ΚΡΉΤΗ
Μοναδική συνταγή: Χοιρινό στη κατσαρόλα με κρητικό σταμναγκάθι!
Την συγκεκριμένη συνταγή με βάση το χοιρινό την «απογειώνει» το σταμναγκάθι! Ο «βασιλιάς» των άγριων χόρτων όπως το χαρακτηρίζουν οι κρητικοί, που ενδημεί από τις κορυφές του Ψηλορείτη ως τις παραλίες του νησιού, χαρίζει ξεχωριστές γαστρονομικές αισθήσεις με την μοναδική του νοστιμιά!
Αν και ελαφριά πικρό για τις προτιμήσεις κάποιων, είναι αποδεδειγμένα γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και δένει άψογα με το κρέας και τα υπόλοιπα συστατικά… Αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο χόρτο, Σαββάτο πηγαίνετε για ψώνια και την Κυριακή αφιερώστε μερικές ώρες στη κουζίνα ώστε να «ανακαλύψτε» την γαστρονομική του αξία μέσα από την παρακάτω αυθεντική κρητική συνταγή!
Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό χοιρινό (λαιμό)
½ κιλό σταμναγκάθι Κρήτης
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ ματσάκι άνιθο
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 λεμόνια
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι φρεσκοκομμένο
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τον χώρο εργασίας μας στη κουζίνα…
Ξεκινάμε την εκτέλεση της συνταγής με το να πλύνουμε πάρα πολύ καλά (2-3 φορές) το σταμναγκάθι ώστε να φύγουν τα χώματα (αν υπάρχουν μαύρα φύλλα τα πετάμε!). Μετά κόβουμε σε κομμάτια το χοιρινό (περίπου 2 εκατοστά), σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και αρκετά πιο ψιλοκομμένο τον άνιθο ενώ στύβουμε και τα λεμόνια μας.
Σε μια κατσαρόλα μεγάλους μεγέθους ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδα και το ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε καλή θερμοκρασία και να ρίξουμε για σωτάρισμα το κρέας. Μετά από λίγα λεπτά που θα έχει ροδίσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τις ροδέλες κρεμμυδιού και το θυμάρι. Τα αφήνουμε όλα μαζί σωταριστούν για 3 περίπου λεπτά και «σβήνουμε» με ελαφρύ λευκό κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και προσθέτουμε ξανά λίγο αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να καλύψει το χοιρινό. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία της εστίας και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ½ ώρα, ελέγχοντας συχνά την κατσαρόλα για το αν έχει υγρά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το σταμναγκάθι, τον φρέσκο άνιθο και βράζουμε για ακόμη 10 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε λίγο λεμόνι και τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία…
Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το απολαύσετε με λίγο ακόμη λεμόνι ή φρεσκοκομμένο πιπέρι ανάλογα με το γούστο σας!
-
ΚΡΉΤΗ16 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ