ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Δεν είναι αυτοκτονία είναι κρατική δολοφονία» – Οργή για την αυτοκτονία του 72χρονου καρκινοπαθή στο Ηράκλειο | ΦΩΤΟ
Συγκλονίζει η ιστορία του γνωστού παλαιοβιβλιοπώλη του Ηρακλείου Ιωάννη (Πέτρου) Τουρνά – Επέλεξε τον θάνατο για να γλιτώσει από το μαρτύριο που του προκαλούσαν οι φρικτοί πόνοι – Δεν έβρισκε το φάρμακο της χημειοθεραπείας του και δεν άντεξε, υποστηρίζει η κόρη του
Πλήθος κόσμου βρίσκεται αυτή την ώρα στην Πλατεία των Λιονταριών για να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία που σημειώθηκε στο Ηράκλειο με τον 72χρονο καρκινοπαθή που έβαλε τέλος στην ζωή του γιατί δεν έβρισκε το φάρμακο για την χημειοθεραπεία και έχοντας φρικτούς πόνους.
Ειδικότερα, συγκλονίζει η ιστορία του γνωστού παλαιοβιβλιοπώλη του Ηρακλείου Ιωάννη (Πέτρου) Τουρνά, που σύχναζε για να πουλάει την πραμάτεια του στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου, και ο οποίος επέλεξε να πεθάνει για να μην ταλαιπωρείται από τους πόνους του καρκίνου και το ΕΣΥ… όπως έγραψε στο σημείωμα αυτοχειρίας του.
Η αγαπητή φυσιογνωμία ενός ευγενούς βιοπαλαιστή, που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα στις λαϊκές αγορές, είναι εντυπωμένη στη μνήμη πολλών Ηρακλειωτών, που τον συναντούσαν τα πρωινά του Σαββάτου. Ο 72χρονος όμως οδηγήθηκε να κάνει μια επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου, επιλέγοντας το δεύτερο, ως λύτρωση από τη βασανιστική αρρώστια του και την περιπέτεια να βρει φάρμακο για χημειοθεραπεία.
Ο 72χρονος Ιωάννης (Πέτρος) Τουρνάς επέλεξε τον θάνατο για να γλιτώσει από το μαρτύριο που του προκαλούσαν οι πόνοι της ασθένειας του καρκίνου, που πριν από δύο μήνες είχε διαγνωσθεί στον πνεύμονά του. Ταυτόχρονα ήταν και ο φροντιστής της συζύγου του, που ζούσε με άνοια στο ίδιο σπίτι, καθώς τα παιδιά του φαίνεται ότι ζουν εκτός Κρήτης.
Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, ο 72χρονος έστησε μια αυτοσχέδια αγχόνη στην αποθήκη του σπιτιού του και κρεμάστηκε.
Ο 72χρονος αυτοκτόνησε γιατί, όπως η κόρη του έκανε γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έβρισκε το φάρμακο της χημειοθεραπείας του και «χωρίς κάποια ψυχολογική υποστήριξη, τελικά δεν άντεξε… και αυτοκτόνησε εξαιτίας της ταλαιπωρίας και των φρικτών πόνων, που δεν μπορούσε να υποφέρει πια».
Ο 72χρονος άφησε σημείωμα, μέσα από το οποίο ζητούσε συγνώμη και την κατανόηση για την απόφαση που πήρε. Στο σημείωμα που άφησε αποχαιρετούσε παιδιά, εγγόνια και τους άλλους συγγενείς, έγραψε μεταξύ άλλων ότι δεν άντεχε τους πόνους και ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Την ίδια ώρα, επεσήμανε τη μεγάλη ταλαιπωρία που είχε υποστεί, καθώς δεν μπορούσε να κάνει ούτε την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα Pet Scan που υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για να διαπιστωθεί εάν είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος.
Η κόρη του με την ανάρτησή της ανέδειξε τον πατέρα της ως θύμα του διαλυμένου ΕΣΥ, που δεν είχε φάρμακο για θεραπεία εδώ και καιρό και ο καρκίνος επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχει φρικτούς πόνους. Η ιστορία του περιγράφεται δραματική, καθώς για καιρό αναζητούσε ο ίδιος να βρει φάρμακο σε έλλειψη για να το προσκομίσει στο Νοσοκομείο, προκειμένου να κάνει τη χημειοθεραπεία που είχε ανάγκη.
Βρύσαλης: «Αδιέξοδα λόγω πολιτικής του υπουργείου»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης με δήλωσή του κάνει λόγο για μια τραγωδία που δύσκολα κάποιος συναντά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μια τραγωδία από εκείνες που όμοιά τους δύσκολα θα συναντήσεις. Μια τραγωδία που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι πίσω από κάθε αριθμό στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κρύβονται άνθρωποι, οικογένειες, ιστορίες… Το τραγικό γεγονός αυτοκτονίας καρκινοπαθούς, που αναζητούσε μέρες ένα φάρμακο που απουσίαζε. Αναδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του φαρμάκου, όπου τα κέρδη των εταιρειών είναι τεράστια.
Σε αυτό το δημόσιο Σύστημα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, δε χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών και η αναζήτηση των φαρμάκων είναι και αυτή ατομική ευθύνη.
Είναι γνωστό ακόμα ότι τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στο ΠΑΓΝΗ δε λειτουργούν το απόγευμα εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού, τότε τα άδεια ράφια των φαρμακείων θα εναλλάσσονται με τα λίγο πιο γεμάτα. Τα οποία θα χρυσοπληρώνει ο λαός.
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την περίπτωση του 72χρονου: «Είχε βρεθεί το φάρμακο και είχε θεραπεία χθες»
Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χθες Τρίτη το απόγευμα, αναφέροντας: «Απλώς επειδή ακούστηκε πως την ευθύνη την έχει το ΕΣΥ λόγω της έλλειψης του φαρμάκου, δεν είναι απόλυτα ακριβές. Υπήρχε έλλειψη και είχαμε εξασφαλίσει μετά από παρέμβαση ποσότητα. Είχαμε κλείσει στον ασθενή στις 04/03 και εκείνος δεν προσήλθε και του είχαμε κλείσει νέο ραντεβού για σήμερα (σ.σ. χθες). Δεν υπάρχει Σύστημα Υγείας με Pet Scan. Άρα κάποια αναμονή υπάρχει. Το φάρμακο το λάμβανε ο ασθενής. Αν δεν το πήρε μία φορά, υπήρχε λόγω έλλειψης και είχε ειδοποιηθεί για το ραντεβού του. Δεν υπάρχει έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου, διορθώθηκε το πρόβλημα ακόμη και στην τιμή του», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι μετά από τρεις εβδομάδες το φάρμακο ήρθε και μάλιστα η πρώτη χημειοθεραπεία ήταν να γίνει προχθές.
Κρήτη: Συγκλονίζει το σημείωμα που άφησε ο καρκινοπαθής που αυτοκτόνησε
Πηγή: neakriti
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.