ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Αρνητική πρωτιά στον κορονοϊό – Τζανάκης: “Έχουμε χαλαρώσει υπερβολικά”
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και ανακοινώθηκαν την Κυριακή ήταν 5.689, ενώ οι νέοι θάνατοι 8.
Τα σκήπτρα στις νέες μολύνσεις κρατά σταθερά η Αττική με 3.485 και ακολουθεί αυτή τη φορά το Ηράκλειο με 348, αφήνοντας τρίτη τη Θεσσαλονίκη με 330.
Πιο συγκεκριμένα, στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται 654 νέες μολύνσεις. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου 348, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 61, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου 68 και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 177.
“Η φωτιά σιγοκαίει” τόνισε ο καθηγητής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ερωτηθείς για την ανοδική πορεία που καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναμένονται καθημερινά 20.000 κρούσματα – αν μετρηθούν σωστά – και πρόσθεσε ότι επικρατούν οι παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που περιμένουν οι ειδικοί είναι να καταγράφονται πολλά κρούσματα αλλά με λιγότερες εισαγωγές ΜΕΘ.
“Δυστυχώς όμως επειδή αυτές οι παραλλαγές θα χτυπήσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι θάνατοι, πιθανότατα θα αυξηθούν. Είναι πολύ πιθανό να δούμε και τριπλασιασμό τους”, είπε χαρακτηριστικά.
“Πρέπει να προσέξουμε, έχουμε χαλαρώσει υπερβολικά” σημείωσε ο Κρητικός καθηγητής συστήνοντας σε όλους να φορούν μάσκα γιατί είναι το “σωτήριο μέσο”.
Μαγιορκίνης για 6ο κύμα: Αύξηση 41% στους νοσηλευομένους την τελευταία εβδομάδα
Στην αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στη χώρα μας από την Covid-19 αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας μάλιστα πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση νοσηλευόμενων στην Ελλάδα κατά 41%.
Ο καθηγητής αναφέρει πως οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάσαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%, γεγονός που επιβεβαιώνει τ η συστημική αύξηση και την έλευση της ταλάντωσης των Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.
Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.
Αύξηση θανάτων σε 8 χώρες
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην αύξηση θανάτων, επισημαίνοντας πως προς το παρόν μόνο οι 8 χώρες παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής επισήμανε πως εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%.
Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).
«Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Μικρή έως μέτρια αύξηση στην αριθμό των διασωληνωμένων
Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι: 1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση», καταλήγει.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.