Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Ένας “παράδεισος μια ανάσα από την πόλη είναι το Αστρακιανό Φαράγγι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια ανάσα από το πολύβουο Ηράκλειο υπάρχει ένας παράδεισος γεμάτος ιστορία, φύση, ομορφιά και εικόνες που σε ταξιδεύουν, κάνοντάς σε να τρίβεις τα μάτια από έκπληξη καθώς νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στις σελίδες ενός παραμυθιού.

Όσο τις ξεφυλλίζεις, νεράιδες σού διηγούνται ιστορίες, όχι με λέξεις αλλά με τον ήχο των πουλιών, με το θρόισμα του ανέμου καθώς χαϊδεύει τα κλαδιά και τα φύλλα αιώνιων πλατανιών, με το κελάρισμα του νερού που ακολουθεί τα μονοπάτια του ίδιου του θρύλου.

Ο παράδεισος ανοίγει τις πύλες του στο φαράγγι του Καρτερού ή Αστρακιανό, το οποίο ενώνεται με το Κουναβιανό, καταλήγοντας στον Καρτερό σε μια διαδρομή μήκους 21 χιλιομέτρων, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό καταπράσινο σκηνικό γεμάτο εκπλήξεις.

Το πλέον πολυσύχναστο σημείο του, λόγω της εγγύτητάς του στην πόλη, είναι η έξοδος προς την πλευρά του Μέσα Καρτερού, όπου υπάρχουν και οι πιο οργανωμένοι χώροι είτε για πικ-νικ είτε για ξεκούραση.

Η πρόσβαση είναι εύκολη από τον Καρτερό και η διαδρομή σχετικά εύκολη ως τουλάχιστον ένα σημείο, καθώς οι σημάνσεις και τα έργα διαμόρφωσης του μονοπατιού μοιάζουν να έχουν εγκαταλειφθεί στο διάβα του χρόνου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετή προσοχή από τους διαβάτες.

Οι εναλλαγές του τοπίου είναι εντυπωσιακές, ενώ η γεωλογική ιστορία σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. Οι ασβεστόλιθοι και οι μάργες, σύμφωνα με το γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, παραπέμπουν στις τρομακτικές δυνάμεις που σμίλεψαν τα τοπία της Κρήτης, με τα σεισμικά ρήγματα ακόμα ορατά, τις ανυψώσεις της ξηράς, οι οποίες μαζί με τις καταβυθίσεις δημιούργησαν τα φαράγγια και τα ίχνη από το ύψος του νερού του ποταμού που έχουν αποτυπωθεί πάνω στα πετρώματα σαν αρχαία εντυπωσιακά γλυπτά.

Μαζί με τη γεωλογική, ξετυλίγονται και άλλες όψεις της ιστορίας της περιοχής, από την αρχαιότητα ως τα σήμερα. Σπήλαια, με πιο γνωστό εκείνο στο οποίο κατά το θρύλο ζούσαν οι νεράιδες, νερόμυλοι που αξιοποιούσαν το τρεχούμενο νερό του Καρτερού και των δεκάδων πηγών που αναβλύζουν μέσα στο φαράγγι, τμήματα από παλιά υδραγωγεία και υδατογέφυρες, μάρτυρες της παρουσίας του πολύτιμου νερού που δημιούργησε το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, σε πολλές εναλλαγές.

Στο διάβα σου θα συναντήσεις ποταμίσιες χελώνες, πολλά είδη από κολεόπτερα που παιχνιδίζουν με το νερό, μικρόπουλα, όπως τσαλαπετεινούς, βραχοχελίδωνα και άλλα είδη που φωλιάζουν εκεί, όπως μας εξήγησε ο ζωολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Μιχάλης Δρετάκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, παλιά οι ντόπιοι ψάρευαν στα νερά του ποταμού χέλια και καβούρια.

Μια χορωδία από πουλιά σε υποδέχεται καθώς μπαίνεις όλο και πιο βαθιά σε αυτό τον, κρυμμένο από τα μάτια των περισσότερων, κόσμο ειδικά την άνοιξη, με τα έμπειρα μάτια των παρατηρητών να αναγνωρίζουν χέλια, λιβελούλες και πάνω από 50 είδη πουλιών που έχουν αναγνωριστεί στην περιοχή σε μια παλιά αποστολή του ΜΦΙΚ.

Μια ποικιλία που συναγωνίζεται εκείνη του φυτικού βασιλείου με μια απίστευτη παραποτάμια βλάστηση από τα αιωνόβια πλατάνια έως εκατοντάδες άλλα είδη, που συνθέτουν το μοναδικό καμβά του φαραγγιού, όπως τον είδαμε με τα μάτια μας και τον περιέγραψε ο βοτανολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Μανόλης Αβραμάκης.

Ιδιαίτερα επιβλητική και με μεγάλη ποικιλομορφία, όπως συμβαίνει συνήθως σε γκρεμούς, είναι η βλάστηση που συναντά κανείς στα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού, καθώς το φως παιχνιδίζει με το πράσινο και τις σκιές. Αν και τα οικοσυστήματα του φαραγγιού είναι αρκετά κοινά, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι χαρακτηρίζονται από μεγάλο πλούτο.

«Δεν είναι κάτι σημαντικό μόνο όταν είναι σπάνιο», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμάκης, θέλοντας να δώσει τη διάσταση της σπουδαιότητας των οικοσυστημάτων του φαραγγιού του Καρτερού. Ενός μέρους που, ακριβώς επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στο Ηράκλειο, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης πεζοπόρων.

Αρκεί βεβαίως «οποιαδήποτε επέμβαση γίνεται να συντηρείται και να ανανεώνεται και να μην εγκαταλείπεται στο χρόνο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο γνωστός επιστήμονας, προτείνοντας να αναλάβουν δράση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα σύλλογοι εθελοντών φυσιολατρών.

Η περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών “Natura 2000”, συνδέεται με τους οικισμούς που βρίσκονται κατά μήκος της πορείας των φαραγγιών, στα οποία οδηγούν πέντε είσοδοι: εκείνη από τα Αϊτάνια, από τις Αγιές Παρασκιές, από τους Κάτω Αστρακούς και από τον Κάμπο των Πεζών, όπου βρίσκεται η είσοδος του Κουναβιανού φαραγγιού, και βεβαίως από το Μέσα Καρτερό, όπου βρίσκεται μεν η έξοδος του φαραγγιού, λειτουργώντας όμως και ως είσοδος για όσους θέλουν να ξεκινήσουν από εκεί την εξερεύνηση.

Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται διαμορφωμένος χώρος για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ένα πικ-νικ κοντά στη φύση, αλλά και οι δυο παλιές πετρόκτιστες εκκλησίες, που έχουν κτιστεί πάνω στο φυσικό βράχο και είναι αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο.

ΡεπορτάζΣταύρος Μουντουφάρης

Πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ