ΚΡΉΤΗ
Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» για Τυμπάκι και αεροδρόμιο Καστελίου – Στα όριά του και ο Γιόφυρος ποταμός | ΒΙΝΤΕΟ
Με επίκεντρο τις ασύλληπτες εικόνες καταστροφής στο Θεσσαλικό Κάμπο και τα πλημμυρικά φαινόμενα , επιστήμονες που καλούνται να μεταφράσουν και να εξηγήσουν όσα έγιναν, φαίνεται ότι διαφοροποιούν το περιεχόμενό τους, μιλώντας όχι για κλιματική κρίση αλλά αλλαγή που πάντως δίνει στιγμιαία έντονα φαινόμενα, όχι όμως αδύνατο να αντιμετωπιστούν αν η πολιτεία είχε μεριμνήσει να κάνει τις εργασίες που επιβάλλονταν και ήταν γνωστές εδώ και χρόνια.
Μιλώντας στις Αντιθέσεις και το Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης , υποστήριξε ότι αν άμεσα δεν γίνουν τα έργα που επιβάλλεται προκειμένου να καθαριστούν, να επεκταθούν ή και να αλλάξουν ροή κάποια ρέματα, με ταυτόχρονη διαπλάτυσνη ή και εκβάθυνση σημείων που περνούν ποταμοί και έχουν κορεστεί λόγω οικιστικής ανάπτυξης, η χώρα σε κάθε κακοκαιρία θα έχει και άλλες πληγείσες περιοχές. Αίσθηση προκάλεσε η πρόβλεψη του κ. Ζεληλίδη για πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές όπως το Γιόφυρο και το Τυμπάκι, την ώρα που όπως υποστήριξε και το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι αν δεν υπάρξει μέριμνα, θα βυθίζεται στο νερό.
Όχι για κλιματική κρίση αλλά κλιματική αλλαγή που απαιτεί σωστούς χειρισμούς σε μία βάση που θα μπορούσε ακόμη και με αυτή την έκταση του καιρικού φαινομένου που έπληξε τη Θεσσαλία, να σώσει μεγάλο μέρος από τις πληγείσεις περιοχές, έκανε λόγο μιλώντας στις αντιθέσεις και το Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας ανοιχτά για πληγές που όχι σε μικρό αλλά σε καθολικό ποσοστό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Με παράδειγμα τη λίμνη Κάρλα που είχε αποξηρανθεί, ο κ. Ζεληλίδης επισήμανε ότι μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων , εκβαθύνσεων αλλά και καθαρισμών, δεν έχουν γίνει…. Όπως επίσης και σειρά έργων που έχουν γίνει αντί να περιορίζουν… μάλλον επιτείνουν το πρόβλημα όταν εκδηλώνονται τέτοια έκτακτα και έντονα φαινόμενα.
Για την Κρήτη ο καθηγητής Γεωλογίας επισήμανε δύο περιοχές, με πρώτη το Τυμπάκι που το κεντρικό ρέμα πέφτει πάνω σε οικιστική ζώνη πέριξ του αεροδρομίου.
Για τον οικιστικό ιστό του Ηρακλείου δε, όπως επισήμανε με τις λάθος επιλογές σε έργα και την κατάσταση του Γιόφυρου με βάση και το Γαζανό ποταμό….. ένα αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο με το Ντάνιελ, θα μπορούσε να σημάνει μια παρόμοια κατάληξη για την ευρύτερη περιοχή.
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Ζεληλίδης και για το δήμο Μινώα Πεδιάδος, σχολιάζοντας ότι αν δεν ληφθεί μέριμνα για τα τρία ρέματα που διαπερνούν το νέο διεθνές αεροδρόμιο, η κατάληξη θα είναι σε κάθε έντονο φαινόμενο, το μεγαλύτερό έργο που εκτελείται αυτή την ώρα στο νησί… θα βυθίζεται στο νερό.
Πηγή: neakriti.gr
Σε απόγνωση οι αγρότες στη Θεσσαλία: «Θέλω 160.000 ευρώ και να περιμένω 4 χρόνια»
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!