Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Οργή για τις ξαπλώστρες σε δήμο της Κρήτης: «Ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία του τόπου μας»

ξαπλώστρες
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

“Θύελλα” αντιδράσεων στον Δήμο Χερσονήσου προκαλεί η υλοποίηση ενός σχεδιασμού που αφορά την απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων και κινητών αντικειμένων που βρίσκονται στον χώρο κατάληψης αιγιαλού και συγκεκριμένα στον μπροστινό χώρο τεσσάρων ξενοδοχείων, ανατολικά της κοινότητας του λιμένα Χερσονήσου.

Σχετικό έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηρακλείου έχει ανάψει “φωτιές” στον Δήμο Χερσονήσου, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο Δήμος καλείται να σφραγίσει αυτούς τους χώρους, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τα πράγματα που βρίσκονται πάνω στον επίμαχο χώρο. Και όλα αυτά θα πρέπει να δρομολογηθούν μεσούσης της τουριστικής περιόδου και σε πολυσύχναστους χώρους, με ό,τι οικονομική ζημιά και προβλήματα στη λειτουργία και την εικόνα της περιοχής συνεπάγονται στον μεγαλύτερο τουριστικό δήμο της Κρήτης.

Ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης διαμηνύει ότι δε θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή λόγω… αδυναμίας να το πράξουν, αποστέλλοντας απάντηση στην Κτηματική Υπηρεσία σε σχέση με την υλοποίηση διαταγών σφράγισης και διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων.

Το “μπαλάκι” στην Αποκεντρωμένη 

Πάντως, ο δήμαρχος Χερσονήσου ρίχνει το… μπαλάκι στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς, όπως υποστήριξε, «τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της μη υλοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκδόθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια».

«Καλούμαστε ως Δήμος να απομακρύνουμε ομπρελοκαθίσματα και να αφαιρέσουμε… κινητά αντικείμενα που βρίσκονται εντός του χώρου κατάληψης αιγιαλού. Ο Δήμος καλείται να μεταβεί με φορτηγά στα επίμαχα σημεία, προκειμένου να τα αφαιρέσει και στη συνέχεια να αποθηκεύσει τα αντικείμενα αυτά, τα οποία είναι μεγάλης αξίας.

Καλούμαστε, επίσης, να… οριοθετήσουμε τον χώρο και να τον αποκλείσουμε με… κορδέλες και σε περίπτωση που προκύψουν και άλλα ζητήματα να αφαιρέσουμε την ταμειακή μηχανή. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να ισχύουν!», δήλωσε με αγανάκτηση ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής, να συμμετέχει εν αγνοία της σε πράξεις που η κεντρική διοίκηση, χωρίς να… σταθμίζει τα τοπικά πράγματα, προχωρεί αρκετές φορές σε αποφάσεις- “πυροτεχνήματα”!

Προχθές, παραλάβαμε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου… τέτοιες πράξεις για 4 επιχειρήσεις.

Δεν εφαρμόζουμε την απόφαση αυτή γιατί αδυνατούμε να το πράξουμε. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει μία γενικότερη αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούν οι ξενοδόχοι να ασχολούνται με ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγές κ.λπ., την ώρα που διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με φόντο την έλλειψη υδάτινου δυναμικού και άλλα προβλήματα. Θα πρέπει επιτέλους η χώρα μας να χαράξει μία σταθερή πορεία και στην τουριστική πολιτική και σε άλλα ζητήματα».

Το έγγραφο προς την Κτηματική Υπηρεσία – «Ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία του τόπου μας» 

Με το έγγραφο που απέστειλε ο Δήμος Χερσονήσου προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου, ο κ. Δοξαστάκης ζητά ουσιαστικά να σταματήσει αυτή η διαδικασία, καθώς όπως υποστηρίζει… εκθέτει τη χώρα, με τον ίδιο να τονίζει την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα να εξετάσουν ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου.

Στο έγγραφο προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου, ο κ. Δοξαστάκης αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί τόσα χρόνια οι συναρμόδιες υπηρεσίες, κατά το άρθρο 27 του Ν. 2971/2001, δεν υλοποίησαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν εκδοθεί και αφορούσαν έργα αυθαίρετα μέσα στον αιγιαλό. Υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν πλέον της δεκαετίας.

Δεν αποτελεί πράξη αρμόζουσα με τη χρηστή διοίκηση η απόφασή σας να προχωρήσετε σε σφράγιση τουριστικών επιχειρήσεων μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει και αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης της απόφασής σας, γιατί τα τμήματα του αιγιαλού που αναφέρονται στα πορίσματα-τεχνικές εκθέσεις σας χρησιμοποιούνται από πελάτες αυτών των επιχειρήσεων και θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Ενδέχεται η παρέμβασή σας να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την εικόνα της περιοχής.

Ο Δήμος Χερσονήσου υποδέχεται κάθε χρόνο, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών (200.000 τουριστικές κλίνες διαθέτει ο Δήμος Χερσονήσου), οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας. Η κλιματική κρίση και οι διαβρώσεις των ακτών έχουν περιορίσει σημαντικά τις διαθέσιμες παραλίες.

Υπάρχει επομένως επιτακτική ανάγκη, με την προϋπόθεση της διασφάλισης του κοινόχρηστου χαρακτήρα των αιγιαλών και παραλιών, η Πολιτεία, με τις αποφάσεις της, να βοηθήσει στην κατασκευή έργων και υποδομών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», και καταλήγει λέγοντας: «Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε να επαναξιολογήσετε τα πραγματικά περιστατικά και τις επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή μας, πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή διοικητικών μέτρων που θα προξενήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία του τόπου μας».

Παράλληλα, ο δήμαρχος θα αποστείλει έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τον ίδιο να τονίζει σε κάθε τόνο ότι «όλα αυτά δε συμβάλλουν σε μια ευνομούμενη χώρα, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό».

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ