούχα σκευάσματα λίγο πριν την άνθιση κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου όταν όταν ο καρπός της ελιάς αρχίζει να ωριμάζει, ενισχύει την προστασία των ελαιόδεντρων από την ασθένεια του γλοιοσπόριου. Σε συνθήκες έντονης προσβολής από γλοιοσπόριο την περίοδο του φθινοπώρου θα πρέπει να γίνεται και ένας δεύτερος φθινοπωρινός ψεκασμός περίπου 2-3 βδομάδες μετά τον πρώτο ψεκασμό, σε κάθε περίπτωση 3 βδομάδες πριν την έναρξη της συγκομιδής.

Πηγή: mistikakipou

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version