ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Αυξημένες οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024
Σημαντικά αυξημένες είναι οι προκρατήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο στην Κρήτη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αποτυπώνουν άνοδο από 5% έως 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο προμηνύοντας μια ακόμα καλή σεζόν για το νησί. Παρά το «φρένο» που υπήρξε μετά τις 15 Νοέμβριου στην ροή των κρατήσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται φυσιολογικό λόγω της εορταστικής περιόδου, -ήδη μετά τα Χριστούγεννα το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε γεμίζοντας με ικανοποίηση πράκτορες και ξενοδόχους.
Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και η ασφάλεια του προορισμού αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα της χώρας και της Κρήτης που αναμένεται εκτός απροόπτου, να κερδίσει το στοίχημα για μια τουριστική σεζόν με αυξημένες αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων: «Στην έκθεση του Λονδίνου πήραμε τα πρώτα δείγματα, όπου είδαμε τις προκρατήσεις του Λονδίνου να είναι σε πάρα πολύ καλό αριθμό. Τα νούμερα των προκρατήσεων είναι πάρα πολύ μεγάλα, σε σχέση ακόμα και με το 2023 που ήταν και τότε υψηλές. Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου υπήρξε μια παύση στις προκρατήσεις, όμως νομίζω μέσα στις γιορτές επανήλθαν και ξεκίνησε ξανά η ανοδική τάση και αυτό οφείλεται φυσικά στο ότι ο κόσμος έκανε τις διακοπές του, ξόδεψε χρήματα στις γιορτές, έκανε τις χειμερινές διακοπές του, έκανε ό,τι έκανε, δώρα κ.λπ. και τώρα ξανά προγραμματίζει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Καταγράφεται μεγάλη αύξηση ειδικά από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες σε σχέση με το 2023. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί -εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα- και να πάει πάρα πολύ καλά η χρονιά. Σε σχέση με το 2023 οι προκρατήσεις είναι τουλάχιστον 5%-10% πάνω. Οι τιμές των συμβολαίων είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023, καθώς οι περισσότεροι έχουν κρατήσει τις ίδιες τιμές. Είναι πολύ λίγοι που έβαλαν πάνω 5%. Πέρυσι επειδή είχαμε δει ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στα τρόφιμα και στην ενέργεια είχαμε βάλει σχεδόν όλοι μια αύξηση της τάξεως 10%, η οποία βοήθησε πάρα πολύ και παραμένουμε σε αυτά τα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ανεβαίνει συνεχώς το κόστος. Ιδιαίτερα τώρα, ανεβαίνει διαρκώς το κόστος στα τρόφιμα, αλλά αυτό ούτως ή άλλως θα το απορροφήσει το ξενοδοχείο αναγκαστικά». Παράλληλα ο κ. Πελεκανάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για διακοπές τονίζοντας ότι: «Με τα γεγονότα στην Ανατολή, η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό. Θα χάσουμε βέβαια όλη την πελατεία από το Ισραήλ, που τα τελευταία χρόνια υπήρχε πραγματικά μια πολύ μεγάλη αύξηση από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση και στον τομέα της κρουαζιέρας».
Η σεζόν του 2024 θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με το Πάσχα των Καθολικών που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου, ωστόσο μεσολαβεί διάστημα ενός μηνός μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα (5 Μαΐου), που σημαίνει ότι θα υπάρχουν «διαλείμματα» στις αφίξεις επισκεπτών και λίγα ξενοδοχεία θα είναι σε πλήρη λειτουργία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η κατανομή των αεροπορικών θέσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους κινείται ανοδικά. Τον Ιανουάριο σημειώνεται άνοδος 13,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τον Φεβρουάριο η αύξηση διαμορφώνεται στο συν 18,4% και τον Μάρτιο το ποσοστό ανόδου φτάνει το 12,8%. Επίσης μια σειρά αεροπορικών εταιρειών αυξάνουν τις διαθέσιμες θέσεις από και προς Ελλάδα. Η Aegean αύξησε τις θέσεις των πρώτων τριών μηνών του έτους και γενικότερα της χειμερινής σεζόν κατά 800.000 (+20% στο εξωτερικό, +10% στο εσωτερικό). Παράλληλα σχεδιάζει έναρξη της θερινής σεζόν νωρίτερα τον Μάρτιο, ενώ συνέχισε και τη λειτουργία ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρόδο, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σε συνεργασία με Tour Operator του εξωτερικού. Διέθεσε 35.000 θέσεις, προς 22 ευρωπαϊκούς προορισμούς σε 8 χώρες, στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023 και θα επανέλθει το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024.
Μεγάλο αγκάθι η έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο
Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τον τουριστικό κλάδο, καθώς δεν διαφαίνεται καμία βελτίωση. Σε έξι χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των κενών θέσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σε προσωπικό καθαριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2023 σε όλο τον κλάδο του τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές υπηρεσίες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ. σε πανελλαδικό επίπεδο οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 100.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή δραστηριοποίησή τους. Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23%, με αποτέλεσμα περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις να παρέμεινε κενή. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε σχεδόν όλα τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022».
«Δυστυχώς, πιστεύω ότι κάθε χρόνος που θα περνάει θα είναι ακόμα χειρότερα, δεν θα καλυτερέψει η κατάσταση και το αποκορύφωμα θα είναι τη διετία 2027-2028, όταν ανοίξει το αεροδρόμιο του Καστελλίου, το οποίο βάσει των δεδομένων των ανθρώπων του αεροδρομίου θα απασχολήσει 7.000 – 7.500 άτομα, όταν εμείς σε όλη την Κρήτη ψάχνουμε 6.000 άτομα στο κομμάτι των ξενοδοχείων. Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει τότε. Κάθε χρόνο θα είμαστε χειρότερα» τονίζει ο κ. Πελεκανάκης.
Η «λύση» της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες πέρυσι, αποδείχθηκε «ανεπαρκής», καθώς με την τελευταία υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η δυνατότητα μετάκλησης 9.261 εργαζομένων για τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων για την περίοδο 2023-2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ήταν για 80.316 εργαζομένους, δηλαδή μόλις και μετά βίας καλύφθηκε το 11,5% των αιτημάτων.
Βεβαίως ο αριθμός των τελικών εγκρίσεων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης διετίας, όταν είχε δοθεί άδεια εργασίας σε 2.811 εργαζομένους τρίτων χωρών στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης.
Συνολικά με την υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η εισαγωγή 147.925 εργαζομένων από τρίτες χώρες, με την συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις εργασίας στο πρωτογενή τομέα. Επιπλέον 20.000 θέσεις θα καλυφθούν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.
«Αυτό που έχει γίνει από πέρυσι είναι να απασχολούν πολλά άτομα τα οποία δούλευαν στη γεωργία σε πόστα βοηθητικά, όπως λάντζα, εργάτες, κηπουρούς. Αυτό φυσικά βοηθάει, δεν λύνει όμως το πρόβλημα. Έχουμε ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο ψάχνουμε είτε στο σέρβις, είτε στην υποδοχή. Επίσης, πολύ μεγάλο έλλειμμα αυτήν τη στιγμή υπάρχει στην καθαριότητα, στο house keeping, στις καμαριέρες, δημιουργώντας πολύ μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Νέα δεδομένα στο τουριστικό τοπίο της Κρήτης φέρνει το αεροδρόμιο Καστελλίου
Εν τω μεταξύ το τουριστικό τοπίο της Κρήτης αναμένεται να αλλάξει την επόμενη τριετία, οπότε και αναμένεται η λειτουργία του αεροδρομίου Καστελλίου. Παρότι ο νέος αερολιμένας είναι ακόμα σε φάση κατασκευής, οι τουρ οπερέιτορς εκδηλώνουν έντονο το ενδιαφέρον τους για να δρομολογήσουν πτήσεις επεκτείνοντας και τις αγορές.
«Πιστεύω από εδώ και πέρα θα είναι ανοδική η τάση κάθε χρόνο, κι αυτό επειδή ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το αεροδρόμιο του Καστελλίου, το οποίο θέλουν όλοι οι tour operator. Θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο, θέλουν από τώρα να «καπαρώσουν» πτήσεις και αναζητούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες κλίνες στην Κρήτη… Άρα βλέπουμε ήδη να υπάρχει μια καλή προετοιμασία, ώστε με την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου οι τουρ οπερέιτορς να είναι έτοιμοι. Δηλαδή οι tour operatorς θέλουν να εκμεταλλευτούν και την απουσία των Ρώσων επισκεπτών και να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα κρεβάτια στο νησί πριν αυτοί επιστρέψουν και πριν ανοίξει το νέο αεροδρόμιο, ώστε να έχει το πάνω χέρι στο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι… Αυτό μεταφράζεται σε έντονο ενδιαφέρον από τους tour operators, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν δικά τους αεροπλάνα. Οπότε, νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον για τα επόμενα 5-6, θα υπάρχει μια αυξητική τάση στην τουριστική κίνηση του νησιού» αναφέρει ο κ. Πελεκανάκης.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα υπερτουρισμού θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση και υποδομές που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες: «Όσον αφορά στον κίνδυνο του υπερτουρισμού πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι μετά τον Β.Ο.Α.Κ., που θα γίνει τα επόμενα χρόνια, μετά θα έχουμε την ένωση του αεροδρομίου Καστελλίου με τον νότο, που θα ενωθεί με την Ιεράπετρα και τη Μεσαρά. Οπότε το τι θα ακολουθήσει από εκεί και πέρα θα φανεί. Εάν γίνουν ταυτόχρονα σωστές υποδομές που χρειάζονται για τον τουρισμό, να προβλέψουμε για την ποσότητα του νερού, την ενέργεια, τα απόβλητα και γίνουν σωστές παράλληλες ενέργειες θα πάνε καλά. Εάν γίνουν τελείως άναρχα, σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι προ μεγάλων εκπλήξεων» είπε.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.