Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Χαμός με Κρητικό εργοδότη: Αντί για ψηφιακή κάρτα, ζητάει… δαχτυλικά αποτυπώματα!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πρώτα παρατράγουδα με την έλευση του νέου έτους από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποκαλύπτει στο neakriti.gr σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος δηλώνει πάντως υπέρμαχος του μέτρου, ώστε να καταπολεμηθεί επιτέλους το φαινόμενο της αδήλωτης- “μαύρης” εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μεγάλης ανώνυμης εταιρείας ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν την παρέμβαση του ΕΚΗ, όταν η εταιρεία τους, αντί για κάρτα, τους κάλεσε να δηλώνουν την παρουσία τους με… τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Ενώ μία άλλη μεγάλη επιχείρηση δεν επιτρέπει στους εργαζόμενούς της να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας τις πραγματικές ώρες που εργάζονται, αφού τους εξαναγκάζει να δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που “δείχνει” η κάρτα στο σύστημα “Εργάνη”!

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Βοργιάς δήλωσε: «Έχουμε κάτι παράξενα φαινόμενα, που μόνο στο Ηράκλειο τα βλέπουμε. Μια επιχείρηση, ενώ μιλάμε για κάρτα εργασίας, θέλει… δακτυλικά αποτυπώματα. Και ψάχνω να δω αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Έχουν έρθει σε μένα οι εργαζόμενοι και μου το έχουν καταγγείλει. Δε θέλουν σε καμία περίπτωση να ελέγχονται με το δακτυλικό αποτύπωμα. Θέλουν να δηλώνουν την παρουσία τους με κάρτα κανονικά. Αυτά μόνο στο Ηράκλειο γίνονται».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει: «Η Επιθεώρηση Εργασίας θέλει να ξέρει την είσοδο και την έξοδο του κάθε εργαζόμενου. Από ’κει και πέρα, ο τρόπος της συγκεκριμένης επιχείρησης έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα και είναι κάτι το οποίο και το ψάχνω. Εκεί που όλοι βάζουν την κάρτα, αυτή η επιχείρηση επιβάλλει το δακτυλικό αποτύπωμα… Τι να πω, είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους της επιχείρησης αυτής».

«Είμαστε υπέρ του μέτρου»

Αναφορικά με τη θέση του εργατικού κινήματος, ο Στέλιος Βοργιάς δηλώνει στην εφημερίδα μας: «Η αλήθεια είναι ότι για επιχειρήσεις με έναν εργαζόμενο είναι υψηλό το κόστος. Αλλά σίγουρα παντού πρέπει να εφαρμοστεί. Η θέση είναι θετική. Δηλαδή θέλουμε την άμεση εφαρμογή σίγουρα σε όλες τις επιχειρήσεις. Πάντως, εμείς θα προτιμούσαμε το μέτρο να ξεκινήσει σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις πρώτα και μετά να επεκταθεί και στις μικρότερες».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπου και εντοπίζονται μέχρι σήμερα τα πιο κραυγαλέα κρούσματα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και της επιβολής της αδήλωτης και “μαύρης” εργασίας, υπό το βάρος των επαπειλούμενων απολύσεων και της εργασιακής αβεβαιότητας.

Μάλιστα, η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ήταν πάγιο αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων σε ολόκληρη τη χώρα.

Υποχρεωτική η κάρτα σε 110 κατηγορίες επιχειρήσεων

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας από 1/1/2024 είναι υποχρεωτική σε 110 κατηγορίες επιχειρήσεων, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας του προσωπικού που απασχολούν. Με την επέκτασή της γίνεται ακόμη ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η υποδηλωμένη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες. Στην απόφαση δεν αναφέρονται ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων εντάσσονται, παρά μόνον οι ΚΑΔ ανά κλάδο.

Στην αναλυτική λίστα των επιχειρήσεων αποκαλύπτεται ότι με ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να λειτουργούν όχι μόνον τα αρτοποιεία, αλλά ακόμη και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 47.89), κέτερινγκ (ΚΑΔ 10.85), οινοποιεία (ΚΑΔ 11.02), κοσμηματοπωλεία (47.77), κ.ά.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις θα έχουν περίοδο προσαρμογής στην ψηφιακή κάρτα εργασίας ως τον Απρίλιο. Μέχρι τότε θα ελέγχονται μεν, αλλά δε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο για παραβάσεις. Από τον Απρίλιο και μετά θα επιβάλλονται και πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από 2 Μαΐου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου και από 13 Μαΐου 2024 για επιχειρήσεις σε βιομηχανία-λιανεμπόριο που απασχολούν ως 10 εργαζόμενους.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Τουρισμός και εστίαση πήραν νέα αναβολή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μετατίθεται για το τέλος του 2024 και πάντως μετά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται διευκρινίσεις, όπως:

– Σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει ΚΑΔ εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα από 1/1/2024, μέσα στο “ΕΡΓΑΝΗ” στα στοιχεία εργοδότη έχει την ένδειξη “Όχι”. Στην πράξη βγαίνουν εκτός συστήματος, με κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις αν συνεχιστεί η ένδειξη “Όχι” στην ένταξή τους.

– Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που βάσει ΚΑΔ εντάσσονται στη “βιομηχανία” (π.χ. ξυλουργοί) και απασχολούν 1-2 άτομα ως τεχνικό προσωπικό για τοποθετήσεις, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία στον χώρο της επιχείρησης και χωρίς να μπορεί να καταγραφεί η ώρα άφιξης και αποχώρησης από τον χώρο εργασίας.

– Πολλές επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που δεν ανήκει στις κατηγορίες της ψηφιακής κάρτας (π.χ. χονδρεμπόριο), αλλά έχουν υποκατάστημα με κύριο ΚΑΔ που εντάσσεται στην ψηφιακή κάρτα. Και εδώ θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις, καθώς στην απόφαση δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπόκειται όλη η επιχείρηση σε υποχρέωση ψηφιακής κάρτας ή μόνο το υποκατάστημα και διάφορα άλλα σοβαρά ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες κυβερνητικές λύσεις και παρεμβάσεις.

 

Με εντολή εργοδοσίας χτυπούν την κάρτα… αλλά δε σχολάνε

Στο μεταξύ, σε άλλη μία μεγάλη επιχείρηση του Ηρακλείου, ο Στέλιος Βοργιάς μέσα από ελέγχους που έχει κάνει, έχει διαπιστώσει καταστρατήγηση του μέτρου.

«Το μέτρο εφαρμόζεται παντού. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη περιστατικό σε μία επιχείρηση στο Ηράκλειο, όπου οι εργαζόμενοι, με εντολή της εργοδοσίας, δε χτυπάνε την κάρτα τους για όλες τις ώρες που δουλεύουν και έτσι δε φαίνονται οι υπερωρίες που κάνουν μετά το κανονικό ωράριο εργασίας. Έχουμε δηλαδή και τέτοια φαινόμενα, αλλά είναι λιγοστά. Διότι έτσι διακινδυνεύουν να υποστούν πρόστιμα και τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Δηλαδή, καλούνται οι εργαζόμενοι να μη χτυπάνε την κάρτα τους, για να δουλέψουν παραπάνω ώρες που είναι αδήλωτες. Πάντως, έχουν λιγοστέψει πολύ τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας χάρη στην ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ