ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Γιατί «έκλεισαν» σήμερα τα Λιοντάρια
Μία εικόνα διαφορετική από τη σύνηθη αντικρίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ηρακλείου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου στο πιο εμβληματικό και πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, τα Λιοντάρια.
Περιμετρικά της κρήνης Μοροζίνι έχει τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πέτασμα σε θέση και ύψος όμως που δεν εμποδίζει τη θέαση του μνημείου ώστε να γίνει η ψηφιακή αποτύπωση των Λιονταριών η οποία έχει «διερευνητικό χαρακτήρα» όπως ανέφερε στο Cretalive η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βάσω Συθιακάκη.
«Βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποτύπωση των φθορών και ελέγχου διάγνωσης τυχόν προβλημάτων. Έτσι, για να γίνουν σωστά οι εργασίες, θα έπρεπε να περιφραχθεί ο χώρος ώστε να εργαστούν ανεμπόδιστα οι συντηρητές» λέει χαρακτηριστικά η ίδια.
Επίσης τόνισε ότι περιοδικά γίνονται ανάλογες εργασίες ώστε να ελέγχεται η κατάσταση του μνημείου και να επεμβαίνουν οι ερευνητές όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Εάν θα χρειαστούν περαιτέρω επεμβάσεις θα κριθεί αναλόγως τα αποτελέσματα της ψηφιακής αποτύπωσης.
Οι εργασίες ξεκίνησαν 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν ως τις 27 Οκτωβρίου και γίνονται στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου) με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
Στις εργασίες λαμβάνουν μέρος οι: Λεωνίδας Καραμπίνης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δημήτρης Μακρής, αναπληρωτής καθηγητής του αυτού τμήματος και η Χριστίνα Σακελλαρίου, διδακτορική φοιτήτρια.
Αντικείμενό του προγράμματος είναι η καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης του με ψηφιακά μέσα και η διεξαγωγή τεχνικών αναλύσεων, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις συντήρησης και συνολικής διαχείρισης για την προστασία του.
Οι εργασίες εκτελούνται σε τρεις χρονικές περιόδους και χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ. Ο πρώτος κύκλος εργασιών και συγκεκριμένα η σχεδιαστική αποτύπωση της παθολογίας του μνημείου, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους από προσωπικό της ΔΣΑΝΜ και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Ο δεύτερος κύκλος εργασιών θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους ενώ για την απρόσκοπτη εργασία των συντηρητών έχει γίνει προσωρινή διακοπή του νερού.
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε