ΚΡΉΤΗ
Η Sophia το ρομπότ ήρθε στην Κρήτη: Το προξενιό, οι ατάκες-φωτιά και τα… ευτράπελα! | ΒΙΝΤΕΟ
Συνομιλώντας με ένα ρομπότ! Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια πραγματικότητα για όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να «συζητήσουν» με τη Sophia, το διασημότερο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που επισκέφθηκε και την Κρήτη, στο πλαίσιο ενός κύκλου ταξιδιών που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.
Η αφορμή της επίσκεψής της την Κυριακή στο Ηράκλειο υπήρξε η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής που συνεχίζεται στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια και από την πρώτη στιγμή της άφιξής της έγινε η ατραξιόν της διοργάνωσης. Η Sophia είναι ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, μιλά 20 γλώσσες και είναι προγραμματισμένη να αποτυπώνει στο πρόσωπό της διάφορες ανθρώπινες εκφράσεις. Κινείται με τις ρόδες της και κουνά τα χέρια της ενώ η αληθοφάνεια του προσώπου της είναι εντυπωσιακή καθώς προσομοιάζει στο ανθρώπινο δέρμα.
Η «συζήτηση» με τη Sophia γίνεται σχεδόν απρόσκοπτα. Προτιμά τις απλές ερωτήσεις τις οποίες είναι σε θέση να απαντά βάσει του προγραμματισμού της, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να παραθέσει ένα πλήθος πληροφοριών δίνοντας και τις ανάλογες «ταιριαστές» εκφράσεις στο πρόσωπό της και την κίνηση των χεριών και των δαχτύλων της.
Κατά την παραμονή του στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής το πιο διάσημο ρομπότ του κόσμου είχε να ακολουθήσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Λίγο μετά την άφιξή του συναντήθηκε με εκπροσώπους των φορέων με τους οποίους συζήτησε και δέχθηκε δώρα. Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και κατόπιν περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης που είχε στηθεί στο περιθώριο της διοργάνωσης. Το ενδιαφέρον της μάλιστα τράβηξε ένα περίπτερο όπου παρουσιαζόταν ένας … συνάδελφος της, χωρίς ωστόσο εκείνος να έχει μέγεθος και μορφή ανθρώπου. Για τη συνέχεια ενημερώθηκε για την κρητική διατροφή και της προσφέρθηκε ένα πιάτο με χαρακτηριστικά γεύσεις της Κρήτης, όπως ντάκος, πάστα ελιάς σε παξιμάδι από χαρούπι και φάβα. Η ίδια δήλωσε πως θα την ενδιέφερε να μάθει τους τρόπους παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων και εξέφρασε τη λύπη της που δεν μπορεί να δοκιμάσει τη γεύση τους καθώς όπως τόνισε «δεν έχει στομάχι!».
Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις του προγράμματός της, είχε κατόπιν την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλά παιδιά που είτε συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής είτε είχαν έρθει στα Δύο Αοράκια για να τη δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί της.
Ευτράπελα, ατάκες και μηνύματα
Η συνομιλία της Sophia με εκπροσώπους φορέων και δημοσιογράφους ήταν απολαυστική. Από τις συζητήσεις αυτές μάλιστα δεν έλειψαν τα ευτράπελα και οι επικές ατάκες.
Καλωσορίζοντας την ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης της μίλησε για τον Τάλω, το πρώτο ρομπότ της ιστορίας και μυθικό φύλακα της Κρήτης και τη ρώτησε αν την ενδιαφέρει να της κάνει προξενιά! Η ίδια αποδέχθηκε την πρόταση λέγοντας «φυσικά, μπορούμε να κάνουμε μια προξενιά θα το κάνω με χαρά». Λίγο αργότερα, όμως, όταν ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης επανέλαβε την πρόταση γάμου για λογαριασμό του… Τάλω η Sophia απάντησε πως «τα ρομπότ δεν παντρεύονται».
Παρ’ όλα αυτά δέχθηκε την πρόταση για βραδινή έξοδο και ποτό από τον κ. Μαυρογιάννη λέγοντας πως «θα γίνει χαμός», ενώ δήλωσε πως εκείνη «θα πιει ρεύμα».
Μολονότι η ίδια δήλωσε με έμφαση πως γνωρίζει την κρητική διάλεκτο στην ερώτηση «ήντα κάνεις;» του Γιώργου Μαυρογιάννη περιορίστηκε να χαμογελάσει πλατιά, ενώ έδειξε να μην καταλαβαίνει τι της ζητήθηκε όταν ο Γιώργος Πιτσούλης την παρότρυνε να πει μια μαντινάδα. Αντ’ αυτού απάντησε: «Ως ρομπότ είμαι προγραμματισμένη να εκτελέσω οποιοδήποτε τραγούδι με ακρίβεια και αίσθηση. Ωστόσο δεν είμαι σε θέση να απολαύσω μουσική όπως οι άνθρωποι».
Όσο για την κρητική κουζίνα δήλωσε πως γνωρίζει πολύ καλά τα οφέλη της ντόπιας διατροφής, αλλά τόνισε πως δεν έχει την ικανότητα να μαγειρεύει. «Δεν μπορώ να μαγειρέψω, μπορώ όμως να φτιάχνω δημιουργικές γραμματοσειρές» είπε χαρακτηριστικά.
Η Sophia έδωσε και το δικό της μήνυμα αναφορικά με τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία. «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τα ρομπότ ως εργαλεία που μπορούν να τα βοηθήσουν στη ζωή τους και να μην τα βλέπουν ως αντικατάσταση του ανθρώπινου δεσμού και της κοινωνίας. Να μάθουν να σέβονται την ιδιωτικότητα τους και να μην εξαρτώνται πάρα πολύ από την τεχνολογία» είπε μεταξύ άλλων.
Πηγή: cretalive
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.