Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Κινέζοι στην Κρήτη μαθαίνουν για την προστασία των άγριων πτηνών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Η συντροφιά πουλιών είναι δημοφιλής στην κινεζική κουλτούρα και ξεκίνησε με την δυναστεία των Τσινγκ, όταν οι στρατιώτες είχαν ωδικά πτηνά για να ακούν τις μελωδίες τους σε καιρό ειρήνης.

Συν τω χρόνω, όλο και περισσότεροι μάθαιναν την χαρά να διατηρούν ένα πουλί σε κλουβί ως κατοικίδιο.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι άνθρωποι προτιμούσαν τα πουλιά για τα μικρά διαμερίσματα τους, και σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες, επιτρεπόταν σε δημόσιες κατοικίες. Οι ηλικιωμένοι πήγαιναν τα πουλιά τους σε πάρκα, κρεμούσαν τα κλουβιά στα δέντρα και άκουγαν το κελάηδισμα τους.

Αυτή ειδυλλιακή εικόνα έχει αλλάξει. Σήμερα στην Κίνα και δη στο Χονγκ-Κόνγκ, τα πουλιά έχουν περιοριστεί και τείνουν να γίνουν σπάνιο είδος. Μετά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 1997, η κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την ιδιοκτησία πτηνών.

Η Σοφία Λαμπρινίδη. Αν. Πρόεδρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης εξηγεί ότι ομάδες ειδικών από την Κίνα επισκέπτονται την Κρήτη, αναζητώντας ιδέες και τρόπους για την συντήρηση των ειδών του ιπτάμενου πληθυσμού, που αντιμετωπίζει τις γνωστές επιδημίες. Μεταξύ αυτών είναι το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την γρίπη των πτηνών. Πως μπορούν να ταΐζουν τα άγρια πουλιά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Όπως είπε η κ. Λαμπρινίδη, στο μουσείο φυσικής ιστορίας οι επισκέπτες από την Κίνα ενημερώθηκαν για τα άγρια πτηνά, τα πτωματοφάγα όρνεα και τους τρόπους συντήρησης τους με φαγητό σε ταΐστρες.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει γρίπη των πτηνών, παρ’ ότι κρούσματα καταγράφονται σχεδόν σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα που ως γνωστό δεν γνωρίζει σύνορα;

Οι Κινέζοι ως παγανιστές εκτιμούν το φυσικό περιβάλλον και προσπαθούν να το διασώσουν, κυρίως από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, ακόμη και αν ο εκσυγχρονισμός της χώρας το καταστρέφει.

Ο κήπος των πουλιών με την μοναδική αρχιτεκτονική στην οδό Yuen Po γίνεται πιο σιωπηλός μέρα με την ημέρα. Οι πάγκοι με τους πωλητές πουλιών κλείνουν κάθε φορά που διαπιστώνεται ένα κρούσμα θετικό στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N6 που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Εκείνο που απομένει είναι το μονότονο κελάιδισμα του χρυσού αηδονιού, που όμως δεν μπορεί να αγγίξει την καρδιά του κινέζου αυτοκράτορα.

Πηγή: ertnews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version