ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Αμερικανίδα μαγειρεύει σαν αρχαία Μινωίτισσα | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ
«Βουτιά» στο πλούσιο, γαστρονομικό μας παρελθόν
Η Βούλα Νεονάκη συναντά την καθηγήτρια Jerolyn Elizabeth Morrison που μελετά πολλά χρόνια τώρα τον Μινωικό πολιτισμό και τη γαστρονομία του. Οι πρώτες ύλες, οι συνταγές, οι τρόποι που οι Μινωίτες μαγείρευαν, μας αποκαλύπτονται.
Γεύσεις από το παρελθόν, ξύλα, φωτιά και διάθεση για αργό ψήσιμο. Η Jerolyn χρόνια τώρα μελετά την Μινωική διατροφή. Δημιουργεί μόνη της αντίγραφα μινωικών σκευών μαγειρικής και προσπαθεί να μαγειρέψει σαν αρχαία Μινωίτισσα προσφέροντας με τον τρόπο αυτό στους γύρω της γεύσεις που δεν έχουν γευτεί ποτέ.
Με ηρεμία αφήνει το χρόνο να αποκαλύψει την ποιότητα των υλικών που αναμειγνύει μέσα σε γάστρες της μινωικής εποχής.
Επιπλέον, αποκαλύπτει τι μαγείρεψε στον πρίγκιπα Κάρολο και τον σύζυγό του Καμίλα κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους στην Κρήτη. Ποιο ήταν το υλικό που πρόσθεσε μέσα στο φαγητό μπροστά στον Κάρολο και τον εντυπωσίασε κάνοντάς τον να ξεσπάσει σε γέλια;
Η Jerolyn ζει και εργάζεται στην Κρήτη τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει εργαστεί στα Χανιά, όμως τα τελευταία χρόνια ζει στην Παχιά Άμμο της Ιεράπετρας. Λατρεύει να ξυπνά νωρίς το πρωί και να απολαμβάνει την ηρεμία της ανατολής. Ποια ήταν όμως η αιτία που την οδήγησε από τις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες στην Κρήτη;
Ποιες είναι οι τροφές και οι πρώτες ύλες που συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των υλικών που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Κνωσού πριν από περίπου 2.500 χρόνια;
Μπορούμε να αναπαράγουμε συνταγές;
Η Βούλα Νεονάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ανδριανή», συναντά την Jerolyn Elizabeth Morrison και μαθαίνει όλα τα μυστικά της διατροφής των αρχαίων Μινωιτών.
-
ΚΡΉΤΗ22 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ