Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ηράκλειο: Οι ήρωες πίσω από την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

νεογνά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Κοιτάς τα μικρά ανθρωπάκια πίσω από το τζάμι και νιώθεις δέος… Κάποια είναι τόσο μικροσκοπικά που χωρούν (ίσως και περισσεύουν) σε μία ανδρική χούφτα. Παλεύουν σαν γίγαντες μέσα στις θερμοκοιτίδες. Σαν κουκλάκια σε γυάλινες προθήκες. Είναι τόσο εύθραυστα που ασυναίσθητα κρατάς την ανάσα σου, μη τυχόν και ραγίσει το γυαλί.

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Μαχητές από την κοιλιά της μαμάς τους, την οποία αποχωρίστηκαν πολύ νωρίς άθελα τους… Μικρά λουλουδάκια που αγωνίζονται να ανθίσουν, με τις προσευχές και τις ευχές των γονιών τους, αλλά και  την αυταπάρνηση και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Φύλακες και φυλαχτά για χιλιάδες αγγελούδια.

Μονάδα Νεογνών Βενιζέλειο

Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Βενιζελείου, που μετράει σχεδόν 38 χρόνια λειτουργίας, έχουν νοσηλευθεί περισσότερα από 16.000 (!) νεογνά. Και μόνο ο αριθμός καταδεικνύει το σπουδαίο έργο της Μονάδας, παρά τις δυσκολίες διαχρονικά.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας το Cretalive.gr συζητά με τη Διευθύντρια της ΜΕΝΝ Βενιζελείου κ. Μαρίνα Κοροπούλη, ενώ ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Κώστας Γιαννουλάκης μοιράζεται μαζί μας την συγκλονιστική ιστορία  της κόρης του που γεννήθηκε περίπου 650 γραμμάρια.

Μονάδα Νεογνών Βενιζέλειο

«Οι γιατροί είναι πραγματικοί ήρωες και δεν θα πάψω να το λέω»

Η μικρή Μαρήνη Γιαννουλάκη είναι σήμερα 27 μηνών… Ένα χαριτωμένο πλάσμα που φωτίζει τις ζωές όλων στην οικογένεια. Γεννήθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και ζύγιζε σχεδόν 650 γραμμάρια.

«Η αγωνία μας ήταν πολύ μεγάλη. Ένα τόσο μικρό μωρό είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να το πιάσεις. Ζύγιζε περίπου 650 γραμμάρια. Σκεφτείτε μόνο ότι το μικρό μπουκαλάκι του νερού είναι 500 ml», λέει συγκινημένος στο Cretalive.gr ο Κώστας Γιαννουλάκης.

«Η περίπτωση μας ήταν εξαιρετικά σπάνια. Από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης διαγνώστηκε ότι το παιδάκι είχε το λεγόμενο IUGR που σημαίνει υπολειπόμενη ανάπτυξη. Δεν αναπτυσσόταν κανονικά. Ό,τι μπορούσαμε να εξετάσουμε από πριν, επιστημονικά και ιατρικά, το είχαμε κάνει. Είχαμε πάει παντού. Πήγαμε μέχρι και στον γιατρό της αυχενικής διαφάνειας, τον κ. Νικολαϊδη. Ήμασταν  τυχεροί που φθάσαμε στις 30 εβδομάδες και έπρεπε να γεννήσουμε. Εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πηγαίνεις μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο και σε Μονάδες Νεογνών. Γεννήθηκε την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Το παιδί, αν και σπάνιο, δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Πήγε ανέλπιστα καλά».

Η μικρή Μαρήνη έμεινε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Βενιζελείου για περισσότερους από δύο μήνες. «Είχαμε την ευλογία και την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες μέσα στη Μονάδα, οι οποίοι επιτελούν τεράστιο έργο. Δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η Μονάδα με καμία άλλη κλινική. Μείναμε πάνω από δύο μήνες και, όπως καταλαβαίνετε, είδαμε και ακούσαμε και άλλα περιστατικά, τα οποία, ευτυχώς, σχεδόν στο 100% του ποσοστού, πήγαν καλά.  Δεν θα σταματήσω να το λέω, όσα χρόνια και αν περάσουν, οι γιατροί είναι πραγματικοί ήρωες. Όλο το προσωπικό υποδειγματικό.

Ο Κώστας Γιαννουλάκης και η σύζυγος του, Μαρία, πήραν τη μικρούλα   στο σπίτι τους όταν πια έφθασε να ζυγίζει 2 κιλά. Η βάπτιση της έγινε σε πολύ στενό κύκλο, όμως οι όλοι οι γιατροί της Μονάδας ήταν πολύτιμοι καλεσμένοι της οικογένειας. Οι δεσμοί εξάλλου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους είναι πολύ ισχυροί. «Ένιωσα ότι οι γιατροί ήταν οι  επίτιμοι καλεσμένοι μας. Ήταν εκείνοι με τους οποίους ήθελα να μοιραστούμε  τη χαρά μας».

Όπως λέει, τους μήνες που το παιδί τους ήταν στη Μονάδα διαπίστωσε ότι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούσαν να εξελίσσονται, να βελτιώνονται, να γίνονται καλύτεροι. Δεν τους ενδιέφερε απλώς να περάσει η εφημερία και να φύγουν…

Μονάδα Νεογνών Βενιζέλειο

Κοροπούλη: «στο 90% τα ποσοστά επιβίωσης για νεογνά 24-25 εβδομάδων»

Η Διευθύντρια της Μονάδας κ. Μαρίνα Κοροπούλη «μετράει» ήδη 35 χρόνια στην ΜΕΝΝ Βενιζελείου. Μία ολόκληρη ζωή! Η Μονάδα του Βενιζελείου ήταν και πρώτη που ιδρύθηκε στην Κρήτη, στις 29 Ιανουαρίου του 1987. Του ΠΑΓΝΗ ακολούθησε το 1992.

«Δύσκολο εγχείρημα αλλά σωτήριο για τα νεογνά, ιδιαίτερα τα πρόωρα της Κρήτης, αφηγείται. Μέχρι την ίδρυση της ΜΕΝΝ, τα νεογνά διακομίζονταν αεροπορικώς με την Ολυμπιακή, αφού δεν υπήρχε τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Η διακομιδή δεν ήταν πάντα εφικτή λόγω καιρικών συνθηκών, αφού η Κρήτη με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση είναι εκτεθειμένη σε καιρικά φαινόμενα. Πολύ συχνό φαινόμενο η παρουσία θερμοκοιτίδων στο αεροπλάνο της γραμμής, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την κατάσταση των μικρών ευαίσθητων πρόωρων νεογνών (θνησιμότητα, νοσηρότητα, αναπηρίες)». 

Η Μονάδα στην αρχική της μορφή είχε έκταση 200 τ.μ. και είχε τη δυνατότητα περίθαλψης 25 νεογνών. Διέθετε επίσης τρεις  αναπνευστήρες. Ιδρυτής και πρωτεργάτης ήταν ο Παιδίατρος, Μιχάλης Φιλιππίδης. Συμπαραστάτης στο έργο του και η παιδίατρος Μυρσίνη Γιαννακάκη.

Αν και πάντα υπήρχαν ζητήματα υποστελέχωσης, η ενίσχυση του Τμήματος βοήθησε ώστε να μειωθούν δραματικά οι διακομιδές προς Αθήνα.
«Σήμερα, 38 χρόνια μετά, έχοντας νοσηλεύσει 16.200 νεογνά, κάνουμε αποτίμηση του έργου της ΜΕΝΝ. Το 2024 η ΜΕΝΝ έχει 20 θέσεις (μείωση 5 θέσεων την εποχή των μνημονίων), 7 αναπνευστήρες σύγχρονης τεχνολογίας, 7 ειδικευμένους ιατρούς, 3 ειδικευόμενους Νεογνολόγους και 2 ειδικευόμενους Παιδιάτρους. Εφημερεύει κάθε δεύτερη μέρα για όλη την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου  και καθημερινά για το Μαιευτήριο του Νοσοκομείου μας».

Οι διακομιδές σε ειδικά κέντρα της Αθήνας λόγω έλλειψης υπο-ειδικοτήτων έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό ανά έτος, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης είναι 90% για νεογνά 24-25 εβδομάδων και 90,5% στις 26-27 εβδομάδες, δηλαδή στα εξαιρετικά πρόωρα νεογνά την τελευταία πενταετία.

Το έμπειρο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα (θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες) βοηθούν στην επιβίωση και τη μείωση της νοσηρότητας των νεογνών μας, ιδιαίτερα των πρόωρων, και αφήνει περιθώρια  και ελπίδα περαιτέρω βελτίωσης. Πιστεύουμε ότι το έργο μας αναγνωρίζεται από την κοινωνία και αυτό μας δίνει δύναμη, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, να αγωνιστούμε για τους στόχους μας».

«Πηγαίνουμε στους γάμους παιδιών που τα νοσηλεύσαμε ως πρόωρα»

Πολλά παιδιά, ακόμα και πολύ πρόωρα, που νοσηλεύθηκαν στη Μονάδα εξακολουθούν να διατηρούν σχέσεις με το προσωπικό. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο. «Μας προσκαλούν στους γάμους τους, μαθαίνουμε τα νέα τους, υπάρχει επικοινωνία» αναφέρει η κ. Κοροπούλη. Στη ΜΕΝΝ Βενιζελείου νοσηλεύονται και πολλά παιδιά από το εξωτερικό που οι εγκυμονούσες μαμάδες τους έρχονται  στην Κρήτη για διακοπές και για κάποιο λόγο χρειάζεται να γεννήσουν πρόωρα. «Μία χαρακτηριστική περίπτωση ήταν τα δίδυμα από την Σουηδία που γεννήθηκαν την 25η-26η εβδομάδα. Πολύ δύσκολη περίπτωση που εξελίχθηκε εξαιρετικά. Για τη μεταφορά τους ήρθε αεροδιακομιδή από την Σουηδία, με επικεφαλής Καθηγητή γιατρό. Μου έκανε εντύπωση τότε και το είχα σχολιάσει. Η απάντηση ήταν «ήρθαμε να παραλάβουμε δύο Σουηδούς πολίτες». 

Και η γερμανική τηλεόραση έχει κάνει αφιέρωμα στη ΜΕΝΝ Βενιζελείου λόγω νοσηλείας πρόωρων μωρών από τη Γερμανία.
Μικρά ανθρωπάκια, σπουδαίοι επιστήμονες, μεγάλα θαύματα…

Πηγή: cretalive

 

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ